Kupno audi A5

29 Lip 2026, 21:22

Dobrych aut nikt nie sprzedaje.
Rexman
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Mała
Prawo jazdy: 22 02 1979
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw F11
Silnik: M57 D30 313KM.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

29 Lip 2026, 21:30

franccc napisał(a):Wystarczy zacząć myśleć logicznie.
Jeździsz starym gruzem i chcesz go zamienić na innego starego gruza = nie masz w kieszeni nadmiaru gotówki i nie zarabiasz kokosów

Są osoby które nie znają się na motoryzacji a po takich obietnicach co byś pomyślał :
(Nadmienię że nie chodzi o Priusa z przebiegiem 100k.km.ani o 2jz z supry MK4 :mrgreen: )

Sopelek napisał(a):Wystarczy dobry olej do silników z DPF, do tego dobrej jakości paliwo, rozrzad pilnować i zero problemów.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

29 Lip 2026, 21:53

Rexman napisał(a):Dobrych aut nikt nie sprzedaje.

Forum motoryzacyjne służy piętnowaniu głupot na temat motoryzacji a nie ich rozpowszechnianiu.

szybki napisał(a):co byś pomyślał

Chłop vag'a chwali, od razu wiadomo, że porządny człowiek :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: A5
Silnik: 2.0 tfsi mhev

30 Lip 2026, 00:30

Karolka85 napisał(a):Poprostu chyba muszę to kasę wwalić w swoją a4 i kolejne 15 lat jeździć
Ile ludzi tyle opinii i super natomiast łeb zaorany mam

Po prostu musisz rozróżniać subiektywne opinie nasączone hejtem i zawiścią (marki VAG, BMW itd mają w Polsce szerogie grono hejtujących) od obiektywnych opinii.
To jest tak jakbyś zapytała ateisty co sądzi o kościele, zawsze coś jest nie tak, zawsze coś na nie..
Tutaj na tym forum od zawsze auta grupy vag czy to 5 letnie czy 15..czy 25 były be be..
Także radzę popytac na grupach fb, na forach audi i tam Ci powiedza jak sytuacja wygląda. Jaki wybrać silnik i tam zapytaj ich co sądzą o 2,0 TDI CR..
Ogólnie jestem najlepszym przykładem że 90% opowieści o vagach to sa wyssane z palca bajki :)
od 1,5 roku mam badziewnego Superba 2,0 tsi z dsg (stage 1 - 280 koni) i auto gniecie asfalt 5,9 do setki i śmigam po 180 na autostradach, zero problemów z tym jakże "syfiastym" 2,0 tsi.
to tyle
Sopelek
Początkujący

Prawo jazdy: 12 06 2007
Auto: Skoda
Silnik: tsi
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

30 Lip 2026, 07:45

Sopelek napisał(a):Ogólnie jestem najlepszym przykładem że 90% opowieści o vagach to sa wyssane z palca bajki

Jeden przykład nie mówi absolutnie nic o danym aucie :lol:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Rok produkcji: 2019

30 Lip 2026, 08:32

Sopelek napisał(a):Po prostu musisz rozróżniać subiektywne opinie nasączone hejtem i zawiścią (marki VAG, BMW itd mają w Polsce szerogie grono hejtujących) od obiektywnych opinii

A co masz subiektywnego w opinii że stare auto drogie w naprawach zepsuje się po XXX latach i XXX przebiegu ?

Do tego wystarczy przejrzeć fora dedykowane danej marce VW oraz grupy FB pominąć takich ludzi jak Ty i jest obraz nędzy i rozpaczy.

Jak kiedyś pisaliśmy że są firmy specjalizujące się w poprawkach TSI to twierdziliście że głupoty.

Co teraz złego piszemy ? Że zestaw wtryskiwaczy z pompą o robotą kosztuje np.6k i jest jego naturalne zużycie, to że psują się egry DPF to coś złego, to że systemy elektromechaniczne się krzaczą to też jakieś jest nadzwyczajne ?

A co z ludźmi takimi jak ja. Mam z większą ilością vagów styczność niż Ty przez całe życie będziesz miał. Miałem vagi przeróżne od prostych audi B5 1,8 po V8/V10 moi koledzy są miłośnikami tych aut mają po kilka sztuk i wszyscy mówią to samo więc nagle co mam napisać?

Tak koleżanko sprzedaj swoje audi za 5k.dołożysz pieniędzy i kup sobie A5 w dieslu i zapomnij o problemach :shock: :angry: :angry:

Do tego niemalże wszystkim znajomym pomagam w zakupie aut i nie wyobrażam sobie że dalej trzymając pieczę nad ich serwisem mógłbym tak doradzać.

galakty napisał(a):Jeden przykład nie mówi absolutnie nic o danym aucie

Tylko jaki to jest przykład ? :mrgreen:

Sopelek napisał(a):Wystarczy dobry olej do silników z DPF, do tego dobrej jakości paliwo, rozrzad pilnować i zero problemów.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobrać felgi do auta? Poradnik krok po kroku
    Opony i obręcze stanowią kluczowy element układu jezdnego każdego pojazdu mechanicznego. Ich odpowiednie skonfigurowanie wpływa nie tylko na estetykę maszyny, ale przede wszystkim na fizyczne zachowanie pojazdu na drodze ...

30 Lip 2026, 10:09

szybki napisał(a):Tylko jaki to jest przykład ?

Wiadomo jaki. Sam miałem diesla przez 4 lata i nie musiałem robić nic poza termostatem. Czy to znaczy że wtryski, turbo, EGR się nie psują? Nie. Po prostu mi się nie zepsuły w tym przebiegu który zrobiłem. A czy za miesiąc by nie walnęło? Nie wiem :ok:
galakty
Forumowicz VIP

30 Lip 2026, 18:32

A od kiedy EGR czy DPF to wada diesla? Turbosprężarka to też wada?
Takie rzeczy ma też 2,0 HDI czy to jest syfiasty silnik? :D
Także dejcie se już spokój :yes:

Już nie mówiąc o koledze wyżej podawanie wyssanych z palca kosztów naprawy auta którego autorka nawet jeszcze nie kupiła. :roll:
Heh wycena usterek które nie wiadomo czy i kiedy będą..może 6k a może 4500 a może 7k? nie wiadomo :mrgreen:

galakty napisał(a):Wiadomo jaki. Sam miałem diesla przez 4 lata i nie musiałem robić nic poza termostatem. Czy to znaczy że wtryski, turbo, EGR się nie psują? Nie. Po prostu mi się nie zepsuły w tym przebiegu który zrobiłem. A czy za miesiąc by nie walnęło? Nie wiem
Codziennie wychodzę z domu, jeszcze sobie nic nie złamałem ale ludzie łamią nogi, ręcę także od jutra zostaje w domu i nigdzie nie wychodzę bo po co potem na SOR-y jeździć? :cry:
Paczkowski
Początkujący

Prawo jazdy: 16 11 1984
Przebieg/rok: 14tys. km
Rok produkcji: 1999

30 Lip 2026, 20:57

Paczkowski napisał(a): od kiedy EGR czy DPF to wada diesla?

Sopelek ale nikt nie pisał że jest wada tylko pisał że w starym aucie są to koszty.
Powtórzę Ci mam styczność z wieloma dieslami w tym z vagami i nie słyszałem o takim do którego tak jak napisałeś wystarczy dobry olej i rozrząd żeby napisać "zero problemów".

A tak na poważnie przy takich herezjach powinny być bany zresztą tak samo jak za Multikonta.
szybki
Moderator - Tuning

30 Lip 2026, 21:43

To niech Cię zbanują i będzie spokój
Na forum racing jako "ledziu" też takie głupoty opowiadałeś ale tam ludzie bardziej rozgarnięci w temacie zduszali Cię jak peta, a tutaj no nie ma takich osób a jak się pojawią to opowiadasz schizy o podwójnych kontach :roll:
Paczkowski
Początkujący

30 Lip 2026, 22:11

Paczkowski napisał(a):To niech Cię zbanują i będzie spokój
Na forum racing jako "ledziu" też takie głupoty opowiadałeś ale tam ludzie bardziej rozgarnięci w temacie zduszali Cię jak peta, a tutaj no nie ma takich osób a jak się pojawią to opowiadasz schizy o podwójnych kontach

Kolego nie wiem o co Ci chodzi z racingf.i kto z kim tam walczył.

A kontach pogadam z Adminem.

Co do tematu powtórzę:

W przypadku starego, przechodzonego diesla z ery po TDI/SDI zdanie niżej jest w najprostszej postaci herezją a biorąc pod uwagę że dotyczy auta klasy premium jakim jest A5 oznacza sporo $$$.
szybki
Moderator - Tuning

31 Lip 2026, 08:24

Paczkowski napisał(a):A od kiedy EGR czy DPF to wada diesla? Turbosprężarka to też wada?

EGR i DPF to wada, turbo jest zaletą.

Tylko potem się okazuje, że ludzie jak Ty wycinają DPFy i EGRy bo ich nie stać na utrzymanie, fajnie się za dieslami jeździ w Polsce.
galakty
Forumowicz VIP

31 Lip 2026, 12:47

galakty napisał(a):Tylko potem się okazuje, że ludzie jak Ty wycinają DPFy i EGRy bo ich nie stać na utrzymanie, fajnie się za dieslami jeździ w Polsce.

A możesz wskazać w którym miejscu coś pisałem o jakimś wycinanie DPF??
Paczkowski
Początkujący

31 Lip 2026, 13:47

A możesz wskazać w którym miejscu pisałem że turbo jest wadą??
galakty
Forumowicz VIP

31 Lip 2026, 13:57

Ale ja nigdzie nie pisałem żebyś twierdził że turbo jest wadą, tylko pytałem grzecznie skoro EGR i DPF jest...natomiast Ty mi zarzucasz wycinanie DPF-a co jest karalne w PL to może przytocz jakiś cytat że wycinam DPF hm?
Paczkowski
Początkujący