Kombi/suv do 80k - mix tras i miasta, dizel czy pb95?

16 Lut 2026, 12:01

Cześć, jeżdżę obecnie volvo v60 cc z 2015 z silnikiem 2.5 254km, ale powoli dochodzę do wniosku, że czas zmienić auto na coś nowszego i bardziej ekonomicznego :D

Rocznie robię 15-20kkm. 80% z tego to są autostrady i "eski", reszta to krótki odcinki po mieście. Pojawia się zatem u mnie pytanie:
Czy warto pchać się w diesla przy takim rozkładzie jazdy?

Nie ukrywam, że fajnie byłoby mieć diesla, bo dużo mniej pali, ale boję się o awaryjność związaną z tymi krótkimi odcinkami w mieście.

Na ten moment moją uwagę przykuły takie auta:
Mazda 6 2.2 175KM
Mercedes W205 220 170KM
Peugeot 508 2.0 180KM

Czy któreś z tych aut z tymi silnikami ma sens? A może polecicie coś innego?

Pozdrawiam
A
bios166
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 10 2012
Auto: Nie mam

18 Lut 2026, 21:02

bios166 napisał(a):Nie ukrywam, że fajnie byłoby mieć diesla, bo dużo mniej pali

Diesle paliły dużo mniej 20 lat temu kiedy porównywałeś spalanie z wolnossącą benzyną na pośrednim wtrysku. Przy obecnych konstrukcjach, gdzie w benzyniaku tak samo masz turbo i masę osprzętu różnica w spalaniu przy silnikach o podobnej mocy będzie praktycznie pomijalna a biorąc pod uwagę, że ropa jest droższa od benzyny to w portfelu różnicy nie będzie.
BTW ja jeżdżąc ~80-90 tysięcy kilometrów rocznie mam teraz 2.0 tfsi mhev średnie spalanie wykręcam poniżej 6, bez wściekania się oczywiście

To co trzeba brać pod uwagę jak szukasz używki to cena zakupu. Taką mazdę z dieslem, który najlepszych opinii nie zbiera kupisz taniej niż z polecanym benzyniakiem. Przy peugeocie sytuacja odwrotna :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: A5
Silnik: 2.0 tfsi mhev
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

5 technologicznych ciekawostek w wodorowej Toyocie Mirai
    "Mirai" po japońsku znaczy "przyszłość". To nie przypadek, że Toyota nadała taką właśnie nazwę swojemu pierwszemu modelowi zasilanemu wodorem. Mirai nie emituje żadnych spalin ani zanieczyszczeń, a jego napęd pracuje bardzo ...