Katalizator zamiennik, na co zwrócić uwagę?

14 Sie 2025, 13:15

Cześć,
Chce kupić zamiennik i chciałbym zapytać na co zwrócić uwagę przy zakupie? Czy tylko cena się liczy, czy macie może jakieś sprawdzone marki bo sporo tego jest i ciężko sie zdecydować.
Może jeszcze napisze że kat ma być do Mistubishi Outlandera 2,4 benzyna z 2008r.
Pozdrawiam.
hopusek
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Audi A3 8P
Silnik: 2.0 TDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

18 Sie 2025, 10:31

To wszystko zależy od tego z jakich materiałów jest wykonany i czy ma homologację itd. Warto sprawdzić, czy zamiennik posiada homologację i czy jest objęty gwarancją producenta to na początek. Czy jest to kat uniwersalny czy tez dedykowany do twojego układu wydechowego bo to też istotna sprawa. Jeśli znasz numer katalogowy oryginalnego katalizatora z twojego auta to sprawdź, czy zamiennik ma ten sam numer lub jest oznaczony jako kompatybilny. Co jeszcze ważne to norma Euro która spełnia taki katalizator bo musi być zgodna z tą którą otrzymał samochód.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Sie 2025, 14:53

Jakiś rok temu wymieniałem katalizator w Peugeot 4007 z tą samą jednostką napędową na uniwersalny zamiennik. Wahałem się między uniwersalnym a dedykowanym ale cena jednak skłoniła mnie do wyboru uniwersalnego. Montaż okazał się byc nieco droższy, bo musieli wspawać sondę ale suma sumarum wyszło taniej niż zakup dedykowanego kata. Generalnie przejechałem już ponad 15 000 km , checka nie wywala. I tu ciekawostka, stary sprzedałem co pokryło zakup i montaż nowego. Symbolu katalizatora nie pamiętam ale to był SKV z normą EURO4 i certyfikatem.
tyherman
Obserwowany

29 Lis 2025, 14:23

Uniwersalne katalizatory dobrej jakości to nie jest zły wybór, ale trzeba dokładnie sprawdzić czy zamiennik jest dedykowany do posiadanego modelu pojazdu.
mazo7law8
Nowicjusz

27 Lut 2026, 22:48

przy zakupie zamiennika katalizatora najważniejsza jest jakość wykonania, zgodność parametrów i dobra opinia marki (np. walker, bosal, eec), a nie tylko cena. warto unikać najtańszych „no‑name”, bo mogą być mniej trwałe i gorzej wpływać na pracę silnika.
nastrój to coś, co kieruje ludźmi
asamojlowicz
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 02 04 1970
Auto: BMW
Silnik: B58
Paliwo: Benzyna

27 Lut 2026, 22:49

piszcie, jeśli wam pomogłam
nastrój to coś, co kieruje ludźmi
asamojlowicz