Niezgodność numerów VIN na fakturze zakupu i ramie skutera

20 Maj 2025, 16:26

Dzień dobry. W 2007 roku zakupiłem skuter - fabrycznie nowy. Jestem, a właściwie byłem jego pierwszym właścicielem, bo niedawno sprzedałem go handlarzowi. Skontaktował się ze mną, ponieważ po wyremontowaniu i odsprzedaniu go nowemu nabywcy, ten ostatni udał się na przegląd, gdzie wykryta została niezgodność numeru VIN na ramie z tą w dowodzie rejestracyjnym - różnica dwóch cyfr. Numer w dowodzie pokrywa się z tym na fakturze którą otrzymałem przy zakupie. Wygląda na to, że podczas zakupu wydany został mi nie ten pojazd, co trzeba. Nie sprawdziłem wówczas numeru vin, w tamtych czasach przegląd był jeszcze bezterminowy i omawiana nieprawidłowość wyszła na jaw dopiero teraz. Byłem w miejscu, gdzie kupowałem pojazd- firma działa, ale rozkładają ręce, bo z tego co mi powiedzieli archiwum i dokumenty miał importer tj. Vispol, który już nie istnieje. Co w takiej sytuacji zrobić? Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Maikerus
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fundacja Audi dla Środowiska wyróżniona przez ONZ
    Centrum Ekologii "Pracownia Natura" w Breitengüßbach zyskało międzynarodowe uznanie. W imieniu Agencji ONZ ds. dziesięcioletniego Ekologicznego Planu Strategicznego, Melanie Huml, bawarska Sekretarz Stanu ds. Środowiska, ...
    Trzymaj się swojego pasa!
    Jazda po wyznaczonym pasie ruchu to podstawa bezpiecznego pokonywania zakrętów. Wyjeżdżanie kierowcy poza jego pas grozi zderzeniem czołowym. Wiele osób zapomina również, że mają obowiązek trzymać się ...