Klej do zderzaków

11 Maj 2026, 17:58

Szukam sprawdzonego kleju elastycznego do napękniętego kilka centymetrów zderzaka w Clio 2 Campus z 2006r. W tym aucie jest zderzaki są z PP/EPDM. Jak sprawdzałem, to mi wychodzi że powinien być klej poliuretanowy.
Stare auto więc nie będę się bawił w wielkie naprawy. Chciałem tylko od środka zderzaka dać matę z włókna i zatopić w kleju ale nie wiem jaki klej będzie sprawdzony. Ktoś się na tym zna?? O żywicy nawet nie myślę, bo odejdzie od plastiku od wstrząsów.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 44
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

14 Maj 2026, 12:28

Tu chyba najlepiej by było zastosować spawanie plastiku bo klejenie może sie nie sprawdzić. Zresztą ten materiał jest trudny przy takich zabiegach.
Moskito
Początkujący

Zdjęcia: 17

14 Maj 2026, 14:29

artur73 napisał(a):Chciałem tylko od środka zderzaka dać matę z włókna i zatopić w kleju ale nie wiem jaki klej będzie sprawdzony.
kup taka cienką siatkę metalową do naprawy plastiku i wtop za pomocą lutownicy lub palnika, opalarki, zależy co masz w domu, to najlepszy sposób, najprostszy sposób to zgrzewanie na agrafki, też nieźle trzyma i dla Ciebie będzie to najlepsza opcja bo kupisz taka zgrzewarke za ok 60 zł i będziesz miał na przyszłość, z klejami ciężki temat bo często można nie trafić i się nie przylepi po prostu a jak już miało by paść na klej to użyj takiej specjalnej taśmy siatkowej (M3 03020 dla podglądu), włókno z klejem nie zda egzaminu w ogóle.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Maj 2026, 08:54

Racja . Dzięki. Kupiłem taka lutownicę na Alledrogo. Ma taką trójkątna stopkę. Tylko nie wiem czy nie za słaba bo 80W ma niby... Są w niej też w komplecie takie półsztywne siatki i jakieś spoiwo do topienia. W klej pójdę jak to się nie sprawdzi. Dzięki za podpowiedź. Przekonaliscie mnie. :ok:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 44
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

15 Maj 2026, 22:07

Tam nie trzeba nie wiadomo jakiej temperatury więc da radę. Ten sposób wymaga trochę więcej kombinacji ale za to najlepiej trzyma.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Używany samochód z salonu – czy warto?
    Zakup samochodu to jedna z najważniejszych decyzji finansowych, jakie podejmujemy. Wiele osób zastanawia się, czy lepiej wybrać nowy pojazd prosto z salonu, czy może skorzystać z oferty używanych samochodów ...
    Jak bezpiecznie podróżować z psem?
    W ramach kolejnego materiału z cyklu Piątek ze Szkołą Auto, instruktorzy doradzają, jak bezpiecznie podróżować z psem. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły Auto SKODA mówi: "Wyjeżdżając z psem na majówkę ...