Nowe opony z allegro za pół ceny - czy warto?

02 Lip 2014, 13:03

Witam, Zainteresowała mnie ostatnio taka aukcja: [link do oferty na Allegro wygasł] Cena nowej opony w renomowanym sklepie: ok. 1100 zł, a tu 450 zł. Różni się tylko datą produkcji. Ma trzy lata. Czy warto zaryzykować i kupić takie opony? Czy ten wiek może mieć jakiś wpływ na kondycję, właściwości jezdne opony? Czy sprzedawca nie jest zbyt "niepopularny"? Co myślicie?
kddd
Obserwowany

Auto: Nie mam

02 Lip 2014, 23:18

Z rocznikiem nie ma problemu. Oponki są tańsze ponieważ mają tylko dwie więc pewnie zdjęte z zapasowych kół.
Ogólnie zakup bym odpuścił ponieważ run flat na polskie drogi to średni pomysł... są bardzo twarde.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

03 Lip 2014, 14:24

Na allegro dużo taniej... może były źle przechowywane, albo są tylko 2 --- > coś tu nie gra chyba... sprawdź sobie cenę w porównywarce rezulteo-opony.pl i będziesz wiedział jaka jest różnica w sklepach a jaka na allegro. Jak coś podejrzane to nie kupuj. Run Flat mają większe opory toczenia i się je trudno zakłada - nie każdy zakład to robi :)
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

03 Lip 2014, 22:24

Akurat na tył mam Pirelli P7 run flat. Nie było problemów z założeniem. Samochód to Mercedes S 500 2005, więc nie powinno być problemem to, że są twarde. Bardziej martwi mnie niska cena. Także to, że mogły być źle przechowywane.
kddd
Obserwowany

Auto: Nie mam

05 Lip 2014, 00:01

kddd napisał(a):Bardziej martwi mnie niska cena. Także to, że mogły być źle przechowywane.

Cena jak na leżaka jest normalna.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Lip 2014, 15:06

Też myślę nad leżakami, bo nikt nic nie daje za darmo... :)
slickrz
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

McLaren P1 hybrid - 2,8 sek., 903 KM
    Propozycja z Wielkiej Brytanii to jeden z najmocniejszych samochodów, obecnych na światowym rynku, zastępująca legendarny model F1. Postanowiono w niej sięgnąć po najnowsze, dostępne rozwiązania. Z tego powodu pod ...

28 Lip 2014, 09:35

Jeżeli decydujesz się na zakup tańszych opon to polecam bardziej poszukać w sklepach internetowych gdzie wybór masz o wiele większy i pewność,że były dobrze przechowywane,gwarancję. To moim zdaniem bezpieczna opcja.
OponyImpolex
Początkujący

Silnik: 1.9 140KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

03 Wrz 2014, 09:14

To prawda, ja swoje goodyear kupowalem w sklepie internetowym Speedgum i nie moge narzekac. przynajmniej zaoszczedzilem czas, a o kasie to nawet nie wspomne. wszystko przyzwoicie i bez totalnego splukania portfela
Cynober
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 05 1980
Auto: Toyota Corolla

16 Wrz 2014, 15:54

Też wychodzę z założenia, że lepiej kupić w jakimś sprawdzonym miejscu - gdzie człowiek ma pewność, że przechowywane są w odpowiednich warunkach - bo takie są przepisy u oficjalnych dealerów. Ja kupowałem w Motointegrator - zamówiłem do Q-serwisu w którym mi od razu zamontowali. Nauczyłem się, że na ogumieniu nie ma co oszczędzać gdy zobaczyłem co się dzieje z autem gdy pęknie opona przy 80 km/h ;/
pepa
Początkujący

Prawo jazdy: 17 05 1981
Auto: Mazda

17 Wrz 2014, 11:13

I jak kwestia opon,zdecydowałeś się już na jakiś konkretny model czy też w dalszym ciągu poszukujesz? Bo teraz jest ostatnia szansa na to aby wybrać dobre opony w promocyjnej cenie zanim rozpocznie się sezon zimowy,zapraszamy:)
OponyImpolex
Początkujący

Silnik: 1.9 140KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna