Modus - problemy z sondą i przyspieszaniem

Modus - problemy z sondą i przyspieszaniem

26 Paź 2019, 12:19

Modus przy przejazdach przez kałuże oraz ogólnie przy dużej wilgotności miał problemy z rozpędzaniem. Mulił się i należało mu kilkukrotnie puścić i wcisnąć gaz żeby złapał normę.

Auto było w kilku warsztatach - wymieniono świece, cewki, przewody. Diagności mówili, że nie widzą innych możliwości. Następny twierdził, że czyścił przepustnicę (nie czyścił, ale już załatwione). W kolejnym warsztacie wskazano na obluzowaną osłonę pod silnikiem. Poprawiono. Problem pozostał.

W końcu nie wytrzymałem i zabrałem się za to sam z zaprzyjaźnionym mechanikiem, kiedyś pracownikiem Renault. Podpieliśmy kompa i wywaliło błąd sondy lambda - zwarcie do masy. Dobraliśmy się do niej i kable przy samej sondzie nie posiadały izolacji. Kupiłem nowy zamiennik, dedykowany do modelu - z wtyczką, tak żeby nie uprawiać żadnego druciarstwa.

Teraz Modus po dłuższym postoju i ostygnięciu ma problemy z muleniem przy zmianach biegów, mija mu to po chwili, ale polega na tym, że jak zmieniam z jedynki na dwójkę, to ma chwilowy brak mocy i teraz samemu mu to przechodzi po kilku sekundach. Potem trójka i znowu to samo. Na ciepło chodzi jak zły.

Znowu podpinamy kompa i pokazuje błąd DF0092, który jak się okazało po poszukiwaniu w internecie znów wskazuje na sondę lambda. Nie pojawia się on zawsze i potrafi SAM ZNIKNĄĆ Z PAMIĘCI. Idąc tropem ostygnięcia auta i pojawiających się problemów szarpneliśmy się jeszcze na wymianę czujnika temperatury płynu chłodniczego. Nic to nie pomogło.

Spróbujemy jeszcze naprawić starą sondę i zobaczyć co się wtedy dzieje, ale proszę Was o pomoc.

Pozostałym z góry dziękuję!
marekparuch
Obserwowany
 
Posty: 1
  • Re: Modus - problemy z sondą i przyspieszaniem.

    05 Lis 2019, 11:29

    Sondę kupiłeś oryginalną czy w jakimś tanim zamienniku? Czasem zamienniki płatają figle i nie pracują prawidłowo choć są nowe.

    Warto tu sprawdzić wykres jaki generuje druga sonda będzie widać w jakich zakresach pracuje.

    marekparuch napisał(a):Spróbujemy jeszcze naprawić starą sondę i zobaczyć co się wtedy dzieje, ale proszę Was o pomoc.
    Stara z tego co pisałeś jest ok tylko był problem z izolacją kabli. Kup odpowiednią izolację wysokotemperaturową i napraw ubytki na starej sondzie po czym ją załóż i zobacz czy będzie jakaś różnica. Moim zdaniem jak dobrze zaizolujesz przewody które muszą być oczywiście nie uszkodzone to powinno być wszystko ok chyba że sonda uległa uszkodzeniu podczas odkręcania, demontażu.
    Cichy77
    Stały forumowicz
     
    Posty: 3861
    Zdjęcia: 35
    Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

    Lexus opracuje crossovera mniejszego niż UX? Lexus opracuje crossovera mniejszego niż UX?
    Zaprezentowany w ubiegłym roku model UX jest najmniejszym crossoverem w ofercie Lexusa. W przyszłości może się to jednak zmienić, bowiem japońska marka rozważa stworzenie mniejszego auta – wynika ze słów wiceprezydenta ...
    Bezpieczna jazda w nocy Bezpieczna jazda w nocy
    Jazda w nocy poza obszarem zabudowanym jest bardziej niebezpieczna i trudniejsza niż za dnia. Podstawowym powodem jest ograniczony zasięg widzenia drogi, przeszkód oraz innych uczestników ruchu drogowego. "W ...

  •  
    • Warto przeczytać