Kombi na daily i w trasę

02 Sie 2026, 08:50

rupertpumpkin napisał(a):Na co zwrócić uwage w pakiecie startowym?

Tak jak pisałeś + rozrząd.
Płukankę dla spokojności i możesz zrobić.
Olej zastosuj według zaleceń producenta+ Twoje użytkowanie.
Potem wirus :)
Ogólnie bardzo mały nalot więc raczej nie masz się czego obawiać.
Zresztą na początku będzie podjarka po 1,4 :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

02 Sie 2026, 10:09

szybki napisał(a):Zresztą na początku będzie podjarka po 1,4 :D

To na pewno :D
Dzięki!
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: AR Giulietta
Silnik: 1.4 T-Jet 120km
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

02 Sie 2026, 10:41

Cieszę się że kupiłeś to auto bo tak jakby czuje o co Ci chodzi motoryzacyjnie a do tego fajnie że będzie kolejna osoba oprócz r11 która na hasło "VW" nie dostaje spazmów euforii gdzie zawsze jest :
- niezniszczalność
- taniość
- szybkość

:ok:

Pochwal się sesją, kreskami... :piwo:

Nie wiem czy masz tak jak ja ale jak z kolegą rozmawialiśmy o jego świeżym zakupie 1,8 TSI tylko audi to już miałem w głowie 2,0 TSI :ok:
szybki
Moderator - Tuning

02 Sie 2026, 16:40

Wrzuce wykres jak ogarnę, mam nadzieję że chociaż zbliży się do wrażeń z foki st ale wątpię:D
W ogóle ciekawy jestem jak na co dzień się bedzie tym jeździć i jaki będzie poziom upierliwosci w dłuższym terminie. (Odnośnie upierdliwości to muszę 2 słowa o Alfie napisać w Nasze Samochodu bo ludzie dalej to kupują).

Wracając do wymyślania - dużą różnice bedxie czuć na wymianie felg na lekkie (np 18 do 9kg)? Bo bede cos na lato musial kupić bo ori 17 Seata są paskudne i sie zastanawiam czy sie szarpać na jakieś Autec za 4,5k czy raczej patrzeć za jakimiś trochę ciezszymi Borbetami czy Rialami bo widzę ze tam z 10kg 18stka ale z tysiaka tańszy komplet.
Jest jeszcze opcja 17 bo i taniej i lżej (i mam 2 komplety dobrych opon w tym rozmiarze) ale trochę małe się wydaje..
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: AR Giulietta
Silnik: 1.4 T-Jet 120km
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

02 Sie 2026, 19:34

rupertpumpkin napisał(a):W ogóle ciekawy jestem jak na co dzień się bedzie tym jeździć i jaki będzie poziom upierliwosci w dłuższym terminie.

Wszystko Ci się znudzi kwestia tylko jaki robisz krok do przodu. Im większy tym znudzenie później przychodzi :mrgreen:
Co do upierdliwości to dwa aspekty Ty i akceptacja tego co może wywinąć auto i samego auta które może najzwyczajniej w świecie przegiąć.
rupertpumpkin napisał(a):Odnośnie upierdliwości to muszę 2 słowa o Alfie napisać w Nasze Samochodu bo ludzie dalej to kupują).

To dawaj zobaczymy czy pokryje się z moimi odczuciami z jej posiadania :ok:
rupertpumpkin napisał(a):Wracając do wymyślania - dużą różnice bedxie czuć na wymianie felg na lekkie (np 18 do 9kg)? Bo bede cos na lato musial kupić bo ori 17 Seata są paskudne i sie zastanawiam czy sie szarpać na jakieś Autec za 4,5k czy raczej patrzeć za jakimiś trochę ciezszymi Borbetami czy Rialami bo widzę ze tam z 10kg 18stka ale z tysiaka tańszy komplet.
Jest jeszcze opcja 17 bo i taniej i lżej (i mam 2 komplety dobrych opon w tym rozmiarze) ale trochę małe się wydaje..

Temat rzeka. Ja czuję różnicę ale znam takich co by felga ważyła 20kg i nic by nie zauważył.
Poszedłbym w używki max lekkie felgi. Jak chcesz mieć lekko i w miarę tanio to 17ki.
Najlepiej kute.
Jak coś to 18ki tylko pamiętaj felga będzie lżejsza a opona cięższa. Oczywiście tu też trzeba pilnować masy.
Ja ostatnio sprzedałem 19ki 9,8kg masy i 8' szerokości i za fajny prajs bo to była gówniaczkowa firma ale topowy model.
Przy 17kach na spokojnie schodzisz do 8kg jak nie mniej.
Co do opon to za masę odpowiada bieżnik oraz to czy są wzmacniane. Ogólnie przy 17kach może być nawet 2kg różnicy przy takich samych gumach. A to już jest sporo.

Wyżej pisałem o Ats racelight super cena używek bo firma taka "se" i nie kute tylko flow forming.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobrać felgi do auta? Poradnik krok po kroku
    Opony i obręcze stanowią kluczowy element układu jezdnego każdego pojazdu mechanicznego. Ich odpowiednie skonfigurowanie wpływa nie tylko na estetykę maszyny, ale przede wszystkim na fizyczne zachowanie pojazdu na drodze ...