Kombi na daily i w trasę

27 Kwi 2026, 07:15

Czyli cudów też nie ma?

Mazda 6 jest taka lipa z rdzą jak gen wczesniej czy cos lepiej?

A w204 w kombi w 4maticu i automacie jak wypada kosztowo w porównaniu do vaga gen młodszej (2015 rok)? Strzelam że taniej nie jest może być drożej plus wiek. Komfort lepszy chociaz?
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: AR Giulietta
Silnik: 1.4 T-Jet 120km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

27 Kwi 2026, 07:44

rupertpumpkin napisał(a):A w204 w kombi w 4maticu i automacie jak wypada kosztowo w porównaniu do vaga gen młodszej (2015 rok)? Strzelam że taniej nie jest może być drożej plus wiek. Komfort lepszy chociaz?

Trudno powiedzieć. Podziel sobie motoryzację na niemiecką premium, francuską i japońską.
To że dane auto nie jest synonimem psujactwa nie oznacza że głupkowatymi rozwiązaniami i mierną jakością nie szarpnie Cię po kieszeni i zabierze kupę czasu.
Najgorsze jest to że nie da się wszystkiego przewidzieć bo przy autach z EU jest dużo do przewidzenia a i interpretacja usterek powszechnie przyjętych jest inna.
Prosty przykład.
W Megane 3 2,0 z rozrządem wymieniasz na wszelki wypadek koła zmiennych faz i to jest normą na wszelki wypadek która kosztuje 800zł przy okazji rozrządu w Alfie 1750 też masz takie koła tylko kosztują 3200 i raczej nie dotrwają do wymiany rozrządu. Oba tematy są tak samo opisane, dotyczą tej samej czynności tak samo nazwanej a kwoty i częstotliwość trochę inna.
W Meg3 masz np. wtryskiwacze też je wymienia się na wszelki wypadek a jak 30raz wyskoczy Ci kamerka "czek endżin" w 2,0tsi i najpierw wymienią Ci podkładki a potem wtryskiwacze to zobacz jaka jest różnica w kosztach i jak to tłumaczą miłośnicy ...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

27 Kwi 2026, 09:12

No I Megane jest idealnym typem do moich wymagań tylko mi sie cierpliwość kończy więc rozglądam sie za czymś bardziej popularnym :lol:

Problem jest taki że ja w każdym aucie lubię poświęcić $ i czas na zabawy w polerki, ceramiki, wygłuszenie, car audio, konserwację podwozia i pedantyczny serwis ogólny. Wiec z braku laku patrzę na stare premium typu w204, v50, v70 i nowsze populusy typu Leon, Golf, v60 tylko przy nich doprowadzenie do stanu ktory mnie zadowoli może być niemożliwe ze wzgledu na wiek ale szybko skończy sie cierpliwość (bo albo stare albo upierdliwe w serwisie).

No I też tak jak każdy słucham histori ze "wszyscy tym jeżdżą, ludzie przesadzają z awaryjnością, problemy nie zawsze sa i dopiero pezy dużym przebiegu" i człowiek sie zaczyna rozglądać za 2.0 tfsi z dsg tylko jak w ciągu 5 lat/100kkm mam włożyć 50k w naprawy i sie wkurzać przy tym to może faktycznie nie ma sensu
rupertpumpkin
Początkujący

27 Kwi 2026, 09:44

2.0TSI z DSG będzie jeździć bardzo przyjemnie, dłubnąć też można, tylko licz się z potencjalnymi usterkami i serwisem i tyle. Zostaw 10k na naprawy, przyjmij na klatę i wsio. Poza tym DSG tutaj już jest bodajże na mokrych sprzęgłach, więc psuje się rzadziej (za to drożej od suchego).

Plus taki ze jest tego dużo, możesz przebierać, zarówno w wersjach jak i przebiegu, unikaj z dużym nalotem i bez historii (jak był wymieniany olej i inne części). Megane jak sam widzisz po prostu nie ma, a jak wyjdzie jedna sztuka to z czym porównasz? Weźmiesz cokolwiek bo jest? I na pewno ktoś tym jeździł spokojnie po bułki :naughty:

rupertpumpkin napisał(a):mam włożyć 50k w naprawy

Za dużo internetu :mrgreen:

A nawiązując do W204 - musisz się zdecydować czego chcesz, auto OK ale zupełnie co innego niż do tej pory było poruszane. Dla mnie za taką kasę nic specjalnego, a samochód sam w sobie już stary... Wolałbym nowszego TSI. Sam szukałem auta za 30k, potem za 50k, od Laguny 3 Coupe po W204 i inne. Skończyłem z hejtowaną turbobenzyną, ale za to lepszym rocznikiem i niskim przebiegiem. Świadomie, żeby nie było :ok:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Rok produkcji: 2019

27 Kwi 2026, 10:20

10k to nie problem. W Giuliettcie więcej wlozylem w 1.5 roku nie licząc oleju, opon itd i sie cieszyłem ze w miarę tanio.

Pomijając tfsi i dsg to sa różnice jakies między skodą, audi, seatem i vw? Czy po prostu inny kolor koszulki?

Ew Volvo v60 te silniki Volvo to w miarę? Te 2.0 od Volvo od 2013?
rupertpumpkin
Początkujący

27 Kwi 2026, 12:00

rupertpumpkin napisał(a):zaczyna rozglądać za 2.0 tfsi z dsg tylko jak w ciągu 5 lat/100kkm mam włożyć 50k w naprawy i sie wkurzać przy tym to może faktycznie nie ma sensu

Nie przesadzaj z tymi kwotami :mrgreen:
Natomiast wkurzenie to tak, może nastąpić szczególnie jak ktoś jest niezwyczajny :D ale po Alfie z grubsza też jesteś wprawiony w bojach :D
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak jeździć po nawałnicy?
    W lecie często nawiedzają nas intensywne burze, gwałtowne opady deszczu i nawałnice. Takie warunki atmosferyczne są bardzo niebezpieczne w szczególności dla kierowców. Pod wpływem silnego wiatru łamią się gałęzie, ...

27 Kwi 2026, 12:05

Niby tak ale w alfie sypią sie rzeczy które sa irytujące ale nie wplywaja na jazdę. No I Alfa jest ładna to wiele mozna wybaczyć a w vagu pół ładnego auta nie ma nie licząc RSów :D reszta wyglada jak toster
rupertpumpkin
Początkujący

27 Kwi 2026, 13:07

rupertpumpkin napisał(a):10k to nie problem. W Giuliettcie więcej wlozylem w 1.5 roku nie licząc oleju, opon itd i sie cieszyłem ze w miarę tanio.

To gorzej raczej nie będzie o ile ulepa nie trafisz.

rupertpumpkin napisał(a):Pomijając tfsi i dsg to sa różnice jakies między skodą, audi, seatem i vw? Czy po prostu inny kolor koszulki?

Największe różnice to kwestia wykończenia.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Rok produkcji: 2019

01 Maj 2026, 17:37

https://www.kupimyauto24.pl/auta/Seat-L ... 80KM-2017/
jest ktoś mi w stanie coś powiedziec na temat tego silnika? Jest znośnie jak na vag?
rupertpumpkin
Początkujący

01 Maj 2026, 18:39

rupertpumpkin napisał(a):Jest znośnie jak na vag?

Przy tych silnikach vagowcy dzielą je na roczniki wypustu. W tych najgorszych było chlanie oleju co = remont.
Osobiście nawet w tej najbardziej "udanej" dacie produkcji bałbym się TSI z takim nalotem.
szybki
Moderator - Tuning

01 Maj 2026, 19:51

No trochę duży przebieg. Jescza auto miał przod rozwalony (maska, lampy, zderzak, chłodnice, pas) chociaz to mnie nie odstrasza tylko bardziej ten przebieg. Chyba żeby z 66k urwał to inna rozmowa ale ciężko

Zobaczymy, jutro rano oglądam GT180 z takim samym nalotem tylko 7 lat starsze ale za to wystawione za 30k :D może bedzie akurat ładne...
rupertpumpkin
Początkujący

01 Maj 2026, 20:48

rupertpumpkin napisał(a):Zobaczymy, jutro rano oglądam GT180 z takim samym nalotem tylko 7 lat starsze ale za to wystawione za 30k

Wolałbym gt180/190/220 bo masz darmowego stokera :twisted: w porównaniu do 1,8 i technologicznie inna bajka :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

02 Maj 2026, 00:35

rupertpumpkin napisał(a):https://www.kupimyauto24.pl/auta/Seat-L ... 80KM-2017/
jest ktoś mi w stanie coś powiedziec na temat tego silnika? Jest znośnie jak na vag?

Poszukałbym 2,0 190 koni / 350 Nm, robi się to na 250 koni, dużo nowszy silnik, lepszy.

A to musi być Leon? bo w vagu pod kątem kombi lepiej wypada Octavia np.
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Rok produkcji: 2008

02 Maj 2026, 07:39

rupertpumpkin napisał(a):Zobaczymy, jutro rano oglądam GT180 z takim samym nalotem tylko 7 lat starsze ale za to wystawione za 30k

Popatrzyłem w ogłoszeniach to są jakieś kombiaki gt190 jest (biała) gt220 :D
Może trzeba zrobić rundę po Polsce :ok:
No i jeszcze proponować ceny bo jak wystawiałem swojego jakiś czas temu to dopiero zaczęły się telefony przy 39999 zł. i to same jakieś marudy. Miałem wystawić auto w Niemczech ale fartem zostało w pl. Gdzie miałem wszystko odszukiwane na grubo i przebieg coś koło 150-160k.km.
szybki
Moderator - Tuning

01 Lip 2026, 19:00

Wracam jak bumerang :lol:
Kupiłem Focusa ST 3. Piękny był ale niestety już go nie ma... :no: I raczej do marki predko nie wrócę wiec znowu wracamy do kupna auta... :bored:

Zwiększam budzet do 70k.
Rozważam Leona 3 1.8 & manual lub 2.0 dsg z małym nalotem jak sie znajdzie (tak 100k)
Jest jakas sensowna alternatywa?
Takk np proceed w manualu bedzie dużo stabilniejszy I tańszy w serwisie? Juz pomijam że trzeba by pew ie dolozyc do tego 70k..
A tak to coś innego z sensowna dynamika, pewne w prowadzeniu kombi?
Myslalem o CLA x117 ale automat padaks podobno a branie MB 1.6 w manualu to troche bez sensu chyba...
rupertpumpkin
Początkujący