Ktory z tych samochodow kupic kia-opel-seat...

30 Lip 2012, 21:42

ja czytałem o tym silniku, że to jeden z tych powodów, który popsuł opinię o Toyocie w ostatnich latach
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

31 Lip 2012, 01:02

Pierwsze słyszę a niby czemu ? Miałem do czynienia z tym silnikiem i właściciel nie miał do niego najmniejszych zastrzezeń. Jedyne co to dpf mu się zapchal ale jeździl tylko po mieście.

Jeśli tak to może z tego powodu ze wiekszość osob która kupuje toyote stawia na niezawodność. Jak cos sie spierdzieli to przekresla marke. A jak ktos chce kupic gowno w papierku to nastawia sie na koszty. Wiem jak jest bo gadam z ludzmi na te tematy i podam wam przyklad. Człowiek kupil vectre b 1,6 16v i nie jest w stanie dolewac wody i oleju do silnika zawieszenie dno centralny, el szyby, klima nic nie działa. Mówie ze kupil wraka a on ale tanio dałem i liczyłem się z tym ze bede musiał cos dołożyć do auta.
vallpapers
Początkujący

Prawo jazdy: 29 10 1994
Auto: Honda accord 05r 2.0 155HP

31 Lip 2012, 17:21

to ja nie chce kupic czegos po okazyjnej cenie i jezdzic co miesiac po warsztatach i naprawiac nie wiadomo co wole kupic samochod z nizszej polki ktory bedzie nie zawodny a nie auto z gornej polki bedace na wykonczeniu ale tanie.
cyc56
Nowicjusz

Auto: renault scenic

31 Lip 2012, 17:37

Czytałem sporo złych opini o tym silniku w necie i prasie ale dziś otwieram świeżego AŚ i patrze, że gość zadaje w liście pytanie o co chodzi w tym silniku, że jest nie polecany. O to co napisali:
"Silnik 2,0D-4D Toyoty to jednostka podwyższonego ryzyka, szczególnie właśnie po modernizacji przeprowadzonej w 2006r (moc wtedy wzrosła do 126KM). Wcześniejsza 116-konna wersja tego silnika także nie jest wolna od usterek, takich jak: wadliwe turbosprężarki, nietrwałe dwumasowe koła zamachowe i wtryskiwacze. Zwracamy uwagę, że wymienione kłopoty zdarzają się również w turbodieslach innych marek. Natomiast jednostka o mocy 126KM, z aluminiową konstrukcją bloku, ma problem z erozją krawędzi tulei cylindrycznych. Naprawa w ASO (m.in. wymiana bloku, głowicy, uszczelki i śruby plus robocizna) kosztuje około 18 tys. zł!"

Auto Swiat 31/2012

Dodam, że był pare lat temu test długodystansowy Avensisa z tym silnikiem i auto nie dojechało nawet do 100k a turbina poleciała. Czy to zbieg okoliczności czy nie ważne, że auto wylądowało w ASO.

@vallpapers
to, że spotkałeś jednego właściciela z tym silnikiem o niczym nie swiadczy, bo do oceny trzeba wielu opinii
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Lip 2012, 17:45

Ośmieszasz się tylko.
Sluchaj mam takiego avensisa z 2004 r z tym "wadliwym" 116 konnym silnikiem samochod ma 225 tysiecy przebiegu. Mam od niego ksiązke serwisową i nic w nim powaznego nie było robione. Mam do czynienia z tymi silnikami i to nie tylko 1 egżeplażem. Napisalem o 1 bo chodzilo mi konkretnie silnik z 2008r. I między nami jest taka różnica ze ja na codzien mam do czynienia z tymi silnikami i w kazdym samochodzie jest ok (a tradfai ich do mnie około 7) a ty opierasz swoja wiedze na czasopismach.
vallpapers
Początkujący

31 Lip 2012, 17:53

Czy Ty czytać potrafisz? Nie napisałem, że w KAŻDYM egzemplarzu tylko w dużej ilości więc poczytaj troche, a potem kogoś wyzywaj. Czytanie ze zrozumieniem się kłania.
Wielki mechanik co twierdzi, że DPF i FAP to to samo i każdy wtryskiwacz i pompowtryskiwacz jest taki sam, bo nie działa. Może jeszcze polecisz 2,0TDI na PD? :lol: te też jeżdżą niektóre bez problemu...
Kończe temat, bo mi słów do takiego "fachowca" brakuje...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Lip 2012, 18:11

Jakoś nigdy nie widziałem tej większości tych wadliwych. A wiesz skąd one się biorą ?? powiem ci może to cię nauczy. Te wadliwe biorą się od takich palantów którzy nabierają sie że autem jeździła babcia do kościoła ale ze miała 100 metrów to chodzila na pieszo. Ma 5 lat i 20 tys pierbiegu i nie kosztuje jak wszyskie 30 tysiecy tylko 24. Jest ładny zadbany wyplakowany dosłownie "perełka". I taki palant z przekonaniem kupuje ten wspaniały samochód i jak mu sie cos sypnie to placze po forum jakie to złe auto. Taki mały przebieg prawie nowy a już popsuty.
FAP i DPF czy już nie mozna być omylnym ? nie mialem do czynienia z FAP'em i czytajac lekture internetową wywnioskowałem ze to to samo.

"Może jeszcze polecisz 2,0TDI na PD” po raz kolejny jak byś miał doświadczenie to byś wiedział że są dwa rodzaje tego silnika 16v i 8v.
"każdy wtryskiwacz i pompowtryskiwacz jest taki sam, bo nie działa" - wyrwane z dupy. Chodzi o to ze faktu nie zmienia to czy to jest pompowtryskiwacz czy zwykły bo w przypadku zalania oszukanego paliwa każdy siada. To chyba ty nie umiesz czytać.

Jak masz wiedzę wyczytaną z gazetki to kończ temat ale nie rób ludziom wody z mózgu.
vallpapers
Początkujący

31 Lip 2012, 19:03

Panowie sie pokłócili a ja dalej nie wiem czego konkretnie szukać:(
cyc56
Nowicjusz

31 Lip 2012, 19:49

mam nowe konkrety żona powiedziała że silnik ma byc 1,4-1,7 (a trzeba sie teraz szukac bo w ciąży:))
cyc56
Nowicjusz

31 Lip 2012, 19:55

no to moze jak chcesz aurisa to 1,4 d4d
vallpapers
Początkujący

31 Lip 2012, 20:35

podoba mi sie ten auris ale w moim budzecie ciezko znalezc cos wartego uwagi jednak toyota jest drogim samochodem:(
cyc56
Nowicjusz

31 Lip 2012, 22:02

co sadzicie o peugeot 207 1,6 hdi?
cyc56
Nowicjusz

01 Sie 2012, 14:29

chcialbym jutro jakis samochodzik obejrzec mam pare propozycji i jako mozecie to ocencie co warto najbardziej podam pare linkow:

[link do Autotrader wygasł]

to by bylo co takie interesujace znalazlem co o tym sadzicie dziki za opinie

pozdrawiam
cyc56
Nowicjusz

13 Sie 2012, 20:53

zauwazylem po wiekszosci tematow ze pyrtajacy o jakies samochody nie pisa na koncu na co sie zdecydowali. Ja jednak postanowilem pochwalic sie na jaki samochod sie zdecydowalem. Po ogladnieciu kilku autek i roznych analizach wybor padl na TOYOTE AURIS 1,6 vvt-i 126KM 2008r. Wybralem benzynie a nie jak w temacie szukalem diesla poniewaz ocenilem ze nie robie na tyle kilometrow i nie jezdze nie wiadomo ile w trasch zeby wybierac diesla tymbardziej nowego z tymi wszystkimi pseudo ulepszeniami (flitr czastek,dwumasa) i chyba to nabardziej mnie zniechecilo do diesla. To moj pierwszy samochod w benzynie i mam nadzieje ze bedzie ok. Dzieki koledzy za wszystkie odpowiedzi

pozdrawiam
cyc56
Nowicjusz