Odłączenie akumulatora w celu skasowania błędu

07 Gru 2020, 19:15

Chciałbym usunąć check bo mi się zaświecił i wiem od czego on jest. I mam pytanie czy to prawda że jeśli odłącze ujemną klemę od akumulatora na 30 minut to zrestartuje się system i check będzie usunięty? Czy to prawda ? I czy takie zrestartowanie systemu nie wypłynie negatywnie na auto ? Czy to bezpieczne?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

07 Gru 2020, 19:39

Napisz jaki to kod błędu? Odłączenie klemy to tak jak byś skasował błąd jakimś podłączonym interfejsem pod OBDII nie weryfikując go. Takie działanie nie rozwiązuje problemu, a jedynie kasuje błąd który pojawi się za chwilę dłuższą bądź krótszą.

Odłączanie klemy może mieć dodatkowe następstwa jak potrzeba ponownej adaptacji przepustnicy i wolnych obrotów, rozkodowanie takich urządzeń jak radio gdzie pojawi się potrzeba podania kodu do jego ponownego uruchomienia itd. Nie wiemy jaki to samochód ile jest tam elektroniki więc na pytanie czy po odłączeniu klemy chceck zostanie usunięty ciężko jednoznacznie odpowiedzieć.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Gru 2020, 19:42

To jak może mieć takie następstwa jak napisałeś to nie będę nic kombinował, dziękuję za pomoc
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

09 Gru 2020, 00:25

wszystko zależy od samochodu w starszych nie powinno być problemu, nowe samochody po odłączeniu akumulatora często wymagają podłączenia pod komputer . ostatnio w firmowym renault talisman po wymianie akumulatora pojawiły się wszystkie możliwe błędy od awarii układu hamulcowego po układ wtryskowy i masa innych. A napewno tak jak kolega wyżej napisał nie rozwiąże to problemu więc check powróci..
comfortcar
Początkujący

Zdjęcia: 24