Meganka,1.5dci,105km

30 Sie 2010, 09:56

Witam. Chcę kupić megankę 1.5 dci 105KM z 2007 roku z przebiegiem 180tys. w wersji kombii. Jest to samochó używany przez kolegę w firmie. Według niego nic go nie trapi. serwisowany w ASO od początku. Serwis zapewnia, że nie ma ( jak na razie) problemu z wtryskiwaczami i turbiną. Wszystkie wymiany na czas, paliwo tankowane dobrej jakości. Oczywiście traktowanie samochodu, jak to "firmówki" nie było łagodne. Proszę doradźcie mi czy jest to auto godne uwagi. Na co mam zwrócić szczególną uwagę i jakie problemy mogą się pojawić. Z góry dziękuję.
Piter
Piter1974
Nowicjusz

Miejscowość: śląskie

30 Sie 2010, 17:42

O ile dobrze pamiętam tam masz system wtrysku SIEMENSA(Delphi ,dziadostwo),to dobrze.Mój brat akurat ma tą Megankę,teraz dokładnie podobny przebieg.Nie dawno na drodze posypało się koło pasowe,urwało pasek klinowy.Wcześniej nic nie było słychać ,usłyszał szmer tuż przed awarią,zwróć uwagę na to ,najlepiej wymień sobie zaraz po kupnie auta(ok.180 zł).Poza tym nie miał dotąd też żadnej awarii.Pamiętaj jednak,że gdy posypie się układ wtryskowy,to będziesz musiał głębiej sięgnąć do kieszeni.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

30 Sie 2010, 20:29

Dziękuję Ci bardzo PhantomASA1
A co z turbiną? Jeżeli była ostro jeżdżona, a na razie jest ok. Czy może być z tym problem?
Piter1974
Nowicjusz

31 Sie 2010, 14:53

Jeśli chodzi o układ wtryskowy ,brat nie wie o jego istnieniu.Leje olej Castrol Magnatec 10W40,chociaż ja myślę,że najkorzystniej jest używać oleju takiego jaki zaleca producent,czyli 5W40(CF/B4),pełen syntetyk ,to jednak pełen syntetyk :!: Brat wymienia olej nie co 30 kkm tak jak zaleca producent ,tylko co 15 kkm.Leje tylko olej napędowy w stylu V-Power i od kilku lat tankuje tylko Shella.Traktuje silnik łagodnie,czyli delikatnie rozgrzewa turbinę i zawsze chłodzi .Jeździ dużo ,gdyż od 4 lat 60 kkm dziennie(dojazd do pracy).Zmienia filtr paliwa częściej .Mniemam,że to autko,które chcesz kupić, śmigało raczej na trasach,to dobrze :!: Jeśli będziesz dbał to nie powinno nic się dziać.Przestrzegłem cię przed wymianą koła pasowego dlatego,że bratu urwany pasek wciągnęło w rozrząd,uszkodził pasek rozrządu,nie zniszczyło silnika tylko dlatego,że brat stanął natychmiast.Musisz pomyśleć także o wymianie rozrządu zaraz po kupnie,łącznie z pompą wody,amorki też raczej będą zużyte.To dobry samochód,cena bardzo korzystna w stosunku do jakości.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

31 Sie 2010, 21:18

DZIĘKUJĘ Ci bardzo jeszcze raz PhantomASA1.
Mam nadzieję, że uda mi się ten zakup. Może będzie to w listopadzie.
Jeżeli dojdzie do skutku, będę pisał co i jak się sprawuje.
Na razie tyle. :wink:

[ Dodano: 10 Listopad 2010, 21:24 ]
Jak obiecałem, to piszę. Zakupiłem megankę 1.5 dci 105 KM- auto bez zarzutu, jest bardzo elastyczne i ekonomiczne. Przesiadłem się z benzynowej Almery 1.5 i różnica jest kolosalna po stronie meganki. Mam wersję kombii i miejsca jest tyle co na "boisku". Spalanie na trasie poniżej 5 litrów, w mieście 6. Skrzynia biegów bardzo precyzyjna z krótkimi przełożeniami- 6 biegowa. Przejechałem dopiero 2 tys. i jak narazie jestem zadowolony. Do tej pory moje auta to civic i almera, ale francuz nawet ich pokonuje ( przynajmniej jeśli chodzi o komfort jazdy, później zobaczymy czy pod względem bezawaryjności też - japończykami tylko się lało i jechało :-) )
Piter1974
Nowicjusz