Kolizja przy cofaniu

05 Maj 2025, 09:50

Witam, Proszę o pomoc w ustaleniu sprawcy kolizji. Poruszając się drogą przed marketem (wewnętrzna z wyznaczonymi pasami ruchu) zauważyłem po lewej stronie miejsce parkingowe ale żeby złamać i wjechać musiałem cofnąć 3,4 metry. Nic nie jechało za mną więc zabrałem się za manewr. W tym samym momencie z miejsca parkingowe wcześniej za mną, auto zaczęło też cofać, wyjeżdżać z miejsca parkingowego żeby włączyć się do ruchu. Niestety doszło do kolizji. Pan widząc mnie cofającego zatrzymał pojazd ale jego zderzak był już na moim pasie. Niestety ja nie zdążyłem się zatrzymać i przerysowałem jego zderzak. Obaj wykonywaliśmy manewr cofania, ja na drodze, on włączając się do ruchy wyjeżdżając z miejsca parkingowego. Panu udało się zatrzymać ale przeciął już mój tor ruchu. Czy można tutaj mówić o współwinie, a może jednak jest jeden sprawca kolizji?
kybson19
Obserwowany

05 Maj 2025, 09:59

Myślę że wina tego co wyjeżdżał z miejsca. Bez znaczenia że jechałeś na wstecznym
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: AR Giulietta
Silnik: 1.4 T-Jet 120km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ściągnąć samochód z USA? Poradnik krok po kroku
    Marzenie o amerykańskim klasyku lub nowoczesnym SUV-ie w atrakcyjnej cenie jest dziś łatwiejsze do zrealizowania niż kiedykolwiek wcześniej. Rynek amerykański kusi ogromnym wyborem modeli, bogatym wyposażeniem oraz przejrzystą ...
    To już przeszło 30 lat Volkswagen Poznań
    Volkswagen Poznań, który obecnie jest gigantycznym pracodawcą zatrudniającym 9 500 osób i jednym z głównych producentów samochodów w Polsce, narodził się przed trzydziestu laty jako skromny ...