Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych

Pitbul napisał(a): Ładowarka jest oznaczona śnieżynką. Instrukcja pisze że nie przeładuje akumulatora, po naładowaniu do pełna przechodzi w stan podtrzymywania. jest wiele zabezpieczeń.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
LKempinski napisał(a):Akumulatora sie nie ładuje na zewnątrz! Co wy piszecie! w niskiej temperaturze nie można tego robić. Musi być gdzieś tak powyżej 15 stopni. a to że prostownik ma taką funkcje ze "śnieżynką" to nic nie zmienia. Poczytajcie sobie pojemności akumulatora i wplywie na nią niskiej temperatury.

Czy widział ktoś zamarznięty na kość elektrolit w akumulatorze ? Ja widziałem . Do czego zmierzam . Przecież wiemy że temperatura zamarzania elektrolitu jest zależna od jego gęstości . Mocno rozładowany , kiepski akumulator przy temperaturze -20 stopni może zamarznąć a tutaj jego ładowanie jest bezsensowne . Jak jest zamarznięty to trzeba go najpierw odmrozić.MotoAlbercik napisał(a):Nie ma żadnych, najmniejszych przeciwskazań, żeby aku ładować nawet przy -20

sumując dyskusje rozładowany aku najlepiej ładować w domu a do podładowania nie ma konieczności wyciągania aku, ba wręcz jest to niezalecanebonifacy napisał(a):Jak jest zamarznięty to trzeba go najpierw odmrozić.
bonifacy napisał(a): Mocno rozładowany , kiepski akumulator przy temperaturze -20 stopni może zamarznąć a tutaj jego ładowanie jest bezsensowne . Jak jest zamarznięty to trzeba go najpierw odmrozić.

Żadne herezje. Już ci napisałem - nie masz pojęcia o czymś, nie wypowiadaj się.LKempinski napisał(a):Boże, co wy tu za herezje wypisujecie?

Co piszą? Bo jakoś nie mogę doczytać tylko nie reklamuj firm prostowników jak wyżej, a sam napisz.LKempinski napisał(a):Przecież wystarczy poczytać co piszą producenci akumulatorów na temat ładowania przy ujemnych temperaturach