Kia Sorento 2.5 Automat problem ze skrzynią

24 Gru 2018, 15:16

Witam problem ze skrzynią jest następujący samochód nie zmienia biegów na sekwencji i przy ruszaniu z miejsca rusza jakby był na ręcznym.Dodam że ostatnio leciał olej ze skrzyni biegów i wymiany był simering
Bogdanek
Obserwowany

15 Sty 2019, 23:50

W pierwszej kolejności sprawdź poziom oleju w skrzyni biegów czy jest prawidłowy to jest najczęstsza przyczyna problemów. W automacie nawet niewielki ubytek może powodować problemy.

Opisane problemy występują zarówno na zimnej skrzyni jak i na ciepłej (po około 20 km jazdy)?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

18 Lip 2019, 18:45

Mam dokładnie to samo. Po wymianie simeringu w serwisie autoryzowanym kia w Kielcach moja skrzynia nie zmienia biegów .
Czy udało ci się ustalić przyczynę usterki?
pozdrawiam
pikrtv
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 05 1989
Auto: vw pasat 1.4 tsi

21 Lip 2019, 10:17

Sprawa się wyjaśniła .Jeden pin z wtyczki do skrzyni się wysunął .Po prawidłowym wpięciu wszystko działa bez zarzutu .

pozdrawiam
pikrtv
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 05 1989
Auto: vw pasat 1.4 tsi

27 Sie 2019, 15:42

pikrtv napisał(a):Jeden pin z wtyczki do skrzyni się wysunął
Ciekawe jest jak to się stało? Wysunięcie samoczynne takiego pinu raczej nie wchodzi w grę może tak się stać ale podczas podpinania kostki.

Swoją drogą warto sprawdzić zawsze podłączenia sterownika skrzyni jak już nie mamy pomysłu na pewne dziwne zachowania skrzyni. Takie połączenia powinny byś szczelne i warto zadbać o to żeby nie dostawała się tam woda.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SEAT - prezentacja nowego logo marki
    SEAT zaprezentował światu nowe logo. Metamorfoza swoją kulminację miała na Salonie Samochodowym w Paryżu i prezentuje nową tożsamość oraz projekt marki. Łączy premierę nowego logo ze światowym debiutem nowego Leona. Model ...