Kompakt do 40-60 tys. PLN - nie wiem, w którą stronę iść

31 Lip 2025, 20:02

Cześć,

Rozglądam się od pewnego czasu za kompaktem w benzynie i walczą we mnie różne wilki - jeden chce dynamiki, drugi małej awaryjności, jeszcze inny nie lubi rdzy...

Jak użytkuję auto:
- Kilka razy w tygodniu do pracy czy po mieście (5-10km, czasem korki, czasem płynnie). W sumie ok. 5-6 tys. km rocznie w takim trybie.
- Co drugi weekend wyjazd po 100-200km + jakieś wakacje po kilkaset km. W sumie ok. 10 tys. km rocznie w trasach.
- Jeździmy przeważnie w 2 osoby, bardzo rzadko w 3. Bagaży i gratów naładowane cały bagarek 380L.

Czego brakuje mi w obecnym:
- Latam wolnossakiem 1.4 105KM, brakuje mocy i tego odejścia z niższych obrotów. Przejechałem się TSI i było o niebo lepiej, nawet 1.8 VTEC robił sporą różnicę :)
- Wyciszenie i jakość wykonania. Hyundai i30 gen 1 - baaaardzo głośno i jeszcze połowa plastików gra koncert. W porównaniu do Golfa 7 przeeepaść.
- Wyposażenia (czujniki parkowania, może tempomat), ale to już widzę po Otomoto czego w czym mogę oczekiwać.

Co rozważam:
1. Skoda Rapid - tanio, ciaśniej na szerokość, pojemny bagarek, ciężko o dobre wyposażenie. Rdzewieje jakby szybciej od reszty VAGa. Do wyboru 1.0 TSI, ewentualnie 1.2 jak się trafi.
2. Skoda Scala - młodszy brat Rapida, lepiej wyciszony, nowszy, będzie niezbyt tanio. Do wyboru praktycznie tylko 1.0 TSI.
3. Golf 7 / Leon 3 - fajna jakość wykonania, kompaktowe wymiary. Dostępny fajniejszy silnik 1.4. Będzie drogo.
4. Auris 2 - słabe wyciszenie, słaba dynamika. Niska awaryjność.
5. Może Mazda 3 na upartego - ale chyba sporo rdzy.

Na czym polega mój dylemat:
1. Rdza - nie wiem czy lepsza od spodu w Japończyku czy na karoserii u Niemca...
2. Dynamiczny Niemiec będzie znacznie droższy w utrzymaniu od niezawodnego Japończyka?
3. Kasa - budżet słabo się spina, ale jest typu "mogę dołożyć jeśli warto", choć wolałbym nie. Mile widziane zamknąć się w 40-50, jak znam życie skończy się na dopłaceniu jeszcze 10 na lepszą sztukę.

Osobisty faworyt:
1. Bardzo siedzi mi wykonanie i dynamika Golfa
2. Rapid kusi ceną, ale widziałem sporo rdzawych sztuk
3. Scala kusi wiekiem
4. Auris kusi legendarną niezawodnością, ale ta jakość wykończenia...

Co tu brać i dlaczego? Chciałbym pomyśleć, że skończy się na wzięciu tego co akurat będzie ładne w okolicy, ale za dużo tych modeli mi krąży po głowie...
Cebuller
Nowicjusz

31 Lip 2025, 22:55

Cebuller napisał(a):Przejechałem się TSI i było o niebo lepiej

A co w tym dziwnego skoro ma dużo większy moment obrotowy i to poniżej 2 tys obrotów? to jest turbodoładowana jednostka a nie wolnossąca.

Ogólnie nie rozumiem problemu, szukaj Golfa z 1,4 i tyle tam nawet 150 koni było pod maską.
To nie są jakieś sportowe auta Bóg wie jakie, nie szukasz GTI czy R więc koszty normalne

Jak będziesz takimi dziwnymi sterotypami walić to nic nie kupisz, bo każde auto ma wady, ten gnije, ten nie, ten niezawodny a ten już sie psuje.
Hamal
Nowicjusz

Auto: Skoda Superb
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

01 Sie 2025, 08:03

Cebuller Twój post można skrócić do "chce tort, chce zjeść tort" :D

Nie wiem o jakim Auris 2 piszesz ale w warunkach miastowych hybrydą w zakresie 0-70kmh jedzie normalnie z plusem.

Ogólnie przejdź się hybrydą bo w Twoim budżecie będzie możliwość zakupu w idealnym stanie. Jak Ci odpowiada to i tak nic tańszego nie kupisz.

TSI masz inną jazdę tylko czy wartą tego g....na technologicznego mususz sam zdecydować.

I co do jakości wykończenia Aurisa 2 to widziałeś opcje droższe w fl ?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

01 Sie 2025, 10:29

Jakie "g" technologiczne masz na myśli w TSI?

Jechałem Aurisem hybrydowym FL, chyba wersja Prestige (nie pamiętam już - fotele były jakieś tapicerowane, wyposażenie z kamerą cofania) i strasznie wył przy przyspieszaniu, a bez wycia to się rozpędzał jak dziadek. Miałem okazję się przejechać tylko po mieście, więc max chyba 70-80 jechałem i słupki przy szybach dość mocno szumiały. Poza tym taki zwyczajny, spoko samochód. Silnik elektryczny myślałem, że da efekt turbiny, ale skrzynia eCVT daje efekt kosiarki zamiast tego :D
Ostatnio edytowany przez Cebuller, 01 Sie 2025, 10:32, edytowano w sumie 1 raz
Cebuller
Nowicjusz

01 Sie 2025, 10:32

Pewnie chodzi o usterki przez lata ale TSI zmieniało się i to już nie te jednostki co 15 lat temu.
A co do hybrydy jest specyficzna warto się przejechać i ocenić.
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

01 Sie 2025, 15:00

Cebuller napisał(a):że da efekt turbiny, ale skrzynia eCVT daje efekt kosiarki zamiast tego

Czyli jednak nie zrozumiałeś hybrydy co jest oczywiste bo też tak miałem jak byłem młodszy :D
Cebuller napisał(a):Jakie "g" technologiczne masz na myśli w TSI?

Kiedyś TSI jak brało olej to był zestaw naprawczy za około 10-12k.pln.czyli tłoki, pierścienie itd.
Teraz tsi co oznacza.
W poszczególnych wypustach nie bierze oleju albo jest zużycie normalnych ilości ale dołożone są wynalazki typu wodne inetrcoooery, krzaczace się skrzynie biegów typu dq200, gpf, masa nowego oprogramowania więc jak sobie to nałożysz na i tak technologię która nigdy nie grzeszyła jakością to robi się fajny mix.
Masz wątpliwości to wpisz sobie na google :

"TSI ubywa płyn chłodzący"
"Skoda problem mmi"
"Dq200 szarpie/problem"
"Manual szarpie"

i tego jest x100.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobrać felgi do auta? Poradnik krok po kroku
    Opony i obręcze stanowią kluczowy element układu jezdnego każdego pojazdu mechanicznego. Ich odpowiednie skonfigurowanie wpływa nie tylko na estetykę maszyny, ale przede wszystkim na fizyczne zachowanie pojazdu na drodze ...
    Renault 5 Prototype - samochód elektryczny
    Renault 5 Prototype pokazuje ambicje marki – Renault chce upowszechnić dostęp do samochodów elektrycznych dzięki modelowi, który wejdzie do sprzedaży w 2024 roku. Stylistyka nowego modelu nawiązuje do ...

01 Sie 2025, 17:47

Posiadam Skodę Superb 2,0 TSI z DSG i w/w problemów nie zauważyłem
natomiast samo auto jeździ genialnie, najlepsze jakie kiedykolwiek miałem także tego :ok:
Hamal
Nowicjusz

01 Sie 2025, 18:13

Hamal napisał(a):Posiadam Skodę Superb 2,0 TSI z DSG i w/w problemów nie zauważyłem

Dodaj od kiedy posiadasz ta Skodę, dodaj ile km.zrobileś, zdradź nam z iloma TSI miałes styczność, autor niech wejdzie w historię Twoich radosnych porad i wtedy niech sam wyciągnie wnioski :ok:
szybki
Moderator - Tuning

01 Sie 2025, 19:50

Zrobiłem 10k km od zakupu, w długi weekend byłem w Chorwacji zrobiłem chyba z 2k km po autostradach i auto ma prawie 10 lat a nie nowe z salonu, więc uciekający płyn i tsi biorące olej już by dawno wyszło.
Do tego mam w profilu Skodę bo ją posiadam a Ty Toyotkę.
W iluś letnim aucie problemy wychodzą od razu a nie po 10 latach bo nie kupowałem je w salonie.
Hamal
Nowicjusz

02 Sie 2025, 09:19

Hamal napisał(a):Zrobiłem 10k km od zakupu, w długi weekend byłem w Chorwacji zrobiłem chyba z 2k km po autostradach i auto ma prawie 10 lat a nie nowe z salonu, więc uciekający płyn i tsi biorące olej już by dawno wyszło.
Do tego mam w profilu Skodę bo ją posiadam a Ty Toyotkę.

Widzisz, jest taki problem że jak się czyta Twoje posty to widać że auto dopiero kupiłeś i tak właściwie Twoja wiedza jest podstawową czyli taka jak każdego kierowcy.

Może Cię uświadomię na przyszłość.

Często piszę o autach którymi zrobiłem setki tysięcy kilometrów (aktualnie robię około 80k.km.rocznie ). Do tego pracuje w branży motoryzacyjnej, na to nakłada się posiadanie aut wielu marek (prywatnie/praca) więc nie musi mi paść akumulator w nowej hybrydzie żeby kogoś ostrzec, nie muszę sobie kupić Toyoty proace żeby wiedzieć iż jest złomem ze znaczkiem Toyoty.
Tak opisałem Toyotę Proace:
szybki napisał(a):Toyota badziew i to max

Do tego nie podniecam się tak jak Ty swoimi autami bo mam na nie wywalone ( pomijam moje zabawki :D ) staram się przekazać suche fakty a reszta to moje odczucia. Na forum nauczyłem się dostrzegać że każdy ma inne potrzeby i inne postrzeganie tego co chce dlatego aktualnie unikam przekazywania swoich doznań a jak to robię to zaznaczam że dotyczą moich odczuć.

Co do Twojej Skody to ogólnie przez firmę w której pracuje TSI przechodzą dziesiątki sztuk i wiem co je boli, wiem co się powtarza i jak to wygląda w porównaniu do innych marek.
Zresztą dotyczy to większości aut europejskich.
Hamal napisał(a):W iluś letnim aucie problemy wychodzą od razu a nie po 10 latach bo nie kupowałem je w salonie.

To są typowe hasła dla laika motoryzacyjnego chociaż jak pisałeś o m32 to już jakoś zapomniałeś o tym.
szybki
Moderator - Tuning

02 Sie 2025, 11:23

a co można polecić dla rodziny 2+2 (2 foteliki 0-4)? Myślałem trochę o Superb/Octavia z zawrotnym silnikiem 1.4tsi (bo tylko taki jest sensowny w tych budach). Ogólnie - jest tylko wybór między średnim komfortem/konieczna konserwacja (Azja) a silnikami śmietnikami? (Europa)? Na razie się przyglądam aktualnym wątkom i nie zakładam własnego, ale ta dyskusja jest dobrym punktem zaczepienia:)
mjelec
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

02 Sie 2025, 13:07

Daj sobie spokój z TSI, widzisz co kolega wyżej pisze, ja już myślę o swoim żeby zezłomować........
Hamal
Nowicjusz

02 Sie 2025, 13:36

Hamal napisał(a):Daj sobie spokój z TSI, widzisz co kolega wyżej pisze, ja już myślę o swoim żeby zezłomować........

Nie uprawiaj dziecinady...
mjelec napisał(a):Superb/Octavia z zawrotnym silnikiem 1.4tsi (bo tylko taki jest sensowny w tych budach). Ogólnie - jest tylko wybór między średnim komfortem/konieczna konserwacja (Azja) a silnikami śmietnikami? (Europa)?

Wytłumaczę Ci tak z grubsza.

Poszczególne opcje TSI chociażby to Co Cię interesuje plasuje się po środku stawki jeżeli chodzi o psujactwo niestety jak widzisz na załączonym obrazku problem pojawia się jak w ogóle coś wspomnisz że jednak może Ci się coś wykrzaczyć że strony technologii bo przecież to wszystko są plotki a Edek zrobił 10k.km.i nic.

Podsumowując 1,4/1,5tsi w najprostszych opcjach z manualną skrzynią są to auta środka jeżeli chodzi o awaryjność.
Są na duży plus pod względem dostępności używek, wersji a także przestronności. Do tego wygrywają chociażby z Toyotą mediami o ile się nie zepsują (sprawdź mmi).
Ja nie korzystam z tych aut bo sporo jeżdżę i uwielbiam spokój ducha.

Pytałeś o substytut to teraz są trudne czasy bo zbyt wielu substytutów w kategorii turbo nie ma.

Były tu wymieniane kupy typu Rapid 1,0/1,2 TSI to wtedy bezapelacyjnie brał bym chociażby Tipo 1,4tjet. Znowu oct vs Tipo już nie jest oczywiste co wybrać. Z jednej strony Fiat lepiej wychodzi a z innej octavia.
szybki
Moderator - Tuning

02 Sie 2025, 15:36

szybki napisał(a):bo przecież to wszystko są plotki a Edek zrobił 10k.km.i nic.

Czyli wg kolegi wyżej, mając auto prawie 10 letnie, z przebiegiem 100+ tys km, kupione nie tak dawno, którym zrobiłem już 10 tys km muszę jeździć 20 lat co najmniej i zrobić 400 tys km żeby ocenić czy silnik bierze olej, czy ubywa płynu chłodzącego czy DSG pracuje prawidłowo :mrgreen:
Hamal
Nowicjusz

02 Sie 2025, 15:39

Hamal napisał(a):Czyli wg kolegi wyżej, mając auto prawie 10 letnie, z przebiegiem 100+ tys km, kupione nie tak dawno, którym zrobiłem już 10 tys km muszę jeździć 20 lat co najmniej i zrobić 400 tys km żeby ocenić czy silnik bierze olej, czy ubywa płynu chłodzącego czy DSG pracuje prawidłowo

Jesteś mało pomocny w tym temacie.
Przeczytaj co wcześniej napisałem.

Panowie jak byście się interesowali dq200 DSG do waszych aut to macie trochę lektury:
https://www.team-bhp.com/forum/technica ... nivas.html
szybki
Moderator - Tuning