Ładowanie akumulatora Fabia 3

10 Cze 2026, 22:11

Jestem zielona w kwestii akumulatora, a muszę sobie poradzić. Powiedzcie, czy to jest to odpowiednie miejsce, które przewidział producent, do którego podpina sie minus?
AgaZDE
Obserwowany

11 Cze 2026, 05:46

Jest tam minus ale nie powinno się tak ładować akumulatora. Normalnie powinna prostownik podłączyć do zacisków (+) i (-) na akumulatorze zdjemując klemy które tam są założone od instalacji samochodu. A jak już nie chcesz go wyciągać to chociaż powinnaś odpiąć zacisk z klemy (-).

Tak jak podłączyłaś to ewentualnie można podpiąć dawcę do rozruchu silinka jak padnie akumulator ale też nie do końca tak bo minus powinien być w innym miejscu :wink:
Moskito
Początkujący

Zdjęcia: 17

12 Cze 2026, 08:26

Mhm, a nowych aut to wręcz nie powinno się odpinać od zasilania i przy wymianie akumulatora podłącza się podtrzymanie napięcia...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

13 Cze 2026, 14:07

W tym miejscu popieram ,,forumowicza " galakty.Nigdy ładując akumuator a robię to 2 x w roku czyli w marcu po okresie zimowym i w październiku czyli przed zimą nie odpinam klem od akumulatora.Podłączam prostownik i ładuję prądem 1/10 jego pojemności.Dzięki temu unikam późniejszych kłopotów z ustawianiem elektroniki np.radia,kamerki itp. które po odpięciu zasilania poprostu się resetują.Mój Mitsubishi ASX z 2018r pracuje jeszcze na fabrycznym akumulatorze.Jak widać ten sposób ładowania wcale mu nie zaszkodził.Podobnie robiłem w poprzednich samochodach a obecnie też w Toyota Yaris Cross mojej żony.
Acer66
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 07 06 1959
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Toyota Cross 1,5 ,Pb/125kM
Silnik: 1,5 /125KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna