10 Kwi 2026, 09:13
Witajcie,
zwracam się do was z prośbą o poradę, z racji przymierzania się do zmiany wozu, przy obecnej sytuacji absolutnie nie wiem w którą stronę pójść. Obecne S60 w D4, tj 5 cyl 163km jeździ od 4 lat bezproblemowo, w środku jest cicho + jest w kolorze Rebel Blue, R Design z zewnątrz i wewnątrz więc cały czas podoba mi się niesamowicie, ale przebieg 320k skłania mnie ku zmianie. Następca miałby być komfortowy, dobrze wyciszony, posiadać dobre audio + car play etc.
Po głowie chodzi mi A5 2019+ 2.0 TDI 190km/Arteon 2.0 TDI 200km/A4 2019+ 2.0 TDI 190km/S60 2020+/A6 C8 (chociaż tu trzeba nadwyrężyć budżet)/Mercedes klasy E.
Problem z tym że ostatnich latach, z przebiegów ok 35-45 tyś rocznie, zszedłem do 15 tyś rocznie, do pracy 15km w jedną stronę drogą ekspresową, więc zastanawiam się czy diesel ma tu jakikolwiek sens, choć z drugiej strony oczywiście spalanie 7-8l przy dynamicznej jeździe autostradą a 10l przy głaskaniu benzyny, nadal mnie przekonuje + ON jest dla mnie tańszy bo mogę tankować w firmie.
Jak sądzicie, czy diesel ma tu jeszcze sens? Jakie w ogóle silniki są namniej problemowe w wymienionych samochodach? Może powinienem spojrzeć na coś zupełnie innego ?