Kupno Kia Ceed 3

26 Lip 2026, 16:41

Witam,

Zastanawiam się nad kupnem Kia Ceed 3 w benzynie i skrzynia manualną z mocą 140 lub 160 koni oraz silnikiem minimum 1.4. Czy te auto waszym zdaniem jest ok czy ma jakieś większe bolączki? Na co zwracać uwagę w tych modelach?

Drugi temat widzę, że te modele są często z przyciemnionymi szybami z tyłu. Nigdy nie miałem auta z przyciemnianymi szybami. Jak odbieracie jak auto ma przyciemniane tylne szyby (tylna szyba bagażnika + 2 tylne szyby)

Ewentualnie nad jakim innym modelem można się pochylić jeśli budżet na zakup auta to około 60 tys?
tom138
Nowicjusz

26 Lip 2026, 17:53

Auto ok, ale może nie nastawiaj się na konkretny model, bo jeśli kupisz powypadkowe i z przekręconym licznikiem to raczej średnia sprawa a na rynku jest więcej wartych do kupienia aut niż tylko jedno - czyli "Twój" Ceed.
Najlepiej szukaj auta pewnego, z prawdziwym przebiegiem, oczywiście skreślając te ryzykowne na starcie, np. Focus z EcoBoostem, itp., no, ale nie ma co wymieniać tutaj wszystkich, które nie są minami - łatwiej w drugą stronę.
Poza tym najważniejszą kwestią przy nakierowywaniu jest poznanie preferencji i zachowań, czyli jakie trasy wykonujesz, ile km, po co auto, itd., a czy dany model jest ok to możesz sobie w kilka minut sprawdzić "na googlach".
juzer
Nowicjusz

Miejscowość: Zagranica
Auto: Kilkanaście ...

26 Lip 2026, 18:13

Najwięcej pokonuje po mieście, ale też poza miastem robie te kilkaset km miesięcznie.
tom138
Nowicjusz

26 Lip 2026, 18:57

To sobie dozbieraj 10k i kup corollę. Będzie automat, będzie niskie spalanie, będzie święty spokój serwisowy
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: A5
Silnik: 2.0 tfsi mhev

26 Lip 2026, 19:02

Ode mnie - popatrzyłem co jest na rynku z Danii i ta Mazda wygląda ciekawie w tym budżecie, jeśli sedan nie przeszkadza:
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/m ... Ia0rK.html
Silnik pancerny, machanie gałką w Mazdzie to czysta przyjemność.
Z minusów - ten silnik w trasie "nie jedzie" powyżej 90-100km/h, ale w mieście spokojnie da radę.
Sprawdziłem ją w systemach i przebieg się zgadza, bezwypadkowość też. Jest też zdjęcie z przeglądu celnego.

Minus - sprzedający mija się trochę z prawdą, właścicieli było 3 a nie 1, jak podaje.
juzer
Nowicjusz

26 Lip 2026, 19:03

Nie chce automatu, tylko manual. I też nie planuje kupować sedana ze względu na mały bagażnik.

ten silnik w trasie "nie jedzie" powyżej 90-100km/h - no to też odpada od razu, co to ma 80 koni :D?
tom138
Nowicjusz

26 Lip 2026, 19:23

No Mazdowski 2.0 wolnossak, przeżyje wszystkie inne, ale coś za coś, mała elastyczność w trasie ze względu na niski moment obrotowy.
A wrażenia z jazdy - zależy też czym teraz jeździsz ...
juzer
Nowicjusz

27 Lip 2026, 08:09

Ehhh ludzie...

Autor chce kupić turbo benzynę o mocy 140-160KM którą idzie zrobić na ponad 180KM, a proponujecie mu wyjącą hybrydę od Toyoty albo mulastego 2.0 od Mazdy... Znaczy spoko, bo serwisowo będzie lepiej, ale zaznaczcie takie rzeczy :)

Co do Ceeda 3, w tym budżecie spokojnie znajdziesz manuala z niskim przebiegiem, szukaj takiego co ma potwierdzoną historię bo stety niestety późne wymiany oleju jak ktoś klepał krótkie odcinki szybko uśmiercą jednostkę (benzyna w oleju itp itd).

Dorzucić można coś od VW, jeszcze Renault z TCe.

Na pewno odrzuć Fordy z EcoBoost i Francuzy z PureTech aka ZłomTech.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

27 Lip 2026, 09:59

galakty napisał(a):EcoBoost
Dlaczego? Rozumiem te stare jednorazówki, ale czym się różnią "poprawione" od "poprawionych" chociażby tsi?
To trochę pytanie retoryczne, bo najnowsze EB z mhev (od ok 2020r) stoją na podobnym poziomie co tsi/t-gdi. Czyli nie jest to najwyższy poziom, ale jeździ i nie jest to już taka tykająca bomba co kiedyś.

Natomiast purezdechł bez zmian i popieram, unikać. :D

Ja bym jeszcze dodał Hankę Civic X 1.5 Turbo 182km. Fantastyczny manual, silnik super jedzie, oszczędny, a problemy takie same jak w pozostałych (możliwość przedostawania się benzyny do oleju, nagar w układzie dolotowym i inne). No i jak ceed, to czemu by nie hyundai i30 w podobnej konfiguracji.
hoderi145
Zaawansowany

Auto: Cupra
Silnik: 2.0tsi 204km 4Drive
Skrzynia biegów: Automatyczna

27 Lip 2026, 10:59

TSI jest znany, pełno części, mechanicy sobie radzą, nawet jakby były na tym samym poziomie (a moim zdaniem nie są) to wolę TSI. Do tego jakiś Stage1 i fajnie się jeździ.

Te 60k to też nie jakiś mega budżet żeby patrzeć na 2020+, ja bym patrzył na jak najniższy przebieg kosztem rocznika.

Civic spoko ale w tych kryteriach jest 9 sztuk na całą Polskę :mrgreen:

Mi się nigdy i30 nie podobał w środku, ale racja można dodać.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

04 Sie 2026, 16:05

Witam, Zastanawiam się nad kupnem Kia Ceed 3 w benzynie i skrzynia manualną z mocą 140 lub 160 koni oraz silnikiem minimum 1.4. Czy te auto waszym zdaniem jest ok czy ma jakieś większe bolączki? Na co zwracać uwagę w tych modelach? Drugi temat widzę, że te modele są często z przyciemnionymi szybami z tyłu. Nigdy nie miałem auta z przyciemnianymi szybami. Jak odbieracie jak auto ma przyciemniane tylne szyby (tylna szyba bagażnika + 2 tylne szyby) Ewentualnie nad jakim innym modelem można się pochylić jeśli budżet na zakup auta to około 60 tys? Ewentualnie nad jakim innym modelem można się pochylić jeśli budżet na zakup auta to około 60 tys?

Ceed III to ogólnie całkiem udany wybór. Silniki 1.4 T-GDI i 1.5 T-GDI (140/160 KM zależnie od rocznika) są raczej chwalone, ale jak przy każdym turbobenzyniaku warto pilnować regularnych wymian oleju i nie sugerować się tylko długimi interwałami z książki.

Przy zakupie sprawdziłbym przede wszystkim historię serwisową, pracę skrzyni, czy silnik nie ma żadnych niepokojących dźwięków na zimno i czy nie było większych napraw po kolizjach. Warto też zwrócić uwagę na stan sprzęgła, bo przy większych przebiegach może już dawać znać o sobie.

Przyciemniane tylne szyby to raczej kwestia gustu. Sam mam auto z takim rozwiązaniem i bardzo sobie chwalę — latem mniej nagrzewa się wnętrze, a pasażerowie z tyłu mają większy komfort. Do cofania trzeba się tylko przyzwyczaić, szczególnie wieczorem, jeśli szyby są mocno przyciemnione, ale przy kamerze cofania nie jest to problem.
Thentort
Obserwowany

Ostrzeżenia: 1