Nowe auto 100-130 tys

02 Sty 2025, 18:08

Szukam dla żony nowego samochodu. Aktualnie jeździ Dusterem II FL 1.0tce z lpg. Teraz chce coś "lepszego", ale zarazem oszczędnego i tym razem w automacie. Ogólnie jesteśmy zadowoleni z Dacii bo przez 3 lata dzielnie i bezawaryjnie nam służyła, ale czas na zmiany.
Więc reasumując szukamy czegoś podobnej wielkości, może być ciut większe, suv, napęd na przód, hybryda lub coś z lpg ale mniej mułowatego od 1.0 tce.

Patrzyliśmy na nowego Dustera w hybrydzie 1.6 ale w środku jest jeszcze gorszy plastik fantastik niż w aktualnym i nie czuć za bardzo że to lepsze auto. W dodatku podczas jazdy testowej zauważyłem, że silnik specyficznie działa, to znaczy wkręca się losowo na obroty podczas jednostajnej jazdy np 60km/h. Prawdopodobnie doładowuje wtedy baterie. A że wyciszenie jest jest atutem tego auta, to słychać w losowych momentach ryk silnika.

Była jazda próbna SsangYongiem Korando, bo teraz wrzucają tam fabryczne lpg do silnika 1.5 163km. Auto w dobrym wyposażniu jest trochę ponad budżet, ale są inne problemy. Spalanie. Na jeździe testowej miałem średnie spalanie (co prawda po mieście) na poziomie 13 litrów benzyny. I podobno to tak pali, gazu jakieś 15 litrów w mieście. Sam handlowiec przyznał, że mają z tym problem i ma być niby niedługo nowy soft do silnika który to naprawi, ale póki co z jakiegoś powodu silnik pali 30-40% paliwa niż powinien. A szkoda, bo przed zagłębieniem się w temat spalania czułem, że to może być to.

Yariss Cross odpada, żonie się nie podoba i koniec. Corolla cross ponad budżetem.

Captur ten sam napęd co w Dusterze niestety, więc nawet nie patrzymy.

I na tym póki co skończyliśmy. Może ktoś ostatnio miał podobny dylemat i jest jeszcze coś fajnego na co warto zwrócić uwagę? Auto jeździ w 70% po mieście i 30% to trasa 120km w rodzinne strony.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

02 Sty 2025, 18:38

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Obejrzyj sobie też kilka wcześniejszych filmów.
Gościu też szukał auta w podobnym budżecie.
Możesz odwiedzić salon suzuki. Vitara i Scross mają mocniejsze silniki i do tego oszczędne. Tylko tam też plastik, ale niezawodność ponadprzeciętna.
Co do nowego Dustera, mnie też nie zachwycił.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

02 Sty 2025, 19:23

Co do Suzuki to byłem ostatnio na jeździe próbnej Vitarą. Sam silnik jest raczej ok, jednak jeśli szukacie automatu to nie polecam - po jeździe próbnej skreśliłem z listy.

Niestety w Suzuki skrzynia 6AGS to zautomatyzowana klasyczna skrzynia manualna, podczas jazdy bardzo szarpie. Jest to bardzo odczuwalne i jak dla mnie do przyjęcia, sam Pan z którym miałem okazję odbyć jazdę powiedział że one tak mają i jedynie co pozostaje to się przyzwyczaić.

Jeśli bierzecie manuał pod uwagę to samochód jak najbardziej warty rozważenia.
dominiss1990
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 12 2008

02 Sty 2025, 20:51

A patrzyłeś na Toyotę CH-R? W tym budżecie byś już kupił tyle że ona też jest bardzo specyficzna i na pewno mniejsza od Dustera.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Sty 2025, 21:01

Zgadza się, Toyota CH-R 120000 zł do odbioru. Ewentualnie jeszcze Honda HR-V zrobiła na mnie dobre wrażenie, 120900 zł w podstawowej wersji, też hybryda z bezstopniową skrzynią.
dominiss1990
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 12 2008

02 Sty 2025, 21:46

No to chyba te dwa to jedno z lepszych rozwiązań do jazdy głównie po miescie ale i poza nim też sobie dadzą radę :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Sty 2025, 16:29

Jeśli ktoś jest zainteresowany, to zdecydowaliśmy się na Renault Arkana, którego wcześniej nie braliśmy pod uwagę, bo z jakiegoś powodu myślałem, że jest poza budżetem. Auto dostępne od ręki silnik taki sami jak w Dusterze 1.6 E tech hybryda ale jakimś cudem tutaj pracuje znacznie ciszej. Może to kwestia zdecydowanie lepszego wyciszenia samochodu. Ogólnie auto zrobiło mega dobre wrażenie zarówno wizualnie jak i jazda testowa na plus i UWAGA nówka z placu po rabatach jest tańsza od Dustera z tym samym silnikiem i podobnym (gorszym) wyposażeniem! A jednak wnętrze jak i sam wygląd to według mnie inna liga.
Szczerze powiedziawszy ta Arkana ładniejsza od mojej Q3 i chyba będę żonie czasem podbierał :mrgreen:
Martwi mnie tylko ta skomplikowana skrzynia biegów... Mam nadzieję, że nie okaże się miną.
Życzcie powodzenia, bo z Renault to może się przydać :D
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km