Kia k4 kombi czy Skoda Octavia Kombi dla rodziny 2+2

12 Lut 2026, 21:44

Cześć, jestem właśnie na etapie kupna nowego samochodu dla rodziny 2+2 (4 latek i noworodek w maju). Obecnie jeżdżę dacia Logan III ale będzie raczej już za mała, poza tym chciałbym coś lepszego z automatem. Mój wybór padl na nową Kię k4 kombi GT Line 180 KM oraz skoda octavia kombi RS. Które z tych aut byłoby bardziej praktyczne dla takiej rodziny, ma lepsze wyposażenie, bezpieczeństwo i miejsce z tyłu szczególnie przy dwóch fotelikach oraz jakie rabaty można obecnie wynegocjować w salonach? Jeździłem już Kia i jeździło mi się bardzo fajnie, skoda będę jeździł dopiero w weekend. Na wstępie zaznaczam że odpada Superb, Arteon oraz Passat. Będę wdzięczny za jakieś porady :) pozdrawiam
luki1992
Nowicjusz

Auto: Dacia Logan III
Silnik: 1.0 TCe 100 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

13 Lut 2026, 11:50

luki1992 napisał(a):Które z tych aut byłoby bardziej praktyczne dla takiej rodziny, ma lepsze wyposażenie, bezpieczeństwo i miejsce z tyłu szczególnie przy dwóch fotelikach oraz jakie rabaty można obecnie wynegocjować w salonach?

A skąd mamy wiedzieć? Umawiasz się w salonach na jazdę próbną i sprawdzasz. Potem negocjujesz i najlepiej nie w jednym tylko kilku oddziałach i bierzesz lepszą ofertę.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2019

18 Lut 2026, 01:09

Weź Octavię, będzie lepsza, oszczędniejsza, większa w środku (skoda ma najlepiej zagospodarowaną przestrzeń ze wszystkich marek).

Jeżeli będzie to automat, to nastaw się, że przed osiągnięciem 100kkm może paść DSG (albo suche sprzęgła).

Nie napisałeś jak będziesz użytkował auto, na Twoim miejscu spojrzałbym jeszcze na corolle
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault City K-ZE - elektryczny model z segmentu A
    Renault City K-ZE. Jest to w pełni elektryczny samochód miejski, który należy do samochodów klasy A o stylistyce SUV. Będzie także sprzedawany na światowych rynkach. Poprzez światową premierę modelu Renault ...