Obroty silnika i ABS

20 Lut 2026, 18:59

Witam Wszystkich. Mój samochód to Renault kangoo 2009 roku. Mam problem z wysokimi obrotami silnika na luzie podczas jazdy tzn. gdy wciskam sprzęgło podczas jazdy obroty rosną i pozostają na ok. 2000 czasami 1500. Dzieje się tak tylko podczas jazdy. Podczas postoju obroty są normalne. Czytałem już wszystkie fora na ten temat i nie znalazłem rozwiązania. Silnik krokowy wymieniony, egr i przepustnica czyszczona, lambda sprawdzona. Komputer nie pokazuje błędu. W serwisie wszystko na komputerze sprawdzone. Mechanicy nie wiedzą od czego to może być. Jedyny trop to bezpiecznik od ABSu. Jak się go wypnie i nie działa abs, prędkościomierz i wspomaganie kierownicy obroty są normalne i problem nie występuje ale po ponownym podpięciu bezpiecznika problem powraca. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu tej usterki.
rybka714
Nowicjusz

• 21 Lut 2026, 09:25

Masz tam instalację gazową? Jeżeli tak to czy tak samo jest na benzynie jak i na zasilaniu gazem?

Jak wrzucisz na luz obroty wzrosną i jak sie zatrzymasz to spadają do normalnych?

Generalnie na luzie się nie jeździ przy wyższych prędkościach :wink:
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Lut 2026, 09:35

A jakiś silnik chociaż podasz? Czy mamy zgadywać?

Jak miałem Megane 1.6 16V to miałem identyczny problem i winowajcą były uszczelki (oringi) na przepustnicy (czasem też na kolektorze mogą być), stare i twarde - łapały lewe powietrze.
    galakty
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Prawo jazdy: 23 08 2012
    Auto: Ceed III
    Silnik: 1.4 T-GDI
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2019

21 Lut 2026, 09:49

1.5 dCi. Może nie ma to nic z tym wspólnego ale, Stało się to po wymianie lewego przedniego łozyska
    rybka714
    Nowicjusz

21 Lut 2026, 09:56

Nie. Mam silnik 1.5 dCi. Obroty na luzie są normalne. Natomiast podczas jazdy gdy wciskam sprzęgło do zmiany biegów obroty rosną prawie że na maksymalne. Po przejechaniu kilku kilometrów zapala się kontrolka abs i awaria i wszystko wraca do normy z tym że abs nie działa. Ostatnio wymieniałem łożysko przedniego koła i po tym zaczęło wszystko wariować. Mechanik rozkłada ręce
    rybka714
    Nowicjusz

03 Mar 2026, 12:46

Macie jakieś pomysły , co to może byc?
    rybka714
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik F20C - Honda
      Honda słynie z bardzo dobrych silników oraz słynnego systemu zmiennych faz rozrządu VTEC. Jednym z najciekawszych motorów stworzonych przez japońskiego producenta jest ten zastosowany w Hondzie S2000. Wykonana ...

03 Mar 2026, 14:05

Błędy w sterowniku ABS ?? Test drogowy z podpiętym komputerem wskazuje na jednakowe prędkości poszczególnych kół ??
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi

03 Mar 2026, 14:23

Mechanik mi mówił ze nie wykrywa błędu. Dlatego nie wie o co chodzi. Wymieniałem dwa razy to samo łożysko, za pierwszym razem poprosiłem znajomego o to... wymienił, ale założył je na odwrót, wyskoczył błąd ABS na desce, jeździłem jeszcze tak ze dwa tygodnie. Po czym poszedłem do mechanika i wymienił łożysko. Przejechałem około 50 km i zaczęło wszystko wariować. Tak jak opisałem na początku. Wróciłem do warsztatu. Mechanik sprawdził wszystko co mogło to spowodować. I wszystko w porządku. Możliwe że uszkodził się czujnik ABS przy łożysku? I czy to ma wpływ na obroty silnika?
    rybka714
    Nowicjusz

03 Mar 2026, 18:23

rybka714 napisał(a): Po przejechaniu kilku kilometrów zapala się kontrolka abs
    No jest błąd . Trzeba go odczytać w momencie jego powstania . Podpiąć interfejs i w drogę .Zebrać dane. Zobacz na przykład -

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Zapis tych wybranych parametrów z jazdy , potem analiza na kompie . Zaznaczona anomalia gdzie nawet lekkie naciśnięcie w tym momencie hamulca powodowała zadziałanie ABS-u .
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi

04 Mar 2026, 16:48

Zapomniałem że również w Megane miałem identyczny problem z ABS - sterownik pompy padł. Wymiana tylko całej pompy ABS z układem. Ale to trzeba potwierdzić na 100% oczywiście, stawiam że to to.
    galakty
    Forumowicz VIP

04 Mar 2026, 16:52

Tez Panu obroty skakały na maksymalne przy zmianie biegów?
    rybka714
    Nowicjusz

05 Mar 2026, 09:52

Tak ale ja miałem benzynę.

Te dwa problemy nie muszą być połączone ze sobą (i prawie na pewno nie są).
    galakty
    Forumowicz VIP