Nowy SUV/kompakt do 125k brutto (leasing) – co polecacie?

21 Paź 2025, 17:54

Cześć,
moja partnerka szuka nowego auta w leasingu do ok. 125 tys. zł brutto. Ma być SUV/kompakt/crossover, coś większego od Fiata 500, który jej się podoba. Jeśli chodzi o wygląd, to podobają jej się Fiat 600 i Ford Puma, ale zależy jej też na ładnym wnętrzu – np. jak w Mazdzie CX-30 (trochę poza budżetem) lub w chińczykach (Omoda, Baic, MG itp.).

● Jakie nowe auta w tej cenie mają dobre silniki i nie rdzewieją po 5 latach?
● Czy Fiat 600 z PureTech (po poprawkach) to dobry wybór?
● Jakie alternatywy warto rozważyć?
jojaque
Nowicjusz

21 Paź 2025, 20:33

jojaque napisał(a):zależy jej też na ładnym wnętrzu – np. jak w Mazdzie CX-30 (trochę poza budżetem
Jak musi być nowy nowy to będzie ciężko ale można czasem kupić coś naprawdę świeżego z niewielkim przebiegiem i tu budżet mógłby wystarczyć. Jak podoba się jej Mazda to może CX-3?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Paź 2025, 00:07

jojaque napisał(a):Jakie nowe auta w tej cenie mają dobre silniki i nie rdzewieją po 5 latach?

To zależy. Jak bierzesz leasing na kilka lat i potem je po prostu zostawiasz (rezygnujesz z wykupu), to kwestia bezawaryjności raczej nie jest na pierwszym miejscu. Jak masz zamiar jeździć autem np 5 lat to szukaj czegoś z 5 letnią gwarancją. Wtedy bardziej od awaryjność jednak stawiałbym na niskie spalanie, dźwięk silnika, przyjemność z jazdy.

jojaque napisał(a):Czy Fiat 600 z PureTech (po poprawkach) to dobry wybór?

Pod kątem bezawaryjności? Nie wiadomo, raczej nie, bo to już któraś z kolei wersja (poprawiona). Inny fakt, że te silniki fajnie przyspieszają i mało palą. Jeszcze inny fakt, że fiaty 500 i 600 są zbyt drogie jak na to, co oferują. Ale to już kwestia gustu bardziej.

jojaque napisał(a):Jakie alternatywy warto rozważyć?

Tak jak napisałem wyżej, wszystko zależy od tego co dalej z lessingiem. Ja robiłem tak. Wiedziałem, że biorę auto na 3 lata, więc jakoś szczególnie nie zwracałem uwagi na to czy ten silnik zrobi chociaż też 100+tys km bez remontu (albo skrzynia). Jeździłem, oglądałem auta, które mi się podobały i mniej więcej mieściły się w budżecie. Przy czym oferty na leasing potrafią się bardzo różnic od siebie. Ja zwracałem bardziej uwagę na kwotę raty leasingu, niż na cenę samochodu. Często droższy samochód wychodził korzystniej od tańszego.
Co do rdzy - Jak chcesz jeździć dłużej, to warto każde auto dobezpieczyć przed korozją. Jak nie, to możesz to olać - Że tak powiem niech kto inny się martwi.

Jak szukasz auta na dłużej i zamierzasz wykupić auto, to ogólnie omijał bym raczej marki europejskie. Niestety. Teraz nawet Dacia jest zbyt skomplikowana i zazwyczaj sypie się akurat po gwarancji (mnie przed wymianą turbiny j reflektora Led uratowała przedłużona gwarancja.

Toyota, Mazda, Kia/Hyundai(1.4 lub 1.6hev). Modele co kto lubi.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

23 Paź 2025, 19:19

Moze Honda Hrv?
benminion
Nowicjusz

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Fabia I
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

25 Paź 2025, 13:30

Musi być nowy, a nowa CX 5 odpada, w przyzwoitej wersji trochę za droga. A CX-30 przy CX 5 wydaje się nieco przestarzała (a i promocji za bardzo nie ma), możliwe do ugrania ceny to chyba około 140 tysięcy za średnią wersję. Partnerce podoba się Captur Full Hybrid, choć nie wiem czy e-tech to dobry pomysł, jeśli auto ma być wykupowane. Mazda - nawet ta CX30 w byłaby sporo lepszą opcją? Mazda ma leasing 100%, co jest całkiem korzystne, jednak cena brutto odczuwalnie wyższa.

Byliśmy już w wielu salonach, Mazda, Renault, Hyundai, Kia, Ford, Honda, Volkswagen, chińczyki, Toyota, Cupra, Fiat. Podoba się jej przede wszystkim Captur, bardzo nie lubi Piano Black, wszechobecny, w co poniektórych markach.

Co będzie najlepszą opcją? Biorąc pod uwagę leasing i wykup, i że auto ma być estetyczne i komfortowe? Warto się przyjrzeć bliżej jakiemuś konkretnemu modelowi, konkretnemu silnikowy?
jojaque
Nowicjusz

25 Paź 2025, 16:21

jojaque napisał(a):Podoba się jej przede wszystkim Captur

Wejdź na forum Renault Espace i poczytaj potem pomnóż sobie tą technikę X10 i pomyśl co po gwarancji czeka Cię przy tym aucie :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RX L - siedmioosobowa wersja modelu RX
    Zaprezentowana w 2018 roku, siedmioosobowa wersja modelu RX jest SUV-em z elektrycznie składanym i rozkładanym trzecim rzędem siedzeń, dysponującym osobnym panelem klimatyzacji. Jest wyższa i dłuższa od standardowego modelu, ...

28 Paź 2025, 19:24

A co sądzicie o Nisaanie Qashqai manual lub automat? Albo o Hondzie H-RV? W Renault faktycznie jest obawa o żywotność silnika i to czy wytrwa te 7-8 lat bez konieczności wymiany skrzyni biegów za kilkadziesiąt tysięcy :/

Za jakimi autami warto sie jeszcze rozejrzeć? Honda HRV Advance za okolo 133 tysiące, Qashqai manual n-connecta za 128 lub automat za 139? Wszystkie te firmy mają leasing w granicach 108%, jedynie Mazda 100 i zapewne chińczyki w tych okolicach. Warto odwiedzić jeszcze jakiś salon i ponegocjować? Kia Sportage, Hyundai Tucson i Kona nie podobały się jej we wnętrzach.

Auto głównie do miasta - jakieś średnie trasy do 50-100 km raz na dwa tygodnie, a takie powyżej 500 - 1000 km to może z 2-3 w roku.
jojaque
Nowicjusz