Odpalanie po wymianie oleju 1.2 TSI cbza

28 Mar 2026, 09:51

Dzień dobry,
Mam pytanie do doświadczonych kolegów.
Po raz pierwszy wymieniłem olej w swojej skodzie Fabii popełniając "przestępstwo" odsysania oleju zamiast spuszczenia przez korek spustowy. Olej nie był rozgrzany, bo bałem się czy plastikowy wąż od odsysarki nie rozpuści się w temp 90stopni.
Odessalaem olej, wymieniłem filtr przykręcany od góry, bez wstępnego zalewania olejem. Wlałem świeży olej.
Odpaliłem silnik, ale odpalił on na automatycznym ssaniu prawdopodobnie już ostygł podczas wymiany.
Nie było jakiś niepokojących dźwięków, tzn słychać było kilka sekund jak olej rozlewał się po silniku.
Już kilka razy byłem przy wymianie oleju i znam ten dźwięk silnika zaraz po wymianie.
Wiem, że są sceptycy co do odsysania oleju zamiast spuszczania go z miski.
Pytam o to czy odpalenie mojej skody po wymianie oleju w trybie ssania automatycznego na podwyższonych obrotach mogło trochę przytrzec pierścienie itp.
Myślę, że olej mógł mieć w chwili odpalenia jakieś 30 stopni.
Auto zachowuje się normalnie, nie słychać nic niepokojącego, jedynie olej po wymianie jest czarny, co prowadzi do wniosków, że odsysanie zostawia go sporo w silniku w porównaniu z tradycyjną wymianą.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Andrzejkolo
Nowicjusz

28 Mar 2026, 11:27

TSI są delikatne, ale bez przesady :mrgreen:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

28 Mar 2026, 12:01

Dziękuję za otuchę.
Następnym razem wymienię olej w "tradycyjny" sposób. Myślę, że po wymianie od 90stopni i zrobieniu tego w ciągu 30min. Temperatura silnika nie spadnie o tyle aby auto odpaliło na ssaniu.
Co myślisz o kręceniu silnika po odpięciu cewki zapłonowej?
Czy to pomaga aby olej wstępnie rozszedł się po magistrali?
Andrzejkolo
Nowicjusz

28 Mar 2026, 12:40

Ale co Ty masz z tym ssaniem? Przecież to tylko obroty podnosi o kilkaset, nie wchodzi na czerwone pole.

Uważam że to głupota i szkoda zachodu. Zalać filtr oleju i tyle.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

28 Mar 2026, 20:11

Filtr oleju w tym silniku montowany jest od góry,
Myślisz, że ma sens napełnianie go olejem? Nie spłynie on przed startem silnika?
Andrzejkolo
Nowicjusz

20 Kwi 2026, 15:12

Spokojnie, nic tam nie przytarłeś. To, że silnik chwilę pochodził na podwyższonych obrotach po odpaleniu, jest normalne, a kilka sekund zanim olej się rozprowadzi też nie jest niczym groźnym. Czarny olej po wymianie przy odsysaniu też się zdarza, zwykle coś zostaje w silniku, dlatego wielu mechaników dalej woli spuszczanie przez korek. Najważniejsze, że poziom się zgadza i auto pracuje normalnie.
Aaron
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Używany samochód z salonu – czy warto?
    Zakup samochodu to jedna z najważniejszych decyzji finansowych, jakie podejmujemy. Wiele osób zastanawia się, czy lepiej wybrać nowy pojazd prosto z salonu, czy może skorzystać z oferty używanych samochodów ...
    Nie daj się zaskoczyć zimie i zadbaj o swoje auto
    Szron na szybach, temperatury spadające poniżej zera i pierwsze opady śniegu oznaczają jedno – to ostatni dzwonek, aby przygotować swoje auto do zimy. Okres zimowy jest nie tylko testem dla aut, ale w szczególności ...

21 Kwi 2026, 20:30

Dzięki za odpowiedź i poradę na przyszłość.
Andrzejkolo
Nowicjusz