jojaque napisał(a):Jakie nowe auta w tej cenie mają dobre silniki i nie rdzewieją po 5 latach?
To zależy. Jak bierzesz leasing na kilka lat i potem je po prostu zostawiasz (rezygnujesz z wykupu), to kwestia bezawaryjności raczej nie jest na pierwszym miejscu. Jak masz zamiar jeździć autem np 5 lat to szukaj czegoś z 5 letnią gwarancją. Wtedy bardziej od awaryjność jednak stawiałbym na niskie spalanie, dźwięk silnika, przyjemność z jazdy.
jojaque napisał(a):Czy Fiat 600 z PureTech (po poprawkach) to dobry wybór?
Pod kątem bezawaryjności? Nie wiadomo, raczej nie, bo to już któraś z kolei wersja (poprawiona). Inny fakt, że te silniki fajnie przyspieszają i mało palą. Jeszcze inny fakt, że fiaty 500 i 600 są zbyt drogie jak na to, co oferują. Ale to już kwestia gustu bardziej.
jojaque napisał(a):Jakie alternatywy warto rozważyć?
Tak jak napisałem wyżej, wszystko zależy od tego co dalej z lessingiem. Ja robiłem tak. Wiedziałem, że biorę auto na 3 lata, więc jakoś szczególnie nie zwracałem uwagi na to czy ten silnik zrobi chociaż też 100+tys km bez remontu (albo skrzynia). Jeździłem, oglądałem auta, które mi się podobały i mniej więcej mieściły się w budżecie. Przy czym oferty na leasing potrafią się bardzo różnic od siebie. Ja zwracałem bardziej uwagę na kwotę raty leasingu, niż na cenę samochodu. Często droższy samochód wychodził korzystniej od tańszego.
Co do rdzy - Jak chcesz jeździć dłużej, to warto każde auto dobezpieczyć przed korozją. Jak nie, to możesz to olać - Że tak powiem niech kto inny się martwi.
Jak szukasz auta na dłużej i zamierzasz wykupić auto, to ogólnie omijał bym raczej marki europejskie. Niestety. Teraz nawet Dacia jest zbyt skomplikowana i zazwyczaj sypie się akurat po gwarancji (mnie przed wymianą turbiny j reflektora Led uratowała przedłużona gwarancja.
Toyota, Mazda, Kia/Hyundai(1.4 lub 1.6hev). Modele co kto lubi.