Nowe Kombi Klasy C Kia K4 vs 308SW

06 Cze 2026, 21:49

Cześć,

Co jako użytkownicy w okolicach 140K jesteście w stanie bardziej polecić?
Na placu boju po testach została K4 L+Business 180km, i 308SW 1.5BlueHDI. Kia wygrywa miejscem z tyłu którego dla dziecka w foteliku jest po prostu więcej. Ale Peugeot w GTLINE jest mimo to tańszy, ładniejszy i wygodniejszy i jasny gwint... nie wiem co wybrać

Odpadła Corolla GR ( za głośne i za drogie auto) Skoda też przekracza budżet, a nie chcę gołej albo średnio wyposażonej wersji.
frankozola
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2009
Auto: Nie mam
Paliwo: Benzyna

06 Cze 2026, 22:33

frankozola napisał(a):Odpadła Corolla GR ( za głośne i za drogie auto)

Po rozważaniach nad 1,5luehdi piszesz że corolla za droga :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

06 Cze 2026, 22:54

35 tysięcy różnicy to dużo, poza tym jest bardzo kiepsko wygłuszone auto
frankozola
Nowicjusz

06 Cze 2026, 22:58

frankozola napisał(a):bardzo kiepsko wygłuszone auto

Tak jest.
frankozola napisał(a):35 tysięcy różnicy to dużo,

Sporo ale ... nic w przyrodzie nie ginie.
szybki
Moderator - Tuning

07 Cze 2026, 20:57

Kupujesz auto na parę lat czy na dłużej? Co ja gadam, przy DCT nawet rok czy dwa bywa za długo :mrgreen: Jak jeździsz dużo po mieście to DCT potrafi się rozsypać po 20-30 tys km. Koszt naprawy (wymiana sprzęgieł) 5-10 tys. Gwarancja na skrzynię tego nie obejmuje :ok:
Jak nie stoisz w korkach i jeździsz głównie w płynnym ruchu, to raczej pożyje dłużej. Z drugiej strony są tacy, co mówią, że wydajesz te 8k co kilkadziesiąt tys i masz spokój na drugie tyle... A potem Ci sami mają problem jak w puretechu trzeba pasek co 50k wymienić za ułamek tej kwoty.
hoderi145
Aktywny

Auto: Cupra
Silnik: 2.0tsi 204km 4Drive
Skrzynia biegów: Automatyczna

07 Cze 2026, 21:01

Dzieki za odpowiedź.
Planuje jezdzic tak 60/40 trasa/miasto. O DCT słyszałem opinie, ale mam kilku znajomych z KIA czy Hyundai i jeszcze nikt nie nie mial problemow. Ale wiadomo, to wszystko loteria.
Autem planuje jezdzic 5-7lat max

Skonczy sie na przymiarkach, zobaczę jeszczr octavie, ponegocjuje i wygra raczej cena.
frankozola
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chevrolet Equinox z silnikiem Diesla
    Najoszczędniejsza wersja tego średniej wielkości SUV-a General Motors ma 1,6-litrowego turbodiesla o mocy około 136 KM. W testach Consumer Reports auto osiągnęło średni wynik 31 mpg. Model ten nie jest dostępny w Polsce. ...
    Napływ samochodów ukraińskich i odpływ polskich
    Od momentu wybuchu wojny w Ukrainie do 23 marca br. do Polski wjechało ponad 140 tys. samochodów osobowych – podała Straż Graniczna. Warto wiedzieć, że przepisy obowiązujące u naszego wschodniego sąsiada są inne ...

08 Cze 2026, 08:30

hoderi145 napisał(a):Z drugiej strony są tacy, co mówią, że wydajesz te 8k co kilkadziesiąt tys i masz spokój na drugie tyle... A potem Ci sami mają problem jak w puretechu trzeba pasek co 50k wymienić za ułamek tej kwoty.

Drogi kolego różnica jest taka, że wymieniasz sprzęgła i jeździsz dalej, a pasek to tylko JEDNA ze skopanych części w ZłomTechu :ok:

frankozola napisał(a):O DCT słyszałem opinie, ale mam kilku znajomych z KIA czy Hyundai i jeszcze nikt nie nie mial problemow.

Przecież tego jeździ MNÓSTWO po drogach, jakby się miało sypać to by znikały z dróg i rynku. To właśnie Francuzów jest coraz mniej w nowych wydaniach.

Ale fakt, DCT potrafiły się zagrzać latem w korku (pomaga tryb sport, tak samo jak w VW), sprzęgła nie są trwałe ale DQ200 też nie jest. Za to masz dobrą benzynę która jest cicha i jedzie przyjemnie, a nie kolejnego klekota z AdBlue który jak Ci zamarznie (a ostatnia zima wielu miłośników ropniaków wyjaśniła :naughty: ) to nie ruszysz.

Corolla niestety faktycznie słabo wyciszona, a droga czy nie droga, drożej kupisz to drożej sprzedasz. Nie bez powodu Francuzy są tak tanie na rynku wtórnym :oops:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

08 Cze 2026, 08:49

hoderi145 napisał(a):A potem Ci sami mają problem jak w puretechu trzeba pasek co 50k wymienić za ułamek tej kwoty.

Purtech niestety to nie sam pasek. Tak właściwie gdyby nie to że Ci co dali się oszwabić wymyślają błahe usterki które niby mają uzdrowić to coś to ten silnik mógłby nie istnieć :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning