Niewidoczność w systemie OC mojego samochodu

18 Gru 2025, 21:27

Witam mam takie pytanie mam swojego Opla od 4/5
miesięcy i ostatnio miałem Kontrole i w systemie ich nie wyświetlało o się im ze mam OC , a mam ponieważ mam dokument potwierdzający lecz ten dokument jest nie na moje dane tylko na dane osoby która mi te auta sprzedała , pytanie czemu w systemie nie ma że jest na te auto OC ?
KUba0070
Obserwowany

18 Gru 2025, 22:59

Sprawdż sobie w Cepik-u czy rzeczywiście na to auto OC jest ważne i do kiedy . Po za tym czy po zakupie auta zgłosiłeś ten fakt do FU ? Oprócz tego dokument jest tylko jakimś tam dokumentem bez fizycznego jego potwierdzenia . No wiesz .......
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

19 Gru 2025, 00:13

Jeśli po zakupie samochodu przerejestrowałeś auto na siebie to potrzeba również zgłosić agentowi ubezpieczeniowemu (ubezpieczycielowi) że korzystasz z OC poprzedniego właściciela .W zasadzie sprzedaż pojazdu powinien zgłosić sprzedający i podać dane nabywcy auta inaczej dochodzi do kuriozalnej sytuacji takiej jak twoja , że ubezpieczenie nie widnieje w systemie. Ubezpieczyciel dokona tzw.rekalkulacji składki i przepisze OC na ciebie.
https://www.otomoto.pl/otomotolease/blo ... lasciciela
Acer66
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

13 Sty 2026, 09:36

Cześć! Nie przejmuj się za bardzo. System po prostu nie widzi twojego OC, bo jest wystawione na poprzedniego właściciela, a nie na ciebie. Nawet jeśli masz papier, sprawdzanie w bazie patrzy na imię i PESEL osoby, na którą polisa jest wystawiona. Dopóki OC nie będzie przepisane na ciebie, w systemie będzie “niewidoczne”. Ja bym po prostu zrobił nową polisę na swoje dane i wszystko będzie widać normalnie. Na razie noś ze sobą papier, jak ktoś zapyta na drodze.
Helenewagen
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ACC, BSW, LDW - systemy bezpieczeństwa na drodze
    Technologia coraz bardziej wspomaga kierowcę w zachowaniu bezpieczeństwa na drodze. Samochody rozpoznają znaki i ostrzegają o przekroczeniu dozwolonej prędkości, informują o obecności pojazdów w martwym polu a nawet ...
    Jak zaoszczędzić za kierownicą, jadąc bezpieczniej?
    Czy wysokie ceny paliw a mogą zmusić kierowców do przemyślenia swoich nawyków za kierownicą? Stało się tak w Wielkiej Brytanii, gdzie coraz bardziej kosztowna jazda samochodem nieoczekiwanie zaczęła przekładać ...