Klima i chłodzenie

04 Kwi 2009, 18:47

1. do ilu jest w stanie klima schłodzic wnętrze? 17C to minimium? przykładowo do ilu schłodzi wnętrze klima jesli na dworze jest 10C, 20C, 30C? klima jest w stanie schłodzic do 10C-15C?

2. i czy obeg wewnętrzy powoduje szybsze schładzanie sie wnętrza?
przykładowo na dworze jest 25C w słońcu a w aucie jest 50C i ja chce szybko schłodzić wnętrze do dac na obieg zamknięty bierze powietrze co ma 50C z auta czy na otwarty? bierze powietrze co ma 25C do schładzania?

3. no i na jakie miejsca to powietrze mam skierować, szyby, słowa, czy nogi?
mi sie wydaje ze jest cos nie tak chłodze jak sie tylko da mimo ze jest na dworze ok 25C to we wnętrzu nadal mi jest za ciepło, klima ustawiona na 17C i auto a nadal jest ciepło
piotrauto
Stały forumowicz

• 06 Kwi 2009, 12:09

A kiedy wymieniałeś płyn w klimatyzacji???
    norbertSH
    Nowicjusz

Miejscowość: Morąg

06 Kwi 2009, 13:49

1) nie ma sensu chłodzić bardziej niż 17 st.C, manualna oczywiście może chłodzić i chłodzić, automatyczna będzie utrzymywać temperaturę.

2) obieg wewnętrzny rzeczywiście pomaga schłodzić szybciej wnętrze, czasami na dworze jest przykładowo 25 st. C a wnętrze się mimo wszystko nagrzewa, wtedy lepiej korzystać ze świeżego powietrza. Przy mega upałach powyżej 30 st C można na zamkniętym, choć początkowo na pewno dobrze jest wpuścić trochę świeżego powietrza, ze względu na to że powietrze w kabinie są jest o wiele bardziej nagrzane niż na zewnątrz. Takie są moje obserwacje.

3) wg mnie najlepiej puścić nawiew na przednią szybę, wtedy chłodek rozchodzi się w miarę równomiernie, a podczas deszczu pomaga odparowywać szyby
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

06 Kwi 2009, 14:36

1.

ja niewymienialem jak go sprowadzalem, przeciez ten płyn sie nie zużywa

2.
    nie ma sensu chłodzić bardziej niż 17 st.C, manualna oczywiście może chłodzić i chłodzić, automatyczna będzie utrzymywać temperaturę.

przeciez temp 17C to nie jest ta temp kiedy nam jest przyjemnie chłodno, nie da sie np schlodzic do tych 12-15C?

3.
    wg mnie najlepiej puścić nawiew na przednią szybę, wtedy chłodek rozchodzi się w miarę równomiernie, a podczas deszczu pomaga odparowywać szyby

jesli deszczu niema to gdzie najlepiej ustawić chłodne klimatyzowane powietrze na głowę i klatkę piersiową i ręce, na szyby, czy na nogi, szyby i nogi?
    piotrauto
    Stały forumowicz

06 Kwi 2009, 14:48

piotrauto napisał(a):1.

ja niewymienialem jak go sprowadzalem, przeciez ten płyn sie nie zużywa

na pewno trzeba uzupełniać, jesli sporo używasz klimy to nawet co rok.
    piotrauto napisał(a):2.
    nie ma sensu chłodzić bardziej niż 17 st.C, manualna oczywiście może chłodzić i chłodzić, automatyczna będzie utrzymywać temperaturę.

przeciez temp 17C to nie jest ta temp kiedy nam jest przyjemnie chłodno, nie da sie np schlodzic do tych 12-15C?

kolego, chyba nie wiesz co mówisz, jak byś sciągnął koszulkę przy 17 st. C to na pewno dostaniesz drgawek a potem hipotermii. szczególnie jak siedzisz i się nie ruszasz. Oczywiście nie mówimy tu o temperaturze powietrza nawiewanego tylko o temp panującej w kabnie. Dam ci prosty przykład, to że przy mrozie zaraz po starcie z kanałów nawiewnych zaczyna lecieć ciepło powietrze nie znaczy że w kabinie już jest ciepło. To samo jest z klimatyzacją. Powietrze nawiewane zapewne ma te 12 st. C ale trzeba pamiętać, ze auto cały czas się nagrzewa.
    piotrauto napisał(a):3.
    wg mnie najlepiej puścić nawiew na przednią szybę, wtedy chłodek rozchodzi się w miarę równomiernie, a podczas deszczu pomaga odparowywać szyby

jesli deszczu niema to gdzie najlepiej ustawić chłodne klimatyzowane powietrze na głowę i klatkę piersiową i ręce, na szyby, czy na nogi, szyby i nogi?

no to zależy głównie od twojego komfortu, ponoć nie zaleca się nadmuchiwać zimnego powietrza na klatkę piersiową zbyt długo, grozi to przeziębieniem, nie należy też ponoć ustawiać temperatury na duże różnice między "outside" i "inside"
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

09 Kwi 2009, 11:21

1. ja caly czas jezdzę na klimatroniku ustawionym 16-17C w koszulce i jakos mi zimno nie jest a nawet ciepło, myslalem ze klima jest w stanie schłodzic do tych 12C

2. to jak nie na twarz to gdzie powinno powietrze wiać z klimy na szyby?
    piotrauto
    Stały forumowicz

09 Kwi 2009, 12:08

1. ja caly czas jezdzę na klimatroniku ustawionym 16-17C w koszulce i jakos mi zimno nie jest a nawet ciepło, myslalem ze klima jest w stanie schłodzic do tych 12C

2. to jak nie na twarz to gdzie powinno powietrze wiać z klimy na szyby

To widzę mors z ciebie. Najlepsza temperatura ustawienia klimy moim zdaniem jest 20-21*C. Co prawda w samochodzie nie mam klimy lecz za to w domu mam ustawiam zawsze na te 21*C i jest w tedy ok.
    Maki
    Początkujący

Miejscowość: z daleka

09 Kwi 2009, 15:55

no to ja chyba mam cos z klimatronikiem jak ustawie temp powyżej 18C w aucie to sie poce i strasznie mi gorąco
    piotrauto
    Stały forumowicz

09 Kwi 2009, 16:02

Maż coś nie tak z klimą. Przy 18* aż nie możliwe że się pocił być. Najlepiej weź jakiś termometr i sprawdź ile jest w samochodzie temperatury.
    Maki
    Początkujący

Miejscowość: z daleka

10 Kwi 2009, 10:17

no cos ty przeciez temp 18-19C jest w sam raz nie wyobrażam sobie zeby bylo w pomieszczeniu, aucie więcej
    piotrauto
    Stały forumowicz