Likwidacja szkody

08 Gru 2025, 10:03

Hej, wlasnie mi gość wjechał w tyl na światłach. I zderzak popękany i połamany, możliwe ze czujniki parkowania do wymiany i chyba tyle. Nie chce mi sie z tym bujać więc myślałem żeby zrobić bezgotowkowo z OC sprawcy.
Jak to wygląda, mam jakąś gwarancję wymiany zderzaka czy pójdzie szpachla, wpyłka i tyle?
Pacjent to Giulietta 2012r. Przed zderzak w stanie idealnym
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: AR Giulietta
Silnik: 1.4 T-Jet 120km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

08 Gru 2025, 14:18

Jeżeli faktycznie połamany to będzie do wymiany, ważne żeby ustalić czy nic się nie stało pod zderzakiem bo czasami po zderzaku nie wygląda a pod spodem miazga.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Gru 2025, 19:25

Tyle co widzę spod spodu to podłoga i pasuje tylni wydają sie ok.
Jedynie coś takiego od zewnątrz pod zaślepka ale nie jestem pewien czy to fabryka czy wgniecenie
rupertpumpkin
Początkujący

12 Gru 2025, 12:43

Przy zgłoszeniu muszę podać wszystkie uszkodzenia czy jeśli coś potem wyjdzie jescze np po zdjęciu zderzaka to można dodać?
I jak ubezpieczyciel będzie organizował naprawę to rozumiem ze mam wybor co do miejsca gdzie będzie naprawiane?
rupertpumpkin
Początkujący

12 Gru 2025, 13:07

Podajesz tylko tyle co widzisz, jak coś później dojdzie to jest to brane pod uwagę gdy robisz bezgotówkowo w warsztacie. Zawsze masz prawo wyboru gdzie naprawisz pomimo pitolenia ubezpieczyciela że musisz tu czy tam
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

12 Gru 2025, 13:23

Dzięki! A mogę po prostu zaznaczyć ze nie chce ich pomocy w organizacji naprawy i iść prosto do ASO żeby oni to załatwili i rozliczyli sir z ubezp?
rupertpumpkin
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe uprawnienia Straży Miejskiej
    Od 20 października 2023 Straż Miejska oraz Straż Gminna "wzbogaciła" się o nowe uprawnienia - od teraz mogą kontrolować uprawnienia oraz wystawiać mandaty za łamanie przepisów kodeksu drogowego osoby poruszających ...
    Świeć przykładem i odblaskiem poruszając się po drogach
    Jedną z najważniejszych zasad bezpieczeństwa jest zasada widoczności. Uczestnicy ruchu drogowego powinni zadbać o to, by być widocznym dla innych i sami być jak najlepiej przygotowani do tego, by obserwować drogę i jej otoczenie. ...

12 Gru 2025, 16:21

Możesz tylko po co? Idź do warsztatu jakiegoś polecanego niech sobie zarobi kto inny niż ASO, oni mają kasę....
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

12 Gru 2025, 21:17

Kao napisał(a): Zawsze masz prawo wyboru gdzie naprawisz pomimo pitolenia ubezpieczyciela że musisz tu czy tam
Oczywiście przy likwidacji szkody z tytułu OC sprawcy . OC to ubezpieczenia obowiązkowe obwarowane ustawami , przepisami . FU musi się do tego odnieść . Poszkodowany może tupać nogami , grymasić gdzie będzie naprawiać . Aczkolwiek naprawa według procedur serwisowych nie może przekroczyć wartości auta oszacowanej przez FU. Natomiast likwidacja szkody z tytułu AC to inna bajka . AC to ubezpieczenie dobrowolne. Tutaj to FU rozdaje karty według podpisanej umowy i jej opcji.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi