Który z dużych suvów wybrać? Q7, X5, XC90, Velar, Touareg

04 Lut 2026, 11:18

Dzień dobry, który samochód z niżej wymienionych najbardziej mnie dojedzie kosztami napraw awarii, serwisowania, a który najmniej i jest najbardziej przewidywalny w tym kontekście?

Biorę pod uwagę maks. 5 letnią używkę z przebiegiem do 90 kkm. Chcę nim pojeździć maks. do 160 kkm i puścić dalej w obieg.

Tylko benzyniaki i bez zawieszenia pneumatycznego.

Głównie jazda po mieście, krótkie odcinki, a średnio raz na 3-4 tygodnie dłuższa wyprawa kilkaset km.

Audi Q7
BMW X5
Range Rover Velar
Volvo XC90
Volkswagen Touareg

Z góry dziękuję za pomoc.
pytankiewicz
Nowicjusz

04 Lut 2026, 13:33

Ja bym chyba obstawiał Volvo XC90 tylko jeszcze trzeba by było zdecydować sie na jakiś silnik.

Patrząc na Velara to będzie on najciaśniejszy ze wszystkich tu wymienionych chociaż z zewnątrz wydaje sie większy :wink:

Co do jazdy po mieście to jakaś benzyna lub hybryda by ci sie sprawdziła najlepiej. Hybryda wyjdzie najekonomiczniej patrząc tylko na tankowanie i użytkowanie w mieście.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Lut 2026, 14:50

Toyota Highlander w hybrydzie
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

04 Lut 2026, 14:55

Rokiko napisał(a):bym chyba obstawiał Volvo XC90 tylko jeszcze trzeba by było zdecydować sie na jakiś silnik.

Patrząc na Velara to będzie on najciaśniejszy ze wszystkich tu wymienionych chociaż z zewnątrz wydaje sie większy

Co do jazdy po mieście to jakaś benzyna lub hybryda by ci sie sprawdziła najlepiej. Hybryda wyjdzie najekonomiczniej patrząc tylko na tankowanie i użytkowanie w mieście.

A ja bym zaczął od tego, jeżeli ktoś na pierwszy strzał pyta o koszty to trzeba się dowiedzieć czy zdaje sobie sprawę na co się decyduje bo jak nie to może przeżyć szok.

Dla małego porównania. Wspominasz o hybrydach a ja ostatnio miałem styczność z miękkimi hybrydami audi.
Q7 3,0d mh, coś koło 20r, 130k.km.od nowości w jednych rękach.
Był już montowany drugi alternator koszt około 6-7k + robotą bo trzeba rozebrać cały przód auta jak do fotek na aukcje z USA :mrgreen: Ten drugi walnął po około 1 roku, wleciał następny przy 160k.km. ale teraz poleciał Aku trakcyjny. Regeneracja 3k.nie można sobie go po prostu włożyć bo występuje z modułem który trzeba skasować przez połączenie z aso. Do tego jeszcze jest przetwornica takiej samej jakości jak te alternatorki.
Finał ponad 20k.pln.w alternatorki i modułki + wożenie na lawecie.
A gdzie reszta serwisowa.

sisinho17 napisał(a):Toyota Highlander w hybrydzie

To inna bajka od strony jazdy, techniki no fisiowania na dzielni.
Toyota nie ma żadnego modelu który by dorównywał jazdą w/w osobnikom :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

04 Lut 2026, 14:58

Propozycja rzucona po przeczytaniu postu autora. Dużo auto, nie jeździ się tym źle. Do 130 km/h znośne spalanie, w mieście spali tyle co Aygo 1.0
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi

04 Lut 2026, 15:10

Tankowanie i spalanie to jest dla mnie trzeciorzędna sprawa.

Najbardziej się boje właśnie jakichś kosmicznych cen napraw typu kilkanaście tysięcy.

Dla mnie to jest absurdalne, biorąc pod uwagę, że do tej pory jeździłem autkami poniżej wartymi na rynku wtórnym <100k i największa kwota naprawy jaką płaciłem to remont silnika w cytrynie c5 III, lata temu, co kosztowało mnie i tak jakoś poniżej 7k u typowego janusza w warsztacie :D
pytankiewicz
Nowicjusz

04 Lut 2026, 15:12

Finał ponad 20k.pln.w alternatorki i modułki + wożenie na lawecie. A gdzie reszta serwisowa.

i to jest właśnie coś co jest dla mnie kwotą absurdalną za naprawę :D
pytankiewicz
Nowicjusz

04 Lut 2026, 15:17

pytankiewicz napisał(a):to jest właśnie coś co jest dla mnie kwotą absurdalną za naprawę

To zapomnij o autach które wymieniłeś :D
We wszystkich asamochodach tego typu może trafić się naprawa i to gruba ale przy odpowiednim kalibrze usterki np.wymiana silnika.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

04 Lut 2026, 15:23

szybki napisał(a):Dla małego porównania. Wspominasz o hybrydach a ja ostatnio miałem styczność z miękkimi hybrydami audi.
Q7 3,0d mh

Nie zaliczajmy Mild Hybrid do hybryd... :ok: To tylko lepszy system Start Stop i nic więcej.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2019

04 Lut 2026, 19:32

galakty napisał(a):To tylko lepszy system Start Stop i nic więcej.

To spalanie niższe o 0,7-1 na setkę mimo, że system start stop wyłączam :ok:

*spalanie niższe względem jazdy na trybie "s" skrzyni, bo sportowym go nie nazwę, gdzie hybryda jest nieaktywna
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km