Minivan do 20 tys

26 Lis 2025, 18:07

Witam,
Z racji tego, że stare auto już sie powoli się sypie, planuje kupić jakiegoś minivana ( pół roku temu urodziło mi się drugie dziecko, wiec i tak planowałem za rok czy dwa przesiadke z Merivy A). Szukam wiec czegoś dla rodziny 2+2
Budżet to plus minus 20 tys. Celuje w benzyne, bo bedą to raczej krótkie dystanse i jazda miejska( do 10 tys rocznie). Małopolska.
Przyznam, że im dlużej ogladam, tym wiekszy mam młyn w głowie. Bo trzeba bardzo uważać by nie nadziać sie na jakiś silnik pułapke.
Póki co do gustu przypadły mi:
Citroen C4 Picasso (Jeśli już to 1.8 albo 2.0)
Scenic 3 (1.6)
C-Max (1.6)
Zafira B (1.8)
Mazda 5 (2.0, ale tu obawiam się tej rdzy, która jest ponoć ich utrapieniem)
Toyota Verso (1.8)
Z tego co czytałem, to są najsensowniejsze silniki benzynowe do tych aut (a przynajmniej najmniej awaryjne). Wersje 7 osobowe nie są mi niezbędne, ale jeśli by sie trafiło, to też nie odrzuce.
Czy macie jeszcze coś sensownego w tym budżecie? Ewentualnie jakieś inne propozycje? Bo też nie chciałbym sie nadziać na jakieś auto pułapke. (typu silnik 1.6 THP)
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
Kickowski
Nowicjusz

26 Lis 2025, 21:24

Typy ogólnie masz ok
Poza nimi:
- jak ci nie przeszkadza zamulacz pod maską to masz całą grupę vag z 1.6/102, touran, altea xl, toledo III
- ciekawym wyborem może być chevrolet orlando, technicznie to samo co zafira, zafiry z 1.8 za dużo nie ma więc to ci trochę rozszerza pole manewru
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Lis 2025, 21:44

O Altei i Touranie też w sumie myślałem. Bo te 1.6 ponoć są całkiem w porządku.
Co do Orlando, to słyszałem opinie od gościa, który pracuje w serwisie Opla, że ponoć w kwestii części to Orlando ponoć ma sporą przebitkę na cenie części. I jak mi się podoba jako auto, to trochę mi to ostudziło entuzjazm. Bo zdaje sobie sprawę, że auto już będzie miało swoje lata, więc i z naprawami będę musiał się liczyć. Ale też niekoniecznie chce się pakować w drogą skarbonkę.
I zamulacz mi nie przeszkadza. Ja mam dojechać i dowieźć pasażerów, a nie bić rekordy trasy ;)
Kickowski
Nowicjusz

26 Lis 2025, 22:10

Kickowski napisał(a):Co do Orlando, to słyszałem opinie od gościa, który pracuje w serwisie Opla, że ponoć w kwestii części to Orlando ponoć ma sporą przebitkę na cenie części.

Nooo jak szukasz części "do chevroleta orlando" zamiast identycznych ale "do opla zafiry" to może i drogo.
OE wahacz do bentley bentayga też tani nie jest https://allegro.pl/produkt/wahacz-prawy-przedni-dolny-bentley-bentayga-36a407152d-612d24fc-b0b6-43a5-8b6f-5153dc5bc40a?srsltid=AfmBOorqN5ukvKzU0mbvwMVARhOD2mk9_7vVGe9JDFDn6yT1lS6g-WWk&offerId=17731145470
Do audi Q7 (czyli też nie auta klasy dustera) jakoś znacznie tańszy a dziwnym trafem "podobny"
[link do oferty na Allegro wygasł]
franccc
Stały forumowicz

26 Lis 2025, 22:19

Kickowski napisał(a):Co do Orlando, to słyszałem opinie od gościa, który pracuje w serwisie Opla, że ponoć w kwestii części to Orlando ponoć ma sporą przebitkę na cenie części. I jak mi się podoba jako auto, to trochę mi to ostudziło entuzjazm.

Dziwna teoria :D
Orlando to prawie Opel.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

26 Lis 2025, 22:44

szybki napisał(a):
Kickowski napisał(a):Co do Orlando, to słyszałem opinie od gościa, który pracuje w serwisie Opla, że ponoć w kwestii części to Orlando ponoć ma sporą przebitkę na cenie części. I jak mi się podoba jako auto, to trochę mi to ostudziło entuzjazm.

Dziwna teoria :D
Orlando to prawie Opel.
franccc napisał(a):
Kickowski napisał(a):Co do Orlando, to słyszałem opinie od gościa, który pracuje w serwisie Opla, że ponoć w kwestii części to Orlando ponoć ma sporą przebitkę na cenie części.

Nooo jak szukasz części "do chevroleta orlando" zamiast identycznych ale "do opla zafiry" to może i drogo.
OE wahacz do bentley bentayga też tani nie jest https://allegro.pl/produkt/wahacz-prawy-przedni-dolny-bentley-bentayga-36a407152d-612d24fc-b0b6-43a5-8b6f-5153dc5bc40a?srsltid=AfmBOorqN5ukvKzU0mbvwMVARhOD2mk9_7vVGe9JDFDn6yT1lS6g-WWk&offerId=17731145470
Do audi Q7 (czyli też nie auta klasy dustera) jakoś znacznie tańszy a dziwnym trafem "podobny"
[link do oferty na Allegro wygasł]

Panowie, ja tylko przytaczam opinie gościa, który teoretycznie sie na tym zna. Nie traktuje tego jak prawdy objawionej ;)
Ja po prostu jestem laikiem, który chciałby kupić jakieś sensowne 4 kółka, a nie wpakowac sie na mine ;)
Kickowski
Nowicjusz

26 Lis 2025, 23:22

Kickowski napisał(a):Panowie, ja tylko przytaczam opinie gościa, który teoretycznie sie na tym zna

Nie martw się dzisiejszy internet jest totalnym g...gdzie może 10% przekazywanej wiedzy jest prawdą więc jak się nie znasz to jest kiepsko.
szybki
Moderator - Tuning

26 Lis 2025, 23:38

Rzeczywistość zweryfikuje . Byli tacy co Cruze 1,8 zakładali głowicę kpl z opla i zepsuli silnik . Jednak gdzieś tam różnice są .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

27 Lis 2025, 07:41

bonifacy napisał(a):Cruze 1,8 zakładali głowicę kpl z opla i zepsuli silnik . Jednak gdzieś tam różnice są .

Są w detalach, zakładając głowice trzeba przełożyć wałki, kilka czujników przy silniku jest innych itd. Ogólnie proste auto i to jest jego zaletą a wadą jest jakość technologiczna Opla.
szybki
Moderator - Tuning

27 Lis 2025, 19:42

szybki napisał(a):Nie martw się dzisiejszy internet jest totalnym g...gdzie może 10% przekazywanej wiedzy jest prawdą więc jak się nie znasz to jest kiepsko.
Powiem Ci że coś w tym jest a jeszcze jak dostajesz podpowiedzi z AI zupełnie od czapy (czasem są tak bezsensowne że głowa boli). No ale taką mamy rzeczywistość.

Ja bym przyjrzał się Toyocie Verso z silnikiem 1.8 może nie jest jakaś wielka ale powinna być ciut większa od obecnego samochodu który posiadasz no i jak znajdziesz wersję ze zdrową blachą to raczej samochód powinien nie być drogi w utrzymaniu do tego silnik jest w miarę oszczędny przy spalaniu paliwa.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Lis 2025, 19:56

Rokiko napisał(a):Ja bym przyjrzał się Toyocie Verso z silnikiem 1.8 może nie jest jakaś wielka ale powinna być ciut większa od obecnego samochodu

verso i corolla verso to dwa różne modele, corolla verso jest ciut większa od merivy którą ma, verso jest wielkości zafiry
franccc
Stały forumowicz