Megane 4 z 2016- czujniki ciśnienia kół

22 Sty 2026, 08:38

Hej.
Czy w tym roczniku można z poziomu menu wyłączyć funkcję monitorowania czujników ciśnienia TMPS..? Gdzieś wyczytałem, że jest to niemożliwe ale w rocznikach od m.w. 2021..?
Od razu mam pytanie czy w razie czego można wymienić baterie w czujnikach w tym aucie? Czy to się opłaca, czy lepiej kupić nowe czujniki? Chciałbym jeszcze uzyskać informację jak sprawdzić stan baterii w tych czujnikach. Mam okazję bo akurat alusy na lato są bez opon więc jest okazja zainteresować się czujnikami zanim będą założone nowe opony.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 44
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

23 Sty 2026, 09:52

Czujnik to jednolita konstrukcja z baterią lutowaną więc trzeba go rozcinać lutować baterię, czy gra warta świeczki? Kupowałem niedawno do scenika to odzwo w ASO zapłaciłem niewiele coś koło 50-60euro
Tylko nie zapomnij zrobić jego wyraźnego zdjęcia przed montażem bo potrzebne będzie programowanie.

Nie pamiętam czy we wszystkich modelach ale po 20r już nie ma czujników (wkoncu się nauczyli)
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Sty 2026, 14:19

Dzięki. Z tego co mi wiadomo, to auto samo po przejechaniu kilku kilometrów "łapie" czujniki bez programowania. Chyba że tak się tym razem nie stanie...
artur73
Awatar użytkownika

23 Sty 2026, 16:09

artur73 napisał(a):Z tego co mi wiadomo, to auto samo po przejechaniu kilku kilometrów "łapie" czujniki bez programowania.
takich cudów to jeszcze nie widziałem, a tak na logikę skąd sterownik będzie wiedział z której strony jest który czujnik? problem z renault jest taki że co model i rocznik to inne rozwiązania, są nawet takie czujniki że nie mają wybitych kodów numerycznych tylko kod QR który możesz odczytać specjalnym czytnikiem.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

16 Lut 2026, 10:25

artur73 napisał(a): Z tego co mi wiadomo, to auto samo po przejechaniu kilku kilometrów "łapie" czujniki bez programowania

Jak przełożysz koła... Nie przy nowych
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2019

16 Lut 2026, 12:57

galakty napisał(a):Jak przełożysz koła... Nie przy nowych
to też zależy od modelu.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

20 Lut 2026, 08:53

Wpisałem AI i oto odpowiedź: "W modelu Renault Megane IV (2016) system TPMS jest zaprojektowany tak, aby automatycznie rozpoznać nowe czujniki po przejechaniu krótkiego dystansu, bez konieczności wizyty w serwisie. Komputer pokładowy potrafi samoczynnie przypisać nowe numery ID czujników do odpowiednich kół"
artur73
Awatar użytkownika

20 Lut 2026, 12:26

Nie wiem jak z zamiennikami ale słyszałem że przy oryginalnych czujnikach jest taka opcja że samochód sam je rozpozna.

Tu krótka instrukcja związana z aktywacją nowych czujników w tym modelu.

Jak aktywować nowe czujniki?
Jeśli po wymianie kół system nie wykrył ich automatycznie, należy przeprowadzić procedurę przyuczenia (resetowania) z poziomu menu samochodu:
  • Zatrzymaj pojazd i włącz zapłon (silnik może pracować).
  • Używając przycisków na kierownicy, przejdź do zakładki "Ciśnienie w oponach" na wyświetlaczu komputera.
  • Naciśnij i przytrzymaj przycisk OK (zwykle ok. 3 sekundy), aż komunikat "Lokalizacja opon w toku" lub symbol opon zacznie migać.
  • Wykonaj jazdę testową z prędkością powyżej 25 km/h. Proces adaptacji może potrwać od kilku do kilkunastu minut
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Lut 2026, 12:28

A co jak nie ma przycisku od ciśnienia? Tego SET? Ja np. nie mam
galakty
Forumowicz VIP

20 Lut 2026, 12:35

galakty napisał(a):A co jak nie ma przycisku od ciśnienia? Tego SET? Ja np. nie mam
Ajak wejdziesz w menu nie masz tam żadnych opcji związanych z czujnikami ciśnienia w oponach?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Mar 2026, 22:00

Rokiko napisał(a):Ajak wejdziesz w menu nie masz tam żadnych opcji związanych z czujnikami ciśnienia w oponach?

Nie :ok: Tylko zmiana jednostek
galakty
Forumowicz VIP

07 Kwi 2026, 08:48

Megane 4 z 2016- czujniki ciśnienia kół Megane 4 z 2016- czujniki ciśnienia kół
Hej panowie. Założyłem alufelgi z całkiem nieznanymi temu auto czujnikami TMPS (ale oryginalnymi Renault). Na wszelki wypadek zanim założyłem opony, to na każdej feldze od środka opisałem końcówkę każdego czujnika TMPS (mam taki flamaster co nawet po tłustej stali pisze I nie schodzi). Po założeniu kół dopompowałem kompresorem, wszedłem w MENU i z jego poziomu (trzymając przycisk OK przez kilkanaście sekund) kiedy była wyświetlana funkcja monitorowania ciśnienia w kołach - zrobiłem reset. Pojawił się napis "lokalizacja opon..." Przejechałem około 4,5 km i ciśnienie zaczęło się pokazywać na desce do wszystkich kół. Wszystko działa prawidłowo.
Dlatego wniosek jest taki, że Renault Megane 4 można z fotela kierowcy "nauczyć" nowych czujników TMPS. Dodam, iż auto jest z 2016 roku z 1,5 dci 110 KM z Euro 6 i bez adBlue :naughty:
artur73
Awatar użytkownika

07 Kwi 2026, 14:09

Jeśli czujnik jest oryginalny i w dobrym stanie → często opłaca się wymienić baterię, bo nowe czujniki TPMS potrafią kosztować nawet 200–400 zł/szt.
Emdeon
koena57jim
Obserwowany