Kompakt z opcją spania do 50k

22 Maj 2025, 23:02

Witajcie. Po długich namysłach dojrzałam, aby zapytać Was o radę.

Marzy mi się połączenie takie jak w temacie i zwracam się do bardziej doświadczonych kierowców, być może komuś się udało to osiągnąć :)

Idealnie - chciałabym mieć opcję złożenia foteli, aby można było w samochodzie przenocować. Standardowo do głowy przychodzi opcja kombi, ale wiem, że nie tylko - miałam przetestowane spanie w vw plus, który wcale nie jest wielkim samochodem, a to biwakowanie było całkiem znośne.

Parametry użytkowania będą następujące:
- głównie na wycieczki za miasto, co dwa miesiące dłuższa trasa (300km w 1 stronę) ekspresówką, chciałabym też móc wyruszyć w dłuższy eurotrip bez wracania na lawecie
- idealnie celowałabym w roczniki od 2015
- fajnie jakby było nieco mocniejsze niż 20-letnie polo 1.4, żeby można było w miarę dynamicznie wykonać manewr wyprzedzania na ekspresówce, poza tym nie jestem demonem prędkości.

Podobają mi się takie modele suvowate, ale nie wiem czy te wszystkie wyżej opisane elementy nie są wykluczające się - przepraszam za ignorancję. Podpowiedzcie proszę, będę zobowiązana!

PS. Widzę obecnie sporo ogłoszeń Suzuki Swift od pierwszego właściciela, możliwe, że poleasingowe - czy ten model jest popularny do aut służbowych czy coś mu dolega?
rzodkiewka520
Obserwowany

23 Maj 2025, 08:27

W samochodach volvo oparcie fotela pasażera składa się do poziomu więc w takim np. V40 II możesz mieć "płasko" od tylnej klapy do deski rozdzielczej
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Maj 2025, 00:23

O, dzięki za odpowiedź. To ciekawa opcja, nie przyszło mi Volvo do głowy, bo czy koszty utrzymania w tej marce nie są z tych wyższych? Poczytam jeszcze, ale na przykład w takiej ofercie (abstrahując od ceny poza budżetem :unsure: ) to coś się rzuca w oczy?
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/v ... HpAuU.html

Myślę też, że tą opcję spania trzeba będzie sprawdzać na żywo, wobec tego kojarzycie modele, które są warte uwagi i w miarę bezawaryjne?
rzodkiewka520
Obserwowany

27 Maj 2025, 18:30

rzodkiewka520 napisał(a):nie przyszło mi Volvo do głowy, bo czy koszty utrzymania w tej marce nie są z tych wyższych?

Wiesz....jest różnica jeśli kupisz 1.6D (czyli mega popularne i doceniane hdi z peugeota/citroena) a kiedy 2.0 turbo benzynę z automatem powershift i napędem 4x4

W ogóle to nie ma na świecie auta, które będzie miało nowoczesne 2.0 turbo, 4x4 i automat będąc jednocześnie tanim w utrzymaniu
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km