Lancer 1,5 czy 1,8 ??

12 Kwi 2010, 00:18

moku napisał(a):Mam pytanie do użytkowników Lancer - jak oceniacie to auto ? Dynamika? Prowadzenie? Kupilibyście jeszcze raz to auto?
Co innego nowego cenie do 70 000zł?
Gdybym miał kupować nowe auto to albo Lancer albo Honda Accord ale jako, ze Honda jest aż 40tyś zł droższa !!! biorę bez zastanowienia Lancera. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że nie ma na rynku w tej chwili równie dobrego nowego i tak wyposażanego auta w tej cenie. Już w podstawowej wersji za 55 tyś zł masz 9 poduszek powietrznych i świetne audio z 7 czy 8 głośnikami. Myślę, że w Hondzie sporo przepłacasz za znaczek. Mitsubishi jednak nie ma takiej renomy jaką wypracowała sobie Honda dzięki np. 20 letnim Civicom które ciągle jeżdżą i nie są specjalne awaryjne. Oczywiście Accord to segment D a Lancer to segment C ale myślę, że mimo wszystko różnica nie jest na tyle duża by tyle przepłacać.

Tutaj masz o spalaniu:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=22871
Potwierdza się to co pisał smarekxy. Jeśli będziesz jeździł tylko po mieście to lepszy będzie 1,5 aczkolwiek osobiście w takim wypadku kupiłbym mniejsze auto niż Lancer. Jeżeli będziesz jeździł poza miastem albo z pasażerami to bierz 1,8 - różnice w spalaniu jak widzisz są minimalne.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

12 Kwi 2010, 07:49

Generalnie uważam, że silnik Lancera, zarówno 1,5 jak i 1,8 NIE należą do oszczędnych. Jeśli szukasz oszczędnego samochodu, to Lancer nie będzie dobrym rozwiązaniem. To auto można kupić ze względu na fenomenalny wygląd, ale wrażenia kiedyś zbledną i pozostanie zimne kalkulowanie kosztów paliwa... Jeśli szukasz auta oszczędnego, to może skoda z silnikami TSI??? Bardzo oszczędne, szczególnie 1,4 (minimalne spalanie 5-5,5l/100km) przy dobrych osiągach - silnik 1,8TSI 160KM ma przyspieszenie prawie 2 sekundy lepsze niż Lancer, a tyle samo pali.
Ale kto co lubi
Pozdr.
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

12 Kwi 2010, 10:37

moku napisał(a):smarekxy - Wolałeś Cruza od japończyka ??? Chevrolety nie mają dobrej opinii... Stereotyp?
Mam pytanie do użytkowników Lancer - jak oceniacie to auto ? Dynamika? Prowadzenie? Kupilibyście jeszcze raz to auto?
Co innego nowego cenie do 70 000zł?

Tak, stereotyp :)

Dynamika jest bardzo zadowalająca powyżej 4tys. obrotów, niżej raczej nie czuć tych ponad 140 koni, prowadzenie jak na auto z przednim napędem jest super, porównywalne albo i lepsze wg mnie niż w Focusie, szczególnie wyczucie kierownicy i możliwości w zakrętach. Jeśli nie zależy ci na pojemnym bagażniku ani na ultra niskim spalaniu to za 70tys. zł Lancer jest jedną z lepszych opcji, nie brakuje mu mocy ani wyposażenia, no i wygląda super jako sedan :) Jedną z cech przemawiającym za nim było "made in Japan" (a nie tak jak toyoty w Turcji albo UK), ma już 2 lata i zero problemów nawet najmniejszych, jeśli jeszcze 2-3 tak pojeździ to uznam że to świetnie skonstruowane auto:)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

King of Europe Drift 2012 Poznań / relacja
    W dniach 20 – 22 kwietnia na najbardziej prestiżowym obiekcie wyścigowym w Polsce, czyli na torze "Poznań" odbyła się jedna z najważniejszych imprez driftingowych w całej Europie, a więc inauguracyjna runda King of ...