15 Kwi 2025, 13:34
Cześć, mam duży problem z autem (Audi A6 C7 Avant 2.0 TDI - 2013 rok). Od 1,5 roku w aucie non stop słychać stukanie po stronie kierowcy z przodu.
Dźwięk jest pusty, metaliczny i cykliczny jakby metal o metal stukał. Najczęściej pojawia się przy niskich obrotach (poniżej 2 tys) i często na 3 biegu ale to akurat nie reguła, bo czasami przez 100 km jazdy się tłucze. Nie trzeba jeździć po dziurach żeby zaczęło się tłuc, prosta droga i niewiadomo z czego zaczyna się tłuc. Jeśli lekko przyhamuje to stukanie ustaje, ale jak tylko puszczę hamulec, znowu zaczyna stukać.
Ostatnio też zauważyłam, że jeśli hamuje gwałtownie do zera, to słychać taki dźwięk jakby jakiś metal odskoczył i taki metalowy stuk, tak samo jest czasami przy zmianie biegów.
W grudniu zostały wymienione amortyzatory, dalej stukało. W styczniu niby okazało się, że to może być lewy dolny wahacz (został wymieniony) i ponoć też wylała poduszka pod silnikiem (została wymieniona). Na chwilę stukanie ustało(ok3-4 tyg). Po tym czasie znowu zaczęło stukać, zaprowadziłam auto do tego samego mechanika, który stwierdził, że lewy wahacz górny do wymiany. Wymienili wahacz , po 2 tygodniach znowu zaczęło się tak samo tłuc.
Silnik pracuje idealnie, żadnych innych problemów technicznych nie ma. Mechanik ponoć wszystko sprawdził i wszystko pozostałe jest w porządku.
Auto ma przejechane ok 240 tys, co roku wymieniane są oleje. Ogólnie nigdy nie było naprawiane, bo wcześniej nie było takich problemów, poza klockami, tarczami i raz sprzęgło.
Jestem załamana, bo to może być drobnostka a mechanik non stop coś wymienia a to nic nie daje.