Najem długoterminowy czy leasing

31 Lip 2025, 08:45

Poradźcie mi proszę.
Potrzebuje auto typu bus - czym wieksze tym lepsze - roczny planowany przebieg 100 k km (trasa 4000km i powrót).
Pytanie jaka najlepsza opcja?
Zakladac firme i leasing czy moze wynajem dlugoterminowy?
tomczak78
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 04 04 1986
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

31 Lip 2025, 10:36

Wynajem długoterminowy jest lepszy pod kątem bezpieczeństwa. Nie masz konieczności wykupu. Minimum formalności. Ubezpieczenie wliczone w miesięczną ratę. Dopytaj się o ofertę tutaj w Masterlease.
Tak poza tym jeździłem chyba juz wszystkimi busami i o każdym moge słowo powiedzieć.
Najgorzej prowadziło mi się citroena jednakże najwygodniejszy jest Renault master. Minusem jego jest słaby skręt i mała moc. Więc nie pojeździć przy 150km/h.
Ducato ma najlepszy skręt ale plecy mnie bolą po 4 godzinach i jest mało wygodny.
Najszybszy jest volkswagen i ma świetną kierownice i zwrotność ale drogi. Sprinter ma drogie części i najbardziej ubogo wyposażony w środku.
tokto
Nowicjusz

31 Lip 2025, 11:11

Najlepiej poczytaj sobie o zaletach pierwszej i drugiej opcji. Moim zdaniem dobrze sprawdzi się na pewno dobrze ułożony najem z wykupem (oczywiście nie masz takiego przymusu, nie musisz kupować). Aktualnie najem jest wygodniejszą opcja niż leasing.
nasze młodzieżowe zawołanie zrobić więcej niż nakazuje obowiązek :)
pepa
Początkujący

Prawo jazdy: 17 05 1981
Auto: Mazda

31 Lip 2025, 12:57

A jaka bedzie cena przy tej ilości kilometrów? Orientujesz się może?
tomczak78
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 04 04 1986
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

31 Lip 2025, 13:52

tomczak78 napisał(a): A jaka bedzie cena przy tej ilości kilometrów?

Ogromna. A jeszcze większa będzie faktura wystawiona po zwrocie auta obejmująca uszkodzenia i różnicę pomiędzy szacowaną a rzeczywistą ceną sprzedaży.

Osobiście, nie mając działalności, wziąłbym kredyt i kupił za gotówkę.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Sie 2025, 12:19

Na stronie jest kontakt, ceny nie są ukryte, wszystko jest do wyliczenia. Polecam się po prostu z nimi skontaktować, powinni powiedzieć ile mniej więcej powinnaś zapłacić.
Plusem w przypadku wynajmu jest na pewno fakt, że po 3 latach kiedy auto przestaje Ci odpowiadać, możesz po prostu wymienić na nowe bez ponoszenia kosztów czy różnych dokumentacji jak przy wykupie z leasingu.
tokto
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ściągnąć samochód z USA? Poradnik krok po kroku
    Marzenie o amerykańskim klasyku lub nowoczesnym SUV-ie w atrakcyjnej cenie jest dziś łatwiejsze do zrealizowania niż kiedykolwiek wcześniej. Rynek amerykański kusi ogromnym wyborem modeli, bogatym wyposażeniem oraz przejrzystą ...
    Największe mgły występują w październiku i listopadzie
    Zgodnie z danymi Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej w Polsce notuje się rocznie średnio 54 dni z mgłą, a najwięcej takich dni występuje najczęściej w październiku i listopadzie. Stacjami synoptycznymi, na których ...

04 Sie 2025, 09:42

Wejdź na stronę masterlease różne opcje do wyboru, wiele aut, przejrzyste zasady.
Jagusia
Nowicjusz

Auto: Audi 80

04 Sie 2025, 12:37

Możecie mi tutaj napisać jakie plusy ma wynajem obecnie? Na mój chlopski rozum widze to tak że leasing place, wykupuje auto i jest moje i moge je sprzedać i odzyskać część pieniedzy np na zakup nowego czy po prostu miec to auto na wlasnosc i nim jeździć i nie płacić za nie rat? A wynajem? Place i jak przestane to nie mam ani kasy ani auta? Czemu to sie oplaca komuś?
azaras
Nowicjusz

04 Sie 2025, 16:30

Dobre dla kogoś kto nie wlicza auta w koszty i nie ma kasy na nowe z salonu?
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2019

05 Sie 2025, 06:41

azaras napisał(a):A wynajem? Place i jak przestane to nie mam ani kasy ani auta? Czemu to sie oplaca komuś?

Jeżeli patrzymy na koszty całościowo, to leasing zawsze będzie tańszy, dużo tańszy. W najmie długoterminowym, patrząc jedynie na wysokość rat, można wziąć droższe auto, bo spłacasz jedynie 60-70% procent ceny auta, ale na koniec zostajesz z niczym.
Żeby to jakoś zracjonalizować celowo zawyża się potencjalną utratę wartości i demonizuje odsprzedaż.
Ja auta leasinguję, ale parę razy sprawdziłem oferty najmu.
W 2019 r dokładnie sprawdziłem Astrę w cenie około 60 tys. Wziąłem pod uwagę dosłownie wszystko. Różnica w kosztach na 3 lata wyniosła coś koło 25 tys. Na korzyść leasingu oczywiście.
Opis jest tu gdzieś na forum.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

05 Sie 2025, 08:16

Oj korzyści w tym przypadku jest bardzo wiele. Na przykład korzyścią jest tzw. Tarcza podatkowa, koszty rozliczasz miesięcznie i dzięki temu obniżasz podstawę do opodatkowania ( ma znaczenie przy podatku liniowym i rozliczania się ogólnego). Poza tym wynajem samochodu ma o wiele niższe raty, zwykle o 30-40% w stosunku do leasingu. Znacznie mniej formalności, brak koniecznosci wykupu. Można sobie po prostu wymienić wynajem auta na inne, jakie Ci bardziej odpowiada.
unme
Nowicjusz

05 Sie 2025, 10:43

Tak jak powyżej. Najem ma wiele korzyści. Za niższą ratę możesz jeździć lepszym samochodem lub w ogóle możesz używać jakiegoś samochodu. To pierwsze jest często stosowane tam gdzie zawód wymaga prestiżu - prawnik, menedżer, właściciel Nie musisz tracić czasu na sprzedaż samochodu, bo go oddajesz i możesz przesiąść się na nowy model - zachowanie charakterystyczne dla menedżerów/ właścicieli firm - szkoda im czasu na sprzedawanie auta, podobnie gdy w firmie jest kilka/ naście samochodów dla przedstawicieli, zużywają się, a nie ma czasu na bawienie się w sprzedaż
Zwasss
Nowicjusz

05 Sie 2025, 20:04

Panowie, lub panie - chcecie promować jakąś firmę to nie anonimowo, dogadajcie się z administracją, dodajcie do stopek konkretne dane i tyle
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Sie 2025, 09:06

Zwasss napisał(a):Tak jak powyżej. Najem ma wiele korzyści. Za niższą ratę możesz jeździć lepszym samochodem lub w ogóle możesz używać jakiegoś samochodu.
To wszystko zależy od tego jak do tego podchodzi klient i na czym mu zależy. Bo w najmie płacisz mniejsze raty to fakt ale jak rezygnujesz to nic ci nie zostaje (nie masz samochodu ani pieniędzy).

Zwasss napisał(a):Nie musisz tracić czasu na sprzedaż samochodu, bo go oddajesz i możesz przesiąść się na nowy model - zachowanie charakterystyczne dla menedżerów/ właścicieli firm
Takie praktyki to tylko w większych firmach bo z tego co widzę i znam sporo mniejszych firm to tam głównie leasingi z opcją wykupu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Sie 2025, 09:21

Jestem właśnie jestem po gruntownym rozeznaniu w temacie leasingu oraz najmu. Wszystko zależy od tego jakiej wysokości ratę chcesz płacić miesięcznie, na jakim aucie Ci konkretnie zależy. Ogólnie jeszcze polecę Ci rozważenie opcji kredytu 50/50 - może być ostatecznym rozrachunku o wiele tańszy niż leasing & wynajem długoterminowy. Aczkolwiek jeśli nie chcesz kredytu to wynajem będzie dobra opcją.
teberton
Nowicjusz