Mercedes GLK 7G-Tronic - wibracje na postoju

27 Paź 2025, 10:02

Cześć,
postanowiłem napisać na forum bo brakuje mi już pomysłów, a mechanicy też mają problem z jednoznaczną diagnozą.

Opis auta:
Mercedes-Benz GLK 4Matic, 220CDI 170KM, skrzynia 7G-tronic, rocznik 2012, przebieg ok. 210 000, od nowości w rodzinie więc historia pewna.

Opis problemu:
Wibracje na postoju po wrzuceniu biegu D lub R i trzymaniu hamulca. Daje to uczucie lekkiego "ciągnięcia", jakby skrzynia na siłę próbowała ruszyć pomimo wciśniętego hamulca. Na P i N wibracji nie ma, chyba że auto stanie na pochyleniu, wtedy na P czuć lekkie wibracje. Po dojechaniu do świateł i trzymaniu hamulca na D wibracji nie ma, ale jeśli puszczę na chwilę hamulec i po chwili go wcisnę, albo gdy zmienię na P i znowu na D to wibrację się pojawiają. Na koniec rzecz, która mi nie daje spokoju - poprzedni właściciel (rodzina) twierdzi, że powyższe objawy pojawiły się po remoncie przedniego zawieszenia. Poza tym skrzynia działa bez zarzutu.

Diagnozy:
1. Mechanik twierdzi, że powodem jest skrzynia (sprzęgło albo zawory)
2. Serwis skrzyń automatycznych po oględzinach (sprawdzanie błędów i jazda próbna) wykluczył uszkodzenie skrzyni i stwierdził, że winne są poduszki, albo coś związanego z silnikiem.

Co zostało zrobione:
1. adaptacja skrzyni
2. sprawdzenie błędów (brak)
3. wymiana oleju w skrzyni (oryginalny)
4. wymiana poduszek silnika i skrzyni (oryginalne)

Co planuję wykonać:
1. przegląd przedniego zawieszenia i półosi.
2. oględziny w innym serwisie skrzyń.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i pomysły.
aml
Nowicjusz

03 Lis 2025, 15:45

aml napisał(a):Po dojechaniu do świateł i trzymaniu hamulca na D wibracji nie ma, ale jeśli puszczę na chwilę hamulec i po chwili go wcisnę, albo gdy zmienię na P i znowu na D to wibrację się pojawiają.
No, a jak znowu przejedziesz kawałek i zatrzymasz się wibracji nie będzie czy później już występują cały czas? Czy ma znaczenie zimny ciepły silnik/skrzynia biegów?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Lis 2025, 15:51

Jak przejadę dłuższy kawałek, np. do następnych świateł i zatrzymam to znowu wibracje znikają. Nie ma różnicy czy silnik ciepły czy zimny.

Odwiedziłem w międzyczasie drugi serwis skrzyń i są pewni, że to nie wina skrzyni. Typują ośki.

Byłem też na przeglądzie zawieszenia i mechanik nie znalazł nic szczególnego. Jedna ośka wygląda podejrzanie, więc umówiłem się na jej wymianę, żeby definitywnie wykluczyć tu przyczynę.

Jeśli to nie pomoże to chyba następny w kolejce będzie konwerter.
aml
Nowicjusz

07 Lis 2025, 19:57

Temat rozwiązany - zostawiam info na przyszłość dla innych. Przyczyną drgań okazała się przednia półośka. Po demontażu i przymierzeniu do nowej okazało się, że jest odrobinę dłuższa i możliwe, że to powodowało drgania. Po wymianie półosi drgania ustały.
aml
Nowicjusz

14 Lis 2025, 21:23

To nowa była dłuższa od tej zamontowanej do tej pory w aucie czy krótsza?
W takim razie jednak coś było wcześnie przy niej grzebane? Siedziała tam od nowosci?
MBVAG
Nowicjusz

14 Lis 2025, 21:45

Stara ośka była dłuższa. Siedziała od nowości, ale wiem, że coś było robione przy przegubie. Zakładam, że w wyniku zużycia/usterk, sumaryczna długość ośki wzrosła. Innego wytłumaczenia nie widzę.
aml
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego nowoczesny system zarządzania flotą ma sens?
    Profesjonalny system zarządzania flotą ciężarówek i nie tylko: najważniejsze korzyści. Jeszcze całkiem niedawno cyfrowe systemy zarządzania flotą były w strefie marzeń. Dziś to najprostszy sposób na zwiększenie ...
    Czy nowy Lexus CT zyska napęd elektryczny?
    Brytyjski magazyn Auto Express analizuje przyszłość popularnego w Europie Lexusa CT 200h przewidując, że nowa generacja samochodu, oparta na platformie TNGA pojawi się w 2020 roku i – w przeciwieństwie do aktualnego ...