Kupno audi A5

25 Lip 2026, 00:56

Witam serdecznie
Jestem w trakcie poszukiwań auta,obecnie jeżdżę audi a4b5 ale auto ma już swoje lata bo z 97 roku a ja nim jeżdżę już z 15 lat :) auta jakie brałam pod uwagę to Hyundai ix35 ,opel mokka i oczywiście audi a4 Limousin oraz audi A5. Mimo i chciałam zmienić na auto tańsze w utrzymaniu( bo tak kazdy wkoło mówi) to mimo wszystko jestem team audi :oops: no i znalazłam bardzo fajny egzemplarz właśnie Audi A5 2010r ,już po wymianie rozrządu,została również naprawiona wada olejowa czyli silnik był uszczelniany no i ogólnie sprzedawca naprawdę inwestował w to auto na co wysłał faktury potwierdzające naprawy.Ogólnie wydaje mi się że człowiek naprawdę uczciwy,auto prezentuje się naprawdę genialnie,gościu nic nie ukrywa.Wspomniał że 1 właściciel miał delikatna stłuczkę i został wymieniony zderzak oraz lampy.No ale teraz pytanie...czy pchać się w takie auto?naczytałam się dużo ,nasluchałam jeszcze więcej że w tym momencie jestem bardziej głupia niż byłam :o może ktoś z Was zna te auta,może ma bądź miał i by mógł napisać czy faktycznie aż takie koszta ogromne są jak prawie za Porshe?ja mam to świadomość ,że to auto nie będzie tak tanie w utrzymaniu jak moja obecna B5 no ale w każde auto trzeba kasę wsadzać a czytałam że audi jak jest dobry egzemplarz to latami można jeździć czego mam przykład swojej staruszki ,że 15 lat bez większych napraw jedynie uszczelka pod głowicą. ..proszę doradzcie co robić,jak podejść do tematu bo już miesiąc zaraz będzie a ja dalej bez auta :cry: z góry bardzo dziękuję :)
Karolka85
Nowicjusz

25 Lip 2026, 08:27

Karolka85 napisał(a):a czytałam że audi jak jest dobry egzemplarz to latami można jeździć czego mam przykład swojej staruszki

Twoja B5, a obecne Audi to niebo, a ziemia i w życiu nie przejeździsz tak bezawaryjnie i tanio jak obecnym autem. Musisz się z tym pogodzić, te czasy już nie wrócą.

Szkoda że nawet nie piszesz jaki silnik ma, przebieg, zero info...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

25 Lip 2026, 08:32

Karolka85 napisał(a):czytałam że audi jak jest dobry egzemplarz to latami można jeździć czego mam przykład swojej staruszki ,że 15 lat bez większych napraw jedynie uszczelka pod głowicą.

Coś źle przeczytałaś.
Karolka85 napisał(a):Mimo i chciałam zmienić na auto tańsze w utrzymaniu( bo tak kazdy wkoło mówi) to mimo wszystko jestem team audi no i znalazłam bardzo fajny egzemplarz właśnie Audi A5 2010r

Równie dobrze możesz naoisać chce auto białe a trafiło się czarne.

A tak na poważnie nie wiem o którą wersję Ci chodzi ale a A5 nie ma nic taniego jest to zwykła miernota którą zwiększasz max prawdopodobieństwo wtopy. Wada olejowa nie polega na wyciekach oleju tylko na jego spożyciu. Wycieki, wypadania zapłonów, ciągle historię elektromechaniczne są wpisane na stałe w autach gr.vw.
Usunięcie wady olejowej jest metodą chałupniczą wyremontowania silnika. Jak było przeprowadzone zgodnie ze sztuką to masz duże szanse na zmniejszenie spożycia ale kto stwierdzi czy było to ok zrobione?

Ogólnie auto dla fana marki który będzie ciągle coś inwestował, mało jeździ albo dla takiego gdzie ból motoryzacyjny ma inny wymiar. Czyli u niego jest super a ja wsiądę i boję się ruszyć z miejsca.
Notabene tak właśnie ostatnio miałem z kumplem od S5. Wszystko elegancko a jak wyjął ze schowka faktury napraw to mało że nie wypadłem z fotela i dokładnie to samo gadanie o rozrzadach, wadach olejowych itp.
On się cieszy bo ma pewną sztukę która piję tylko 3litry oleju na 10k.km.a mi włosy stoją dęba :D
galakty napisał(a):Twoja B5, a obecne Audi to niebo, a ziemia i w życiu nie przejeździsz tak bezawaryjnie i tanio jak obecnym autem. Musisz się z tym pogodzić, te czasy już nie wrócą.

Dokładnie tak, tu trzeba B5 porównać do aut z czasów kiedy był produkowany. Chociaż wtedy też nie było różowo no ale wiadomo jak czegoś nie było to nie mogło się zepsuć.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

25 Lip 2026, 10:14

Sprzedam Audi A5 2010r. 2.0 TFSI 211 KM
Samochód w świetnym stanie technicznym i wizualnym, silnik po usunięciu typowej dla tego modelu wady olejowej. Auto dynamiczne, oszczędne jak na swoją moc i bardzo komfortowe w codziennym użytkowaniu.
• Jestem pierwszym właścicielem w Polsce, samochód kupiłem od znajomego.

Wyposażenie:
• Skórzana tapicerka w bardzo dobrym stanie
• Duża nawigacja MMI
• Klimatyzacja dwustrefowa automatyczna
• Podgrzewane fotele przód i tył
• Kierownica multifunkcyjna
• Światła bixenon
• Komputer pokładowy
• Elektryczne szyby i lusterka
• Czujniki parkowania przód i tył
•. Czujnik deszczu/zmierzchu
• i wiele innych…

W ostatnim czasie zrobione:
• Rozrząd
• Naprawiona wada olejowa (silnik suchy, bez brania oleju)
• Wymiana oleju w skrzyni biegów
• Regularnie wymieniany olej i filtry

Posiadam faktury na większość części.
Więcej info priv.

To jest ogłoszenie ze strony ,naprawa wady olejowej była w 2020 r w Niemczech
Przebieg 227,000
Wiem że kiedyś auta były robione "na lata" i nie ma co porównywać to obecnych dlatego dziękuję za wszelkie odpowiedzi :)
Karolka85
Nowicjusz

25 Lip 2026, 10:35

Karolka85 napisał(a):To jest ogłoszenie ze strony ,naprawa wady olejowej była w 2020 r w Niemczech
Przebieg 227,000

Tia naprawa wady olejowej w Niemczech :D
Myślałem że już nikt nie łapie się na taką treść ogłoszeń :D
Ogólnie lubisz ryzyko i masz wysoki ból tego co się nazywa "zepsute" to kup :ok:
szybki
Moderator - Tuning

25 Lip 2026, 10:56

Kupno tego auta to proszenie się o kłopoty.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: A5
Silnik: 2.0 tfsi mhev
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobrać felgi do auta? Poradnik krok po kroku
    Opony i obręcze stanowią kluczowy element układu jezdnego każdego pojazdu mechanicznego. Ich odpowiednie skonfigurowanie wpływa nie tylko na estetykę maszyny, ale przede wszystkim na fizyczne zachowanie pojazdu na drodze ...
    Toyota Corolla sedan, hatchback i TS kombi
    Toyota postanowiła zrezygnować z nazwy Auris – obejmującej w ostatnich latach w Europie kompaktowego hatchbacka i kombi – i powrócić do oferowania Corolli w trzech odmianach nadwoziowych. Rewolucja dotknęła ...

25 Lip 2026, 12:14

A to by się zgadzało że lubię ryzyko :D ale nie za wszelką cenę dlatego tu jestem by zasięgnąć opinii :wink:
Karolka85
Nowicjusz

25 Lip 2026, 13:16

Karolka85 napisał(a):Przebieg 227,000

Daj sobie spokój, bo to i tak skręcone będzie...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Rok produkcji: 2019

25 Lip 2026, 14:44

galakty napisał(a):Daj sobie spokój, bo to i tak skręcone będzie...

A co to za różnica :D jest ryzyko jest zabawa.
Wiadomo trzeba być czujnym ale też nie popadać w paranoję.
szybki
Moderator - Tuning

25 Lip 2026, 18:14

Karolka85 napisał(a):A to by się zgadzało że lubię ryzyko :D

Ale to nie jest ryzyko, to jest pewna wtopa.
franccc
Stały forumowicz

25 Lip 2026, 21:41

franccc napisał(a):Ale to nie jest ryzyko, to jest pewna wtopa.

Ale chociaż silnik dynamiczny i auto dobrze się prowadzi. No i marka premium. W dodatku duża nawigacja MMI.

To musiało być wspaniałe auto 15 lat temu.
hoderi145
Zaawansowany

Auto: Cupra
Silnik: 2.0tsi 204km 4Drive
Skrzynia biegów: Automatyczna

25 Lip 2026, 22:02

hoderi145 napisał(a): i auto dobrze się prowadzi.

Że co?
franccc
Stały forumowicz

25 Lip 2026, 22:58

hoderi145 napisał(a):Ale chociaż silnik dynamiczny i auto dobrze się prowadzi. No i marka premium. W dodatku duża nawigacja MMI.

To musiało być wspaniałe auto 15 lat temu.

To auto się nie prowadzi tzn.jak na swój wygląd :mrgreen: a mmi hmm wystarczy hasło na google "mmi awaria" i jest grubo :ok:
szybki
Moderator - Tuning

26 Lip 2026, 01:49

Wystarczyło by poszukaj takiej A5 w dieslu 2,0 i w zasadzie po temacie.
Sopelek
Początkujący

Prawo jazdy: 12 06 2007
Auto: Skoda
Silnik: tsi
Rok produkcji: 2018

26 Lip 2026, 08:48

Karolka85 napisał(a):A to by się zgadzało że lubię ryzyko

Perfekt propozycja :
Sopelek napisał(a):Wystarczyło by poszukaj takiej A5 w dieslu 2,0 i w zasadzie po temacie.

2,0 TDI " i w zasadzie po temacie"
Masakra :shock:
szybki
Moderator - Tuning