REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
jeśli ktoś jeździ w trybie 0 - 1, to tak - wyje. Ale ta skrzynia ma to do siebie, że po osiągnięciu danej prędkości niejako obniża obroty przy stałej prędkości jazdy i wtedy już nie wyje. Ale fakt faktem, że w środku jest dość głośno, ze względu na średnie wygłuszeniedominiss1990 napisał(a):Wspomnieliście o Yaris Cross, brałem również pod uwagę ten model jak i C-HR. Tutaj jednak nie jestem przekonany do skrzyń CVT. Z tego co słyszałem od posiadaczy tych samochodów, potrafią być głośne i komfort jazdy przy prędkościach autostradowych jest podobno bardzo niski.
To można skorygować programem, tylko pytanie po co? właśnie charakterystyka tego auta jest taka, że ma 250 Nm od 1500 obrotów? czyli zawsze jedzie, bez czekania aż turbo się obudzi/wstanie etc.dominiss1990 napisał(a):momentami trzyma zbyt niskie obroty, powinna nieco wcześniej zredukować bieg, ale wystarczy minimalnie gaz wcisnąć i zredukuje według życzenia.
Trevor napisał(a):Kluczem do sukcesu przy takich skrzyniach DSG jest wymiana w nich oleju, co do tematu to T-roc będzie bardziej powiedziałbym praktyczniejszym autem niż Fabia i raczej bardziej "uniwersalnym"
Kluczowym aspektem w eksploatacji suchych skrzyni DSG jest w ich regularna wymiana oleju, odpowiada ona za właściwe funkcjonowanie ruchomych elementów, wydłuża żywotność. Wymieniając olej co 50-60 tys. km, skrzynia może przemierzyć nawet 200 tys. km bez konieczności naprawy. Wymiana oleju wiąże się z wydatkiem pomiędzy 650 zł, a 800 zł.