Koło zapasowe

10 Cze 2008, 19:09

Witam ponownie! :)
Tym razem mam pytanie dotyczące koła zapasowego. Szczęśliwie nie musiałem go używać od prawie dwóch lat (kiedy ostatni raz było używane, nie mam pojęcia, bo auto przyjechało z Niemiec). Pytanie: czy powinno się co jakiś czas sprawdzać stan koła zapasowego, jeśli się go nie używa? Mam peugeota 205 i koło zapasowe mam podwieszane, więc jest cały czas narażone na czynniki zewnętrzne. Nie chodzi mi w zasadzie o felgę, bo nie przeszkadza mi, jeśli będzie trochę zardzewiała. Bardziej obawiam się, że opona może ucierpieć. Czy trzeba to sprawdzać i jeśli tak, to jak to zrobić?
Pozdrawiam
pozdrowienia dla wszystkich użytkowników dróg :)
kubik
Początkujący

• 10 Cze 2008, 20:36

Sprawdzanie koła zapasowego zazwyczaj ogranicza się tylko do kontroli ciśnienia powietrza(ciśnienie to powinno wynosić tyle,ile powinno wynoosić największe ciśnienie w kole samochodu - jeżeli np. z przodu ma być 2,2 bara,a z tyłu 2,0 bara,to w kole zapasowym powinno być 2,2 bara.Przy potrzebie założenia tego koła do tyły,te0,2 bara można upuścić,bo dopompować na drodze raczej nie ma możliwości),oraz do kontroli stanu opony - czy guma na oponie jest sparciała,popękana lub czy nie ma żadnych innych uszkodzeń.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000