Następca S60 II D4 R5 do +- 120tyś

10 Kwi 2026, 09:13

Witajcie,

zwracam się do was z prośbą o poradę, z racji przymierzania się do zmiany wozu, przy obecnej sytuacji absolutnie nie wiem w którą stronę pójść. Obecne S60 w D4, tj 5 cyl 163km jeździ od 4 lat bezproblemowo, w środku jest cicho + jest w kolorze Rebel Blue, R Design z zewnątrz i wewnątrz więc cały czas podoba mi się niesamowicie, ale przebieg 320k skłania mnie ku zmianie. Następca miałby być komfortowy, dobrze wyciszony, posiadać dobre audio + car play etc.

Po głowie chodzi mi A5 2019+ 2.0 TDI 190km/Arteon 2.0 TDI 200km/A4 2019+ 2.0 TDI 190km/S60 2020+/A6 C8 (chociaż tu trzeba nadwyrężyć budżet)/Mercedes klasy E.

Problem z tym że ostatnich latach, z przebiegów ok 35-45 tyś rocznie, zszedłem do 15 tyś rocznie, do pracy 15km w jedną stronę drogą ekspresową, więc zastanawiam się czy diesel ma tu jakikolwiek sens, choć z drugiej strony oczywiście spalanie 7-8l przy dynamicznej jeździe autostradą a 10l przy głaskaniu benzyny, nadal mnie przekonuje + ON jest dla mnie tańszy bo mogę tankować w firmie.

Jak sądzicie, czy diesel ma tu jeszcze sens? Jakie w ogóle silniki są namniej problemowe w wymienionych samochodach? Może powinienem spojrzeć na coś zupełnie innego ?
xCymeS
Nowicjusz

Auto: Nie mam

26 Kwi 2026, 14:53

Jeśli chcesz coś w klimacie Volvo S60 II D4 R5, to nie ma co szukać "kopii", tylko alternatyw o podobnym komforcie i klasie:

BMW Serii 3 F30 2.0d – bardziej dynamiczne, ale mniej "kanapowe"
Audi A4 B8 2.0 TDI – solidne, ale trochę bardziej suche w prowadzeniu
Mercedes-Benz Klasa C W204 – najbliżej komfortem do Volvo

Jeśli zależy Ci na trwałości jak w R5, to i tak ciężko coś lepszego – te 5-cylindrowe diesle mają bardzo dobrą opinię i dobrze znoszą przebiegi.

Moim zdaniem wniosek nasuwa się taki:
albo bierzesz kolejne S60/V60, albo licz się z tym, że konkurencja będzie bardziej "niemiecka" (lepsza dynamika, gorszy klimat jazdy).
strazak63
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 06 1985
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: nissan terano II
Silnik: 3.0 tdi
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ściągnąć samochód z USA? Poradnik krok po kroku
    Marzenie o amerykańskim klasyku lub nowoczesnym SUV-ie w atrakcyjnej cenie jest dziś łatwiejsze do zrealizowania niż kiedykolwiek wcześniej. Rynek amerykański kusi ogromnym wyborem modeli, bogatym wyposażeniem oraz przejrzystą ...