Kupno audi A5

26 Lip 2026, 13:16

To wymień z 10 wad silników typu 2,0 TDI CR CAGB albo CAGA 136/140 koni.
Wystarczy dobry olej do silników z DPF, do tego dobrej jakości paliwo, rozrzad pilnować i zero problemów.
Sopelek
Początkujący

Prawo jazdy: 12 06 2007
Auto: Skoda
Silnik: tsi
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

26 Lip 2026, 13:47

Główne i najbardziej kosztowne awarie, na które trzeba uważać w tym motorze to:

Zacierająca się pompa wysokiego ciśnienia Bosch CP4: To największa zmora tego silnika. Pompa potrafi łuszczyć się od wewnątrz. Opiłki metalu trafiają do całego układu paliwowego, co niszczy wtryskiwacze, szynę CR i wymaga bardzo drogiego płukania układu wraz z wymianą zanieczyszczonych elementów.

Awarie napędu pompy oleju (tzw. zabieraka): W silnikach produkowanych do listopada 2009 roku (wczesne roczniki z Audi A4 B8 i A6 C6) zastosowano wadliwy, sześciokątny trzpień napędzający pompę oleju (znany z wersji na pompowtryskiwaczach). Wyciera się on przy przebiegu rzędu 200 tys. km, co prowadzi do spadku ciśnienia oleju i w skrajnych przypadkach – całkowitego zatarcia silnika. Warto wykonać profilaktyczną wymianę tego elementu.

Awarie klapek w kolektorze ssącym: Plastikowe elementy sterujące klapami wirowymi ulegają wyrobieniu, co powoduje błędy sterownika (np. popularny błąd P2015) i wyrzucanie trybu awaryjnego.

Problemy z zaworem EGR oraz chłodniczką spalin: Zawór recyrkulacji spalin (EGR) jest dość podatny na zacinanie się i zapychanie, szczególnie w autach użytkowanych głównie w cyklu miejskim.

Osprzęt (DPF, sprzęgło/dwumasa): Jak w każdym nowoczesnym dieslu, filtr cząstek stałych (DPF) może wymagać okresowego wypalania lub regeneracji. Z kolei przy wyższych przebiegach (zazwyczaj powyżej 200-250 tys. km) zużyciu ulega dwumasowe koło zamachowe.

Wtryskiwacze piezoelektryczne: Choć są dość trwałe, po przebiegach rzędu 250-300 tys. km mogą wymagać kosztownej regeneracji lub wymiany, na co wpływ ma również wspomniane wcześniej łuszczenie się pompy CP4.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Rok produkcji: 2019

28 Lip 2026, 08:43

Sopelek napisał(a):wymień z 10 wad silników typu 2,0 TDI CR CAGB albo CAGA 136/140 koni.
Wystarczy dobry olej do silników z DPF, do tego dobrej jakości paliwo, rozrzad pilnować i zero problemów.

Szkoda komentować.
Żeby tak kochać jedną markę trzeba być nawiedzonym.
galakty napisał(a):Główne i najbardziej kosztowne awarie, na które trzeba uważać w tym motorze to:

To co wpisałeś to tak oględnie bo tam jest ciągle coś no i robocizna + czas.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

28 Lip 2026, 09:42

szybki napisał(a):To co wpisałeś to tak oględnie bo tam jest ciągle coś no i robocizna + czas.

5 sekund z Google AI bo chciał przykłady, a mi się powielać nie chce :mrgreen:

Szczerze już bym wolał TFSI, nie będzie tanio ale jazda chociaż przyjemna względem ropniaka.
galakty
Forumowicz VIP

28 Lip 2026, 16:04

Taa sztuczna głupota rzetelne źródło informacji :mrgreen:
Ale co tam, jak kupowałem Superba też takimi ogólnikami byłem faszerowany (branie oleju, drogi serwis, dsg ktore po 24h wysiada itd) a w tym momencie jest to jedno z lepszych aut jakie w życiu miałem (a miałem 10)

I taaa ciągle coś, ciągle nim śmigam trasy na wakacjach i jakoś zepsuć się nie chce ch...a! :ok:
Sopelek
Początkujący

28 Lip 2026, 16:23

Sopelek napisał(a):Ale co tam, jak kupowałem Superba też takimi ogólnikami byłem faszerowany (branie oleju, drogi serwis, dsg ktore po 24h wysiada itd) a w tym momencie jest to jedno z lepszych aut jakie w życiu miałem (a miałem 10)

Masz rację na forum laguny 2 (królowej lawet) takich wpisów jest mnóstwo jak coś na forum ds z 1,6 thp podobnie ba nawet 1,2 purtech/1,0 EB też jest idyyla bo poprawili.
Moja kumpela jak sprzedawał focusa 1,0 EB z trzecim silnikiem też mówiła że to ten poprawiony a auto jest perfecto :D
A tak już na poważnie to trzeba nueźle być odjechanym żeby proponować komuś starego diesla w kiblu takim jak jest A5 pod hasłem "kup diesla i po temacie" ... Masakra.
Rozumiem gdyby to była mowa o jakimś starym TDI/SDI w budzie golfa 3 to ok.ale mówimy o kasztanie któreho elektromechaniczne wyszukiwać to często jest już górka $$$ a co dopiero mechanika albo zwykły serwis taki jak zawias, maglownice, heble itp.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobrać felgi do auta? Poradnik krok po kroku
    Opony i obręcze stanowią kluczowy element układu jezdnego każdego pojazdu mechanicznego. Ich odpowiednie skonfigurowanie wpływa nie tylko na estetykę maszyny, ale przede wszystkim na fizyczne zachowanie pojazdu na drodze ...
    Osoby z niepełnosprawnością na drodze
    Osoby z niepełnosprawnością posiadają w ruchu drogowym szczególne prawa, z czego wielu kierowców nie zdaje sobie sprawy. Chodzi nie tylko o specjalne miejsca parkingowe, lecz także o możliwość przekraczania ...

28 Lip 2026, 16:33

No tak nastoletnie auto to złom, ale 35 letni zabytek zjedzony przez rudą to świetny wybór nieźle :D
Za chwilę to autorka będzie miała polecone ze ma sobie Wartburga kupić.
Sopelek
Początkujący

28 Lip 2026, 16:42

Sopelek napisał(a):No tak nastoletnie auto to złom, ale 35 letni zabytek zjedzony przez rudą to świetny wybór nieźle

Człowieku to jest porównanie rozumiesz czy trzeba to nadmienić.
Wytłumaczę Ci :

Gdyby A5 miało diesla trwałego tak jak stare TDI / SDI a reszta byłaby tak prosta jak golf 3 to można używać hasła tego które użyłeś. Rozumiesz ?!!!
szybki
Moderator - Tuning

28 Lip 2026, 18:19

szybki napisał(a):A tak już na poważnie to trzeba nueźle być odjechanym żeby proponować komuś starego diesla w kiblu takim jak jest A5 pod hasłem "kup diesla i po temacie" ... Masakra.

Z nalotem do 80-100k bym rozważył, ale to nie ten budżet...
galakty
Forumowicz VIP

29 Lip 2026, 08:18

galakty napisał(a):nalotem do 80-100k bym rozważył, ale to nie ten budżet...

Można i tak, jest to jakaś opcja ale wszystko ma swoje plusy i minusy. Przepłacasz, zmniejszasz ryzyko wtopy $$$ ale dalej zostaje drogi serwis z masą usterek (miłośnicy uznają je za "must have" :naughty: ) a w razie dokręcenia przebiegu duża utrata wartości.
Chyba już jestem za stary i szukam spokoju a nie zajmowania się autem z silnikiem 2l w serwatce :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

29 Lip 2026, 09:02

Zależy kto ile jeździ, ja rocznie zrobię jakieś 10k to jak kupię z 80k, pojeżdżę 4 lata, dobiję do 120k - jest szansa że się nic nie posypie :D

Ale i tak bym wolał TFSI.

Tylko wiesz, można mieć spokój niekoniecznie pakując się w hybrydę, tylko nie można się napalać na premium w dieslu z nalotem 200k...
galakty
Forumowicz VIP

29 Lip 2026, 09:28

Poprostu chyba muszę to kasę wwalić w swoją a4 i kolejne 15 lat jeździć :D
Ile ludzi tyle opinii i super natomiast łeb zaorany mam :? :D
Karolka85
Nowicjusz

29 Lip 2026, 10:12

Karolka85 napisał(a):Ile ludzi tyle opinii i super natomiast łeb zaorany mam

To pojedź do pierwszego lepszego mechanika i zapytaj o serwis i naprawy A5 TSI/TDI.

Niestety internet to pole gdzie i nikt za nic nie bierze odpowiedzialności nie znasz tych co puszą ich upodobań, głębokości kieszeni oraz czym się kieruje wprowadzając kogoś w błąd.

Muszę Cię zmartwić jak rozpoczynałem swoją przygodę z motoryzacją chlonąłem taką wiedzę jak gąbka. Mózg jak sobie coś klepnie to na siłę szuka samych superlatyw ja na nich popłynąłem i to grubo i teraz żałuje że nie dałem się ostudzić.
szybki
Moderator - Tuning

29 Lip 2026, 10:48

A nie chcesz zjechać z segmentem i szukać np. A3? Zawsze to świeższy rocznik, mniejszy nalot...

Ale jak brałaś też pod uwagę ix35, to w sumie Ceed/i30 da radę, nie są to bezproblemowe auta ale na pewno taniej w serwisie wyjdzie :ok: Można zrobić stage1 i całkiem przyjemnie to śmiga. Do tego Megane z TCe.

A jak chcesz jeździć tanio i bezproblemowo, to stety niestety zostają hybrydy :)
galakty
Forumowicz VIP

29 Lip 2026, 14:39

Karolka85 napisał(a):Poprostu chyba muszę to kasę wwalić w swoją a4 i kolejne 15 lat jeździć

Wystarczy zacząć myśleć logicznie.
Jeździsz starym gruzem i chcesz go zamienić na innego starego gruza = nie masz w kieszeni nadmiaru gotówki i nie zarabiasz kokosów. W takiej sytuacji kupuje się auta, które nie puszczą cię z torbami a nie wymyśla nastoletnie auta marki premium, gdzie poważne wady ujawniały się zaraz po wyjeździe z fabryki.

Chcesz audi to sobie kup a3 8p 1.6/102 i tyle
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: A5
Silnik: 2.0 tfsi mhev