27 Paź 2025, 10:02
Cześć,
postanowiłem napisać na forum bo brakuje mi już pomysłów, a mechanicy też mają problem z jednoznaczną diagnozą.
Opis auta:
Mercedes-Benz GLK 4Matic, 220CDI 170KM, skrzynia 7G-tronic, rocznik 2012, przebieg ok. 210 000, od nowości w rodzinie więc historia pewna.
Opis problemu:
Wibracje na postoju po wrzuceniu biegu D lub R i trzymaniu hamulca. Daje to uczucie lekkiego "ciągnięcia", jakby skrzynia na siłę próbowała ruszyć pomimo wciśniętego hamulca. Na P i N wibracji nie ma, chyba że auto stanie na pochyleniu, wtedy na P czuć lekkie wibracje. Po dojechaniu do świateł i trzymaniu hamulca na D wibracji nie ma, ale jeśli puszczę na chwilę hamulec i po chwili go wcisnę, albo gdy zmienię na P i znowu na D to wibrację się pojawiają. Na koniec rzecz, która mi nie daje spokoju - poprzedni właściciel (rodzina) twierdzi, że powyższe objawy pojawiły się po remoncie przedniego zawieszenia. Poza tym skrzynia działa bez zarzutu.
Diagnozy:
1. Mechanik twierdzi, że powodem jest skrzynia (sprzęgło albo zawory)
2. Serwis skrzyń automatycznych po oględzinach (sprawdzanie błędów i jazda próbna) wykluczył uszkodzenie skrzyni i stwierdził, że winne są poduszki, albo coś związanego z silnikiem.
Co zostało zrobione:
1. adaptacja skrzyni
2. sprawdzenie błędów (brak)
3. wymiana oleju w skrzyni (oryginalny)
4. wymiana poduszek silnika i skrzyni (oryginalne)
Co planuję wykonać:
1. przegląd przedniego zawieszenia i półosi.
2. oględziny w innym serwisie skrzyń.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i pomysły.