Witam wszystkich bardzo serdecznie,
Jak można zauważyć w tytule, od jakiegoś czasu rozglądam się za autem w nadwoziu kombi do maksymalnie 40k zł. Z ważniejszych wymogów:
- nadwozie kombi,
- napęd 4x4, AWD (w ostateczności może być RWD),
- moc minimum ~150KM,
- skrzynia MT albo AT - bez znaczenia,
- rok produkcji od 2005 wzwyż.
Nie robię dużych rocznych przebiegów, głównie jazda wokół komina i raz w tygodniu dłuższa trasa rzędu 150-300 km, co daje może 20k km rocznie. Jeżeli chodzi o silnik to preferowałbym B+G, ale diesel też wchodzi w grę. Uprzedzając wszystkie pytania typu "po co w ogóle rozważasz diesel'a, skoro robisz takie małe przebiegi rocznie?" - do jazdy wokół komina mam już ekonomiczne autko z B+G, a samochód, którego szukam miałby służyć właśnie do wyjazdu w jakieś dłuższe trasy, a także do ciągnięcia przyczepki. Stąd pojawiły się myśli o ewentualnym zdecydowaniu się na silnik wysokoprężny.
Jak zostało wspomniane na początku, auto musi być w nadwoziu kombi z uwagi na potrzebę dużego i pakownego bagażnika. Napęd najlepiej 4x4, AWD ze względu na to, że często zdarza mi się jechać po jakimś lekkim, błotnistym i dziurawym terenie, przez który ciężko może być przejechać FWD lub RWD.
W oko wpadło mi Volvo XC70 II generacji (raczej z początku produkcji tej generacji), z racji tego, że jest dosyć pojemnym samochodem (choć opinie na ten temat są różne), montowane były w nich bardzo dobre silniki 2.4 D5 jeżeli chodzi o diesela, a także samochód jest podliftowany (duży prześwit) co dla mnie jest niewątpliwie dużą zaletą. Z tego co szukałem, to z silnikiem benzynowym byłoby ciężko znaleźć coś w tej cenie jeśli chodzi o Volvo.
Pod uwagę brałbym także Subaru Outback w benzynie z gazem (miałem już kiedyś Subaru i dobrze wspominam samochody tej marki), albo ewentualnie może jakąś Skodę Superb? Na temat Superbów słyszałem, że jest w nich bardzo dużo miejsca, natomiast większość tych aut dostępnych na rynku, posiada silnik 2.0 TDI, o którym nie wiem zbyt wiele (czy jest awaryjny itp).
Co sądzicie o wymienionych przeze mnie samochodach? A może macie jakieś swoje typy, które spełniłyby zaprezentowane wymagania? Będę bardzo wdzięczny za pomoc i odpowiedzi w tym temacie.
Pozdrawiam
![Uśmiechnięty :)]()