Odmowa przerejestrowania auta z powodu wpisu w umowie kupna sprzedaży.

14 Mar 2025, 16:03

Witam, nie do końca do mnie dociera co się dziś wydarzyło w wydziale komunikacji ale spróbuję napisać. Byłem dziś przerejestrować autko, lecz Pani urzędniczka odmówiła mi, dlaczego? Otóż pomimo, że auto, które kupiłem pod koniec lutego ma aktualny przegląd techniczny który był robiony w styczniu w umowie kupna sprzedaży sprzedawca wpisał mi co jest w aucie do zrobienia z rzeczy eksploatacyjnych, a jest to próg lewy gdzie wyszła korozja, klimatyzacja i przekaźnik wycieraczek i z tego powodu Pani urzędniczka odmówiła mi rejestracji i odesłała, żebym poszedł zrobić jeszcze raz przegląd dodatkowy powypadkowy.
Powiem wam, że pierwsze słyszę o czymś takim, myślę, żeby spróbować w innym mieście, albo skontaktować się ze sprzedawcą, który swoją drogą był bardzo w porządku i spisać jeszcze raz umowę. Co wy byście mi radzili zrobić?
Ogólnie ten legendarny wydział komunikacji to jest w Łodzi na Smugowej, jedna wielka klika, parking płatny, obok stacja diagnostyczna, a na darmowych miejscach parkingowania jeździ straż miejska i mierzy czy nie przekracza się odstępu na chodniku itp.
hub95
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 08 2013
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Skoda Favorit 1.3 LXi
Silnik: 1.3 54KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

16 Mar 2025, 13:56

Pani urzędniczka napędzą kasę ..znajomemu z pobliskiej stacji diagnostycznej. Zmień umowę ..na taką co nie będzie miała tych technicznych wpisów ..być może spis tych usterek ..wywołał u niej złe skojarzenia i negatywne emocje. Druga sprawa ...Czy to auto nie miało kolizji ?? może taka informacja figuruje w CEPiK i dlatego każe ci zrobić przegląd powypadkowy .Taki przegląd wykonuje się gdy pojazd bierze udział w wypadku lub kolizji. Tylko ,że od takich decyzji jest policja która zatrzymuje dowód rejestracyjny a zwraca się go po naprawie auta i wykonaniu dodatkowego przeglądu powypadkowego .Może auto miało kolizję i nikt cię o tym nie poinformował.
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kurs prawa jazdy – najpierw badanie, potem szkolenie
    Zapisanie się na kurs prawa jazdy to pierwszy krok do wolności i niezależności, jaką dają własne cztery kółka. Zanim jednak przystąpimy do teoretycznej czy praktycznej nauki, musimy zdobyć zaświadczenie lekarskie o ...