Mondeo MK5 vs Mazda 6

23 Kwi 2025, 05:38

Poszukuję sedana. Wygodnego dla 190cm chłopa. Głównie do miasta, dojazd do pracy, na zakupy, weekendowe wypady za miasto. Byłem już nastawiony na Mazdę 6 2.5 z roczników 2013-2015. Zależy mi na automacie.

Jednak do gry wszedł Ford Mondeo MK5. Konkretnie to 2.0 240KM 2015 rok.

Oba egzemplarze w podobnej cenie.
Oba z rynku krajowego, serwisowane od początku do dziś, w jednym i drugim przypadku książka serwisowa prowadzona skrupulatnie. Tu i tu drugi właściciel. Nawet przebieg podobny bo Mazda 130k, Ford 140.

Który z tych byłby lepszym wyborem?

Mazda na pewno tańsza w utrzymaniu, ale czy ten EcoBoost i ogólnie Ford mocno odbiega w serwisie?

Ford na pewno bardziej komfortowy, lepsze wyciszenie, bo w Maździe raczej ono nie występuje. ;)

Słucham Państwa.
marcopolo12
Obserwowany

23 Kwi 2025, 07:35

marcopolo12 napisał(a):Mazda na pewno tańsza w utrzymaniu, ale czy ten EcoBoost i ogólnie Ford mocno odbiega w serwisie?

Jak jeździ i się nie psuje to nie zbyt mocno a jak się zepsuje to już może być mocno. Do tego trzeba sprawdzić czy Mondeo czasami nie ma innej skrzyni zwanej potocznie automatem a nie będącą automatem. Jak tak to Mondeo bym odpuścił.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

23 Kwi 2025, 10:11

Mazda spokój serwisowy i zapewne będzie ciut starsza bo jednak renoma i cena, ale do tego co z rdzą po iluś latach? Poza tym zależy czego się oczekuje, bo Mondeo to będzie rakieta, turbo silnik 240 koni i jakoś pewnie 340 Nm z samego dołu.
Ja bym wybrał Mondeo, przyjemniejsza jazda i fajna charakterystyka, chociaż te 2,5 w Maździe dosyć dobrze z dołu jedzie.
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

23 Kwi 2025, 14:11

Mondeo na papierze nawet ma gorsze przyspieszenie, ale totalnie mi na tym nie zależy. Nie będę się tym ścigał :)

W Mondeo to celować w Powershify? Bo tam jeszcze chyba były te hydrokinetyczne?

Rocznikowo Mazda rok starsza.
marcopolo12
Obserwowany

23 Kwi 2025, 14:49

marcopolo12 napisał(a):W Mondeo to celować w Powershify? Bo tam jeszcze chyba były te hydrokinetyczne?

Tam już raczej będą tylko power shifty więc kiepsko czyt.kosztownie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

24 Kwi 2025, 10:35

Mondeo napewno wygodniejsze bardziej komfortowe i lepsze wyciszenie oraz lepsze prowadzenie , osobiście twierdze ze wygląd Mondeo jest mega.... Powershift poprawiony ale gdyby padł to licz sie z wydatkiem od 7 do 13 tys... Jak celujesz w 240 koni to ze spalaniem sie nie liczysz raczej :) więc tylko przyjemności z jazdy :)
Kris3646
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Retro Motor Show 2022 - najpiękniejsza edycja
    Najpiękniejsza edycja Retro Motor Show za nami! Trzy wyjątkowe dni pod hasłem zabytkowej motoryzacji przyciągnęły na teren Międzynarodowych Targów Poznańskich 29.733 zwiedzających. Rekordowa ekspozycjaNajlepsi z najlepszychWytoczono ...