Mercedes CLK lub S-klasa Co proponujecie?

05 Gru 2007, 20:55

Witam,
zastanawiam sie nad zmiana mojego BMW E39 523i na Mercedesa.

Poszukuje auta w roczniku 2000-2001.
W gre wchodza dwa modele, z automatyczna skrzynia biegow -

- CLK w wersji 230 Kompressor albo 320
- S-klasa z silnikiem 3.2l

Dziwic moze taki wybor, gdyz oba auta maja najwyrazniej nieco inny charakter, ale -

- CLK bo: sportowy charakter, mniejsze rozmiary = wygodniejsze parkowanie, dynamika
- S-klasa: piękne auto, niezwykla wygoda, bogate wyposazenie, doskonaly krazownik na dlugie trasy - no i to cos, co powoduje, ze drżą mi ręce na samą myśl o S-klasie...

Jesli chodzi o minusy, to nieco obawiam sie awaryjnosci S-klasy i potencjalnych kosztow napraw (nawet nie chodzi o to, ze nie mialbym pieniedzy, a raczej, ze nie lubie niepotrzebnie przeplacac); poza tym rozmiary - mimo wszystko jest to auto jeszcze wieksze i szersze od 5-tki ktora jezdze i uwazam za sporego klamota.

Co do CLK, to auto ciekawe stylistyczne (choc troche zalatuje stara E-klasa, ktora mi sie zupelnie nie podoba), mniej awaryjne i pewnie nieco tansze w utrzymaniu. Tutaj jednak mam watpliwosci odnosnie komfortu auta - jednym z zalozen jest uzyskanie cichej i komfortowej jazdy, a nie chcialbym czegos ponizej obecnego poziomu.

Potencjalnie W gre wchodzi jeszcze Lexus GS 300 - niezwykle ciche i komfortowe auto, ale jego design srednio do mnie przemawia...

Bede wdzieczny za wskazowki!
We are what we think
All that we are arises from our thoughts
elijah
Nowicjusz