Oklejanie samochodu folią ochronną PPF czy Powłoka ceramiczna?

02 Paź 2025, 11:39

Cześć,

dwa pytania, po pierwsze co jest lepsze? Oklejenie samochodu folią ochronną ppf czy nałożenie powłoki ceramicznej? Słyszałem tez o zastosowaniu tych dwoch rzeczy na raz. Jakie wy macie doświadczenia? Tez chce trochę cenowo nie przedobrzyć i zmieścić się w moim budżecie.

Drugie pytanie, czy polecacie jakąś firmę z Warszawy? Ja znalazłem blisko siebie jedną z dobrymi opiniami, Strefa Serwisowa Nakładają folie ochronne ppf[/url] i powłoki ceramiczne równiez.

Korzystał ktoś z was z uslug tej firmy? Albo macie jakies inne, które możecie polecić??
najdalson
Obserwowany

18 Paź 2025, 01:14

Sprawa jest fajna lecz ceny tych folii to kosmos. Temat do zamknięcia w sensie, że koszt oklejenia fury (np. odnowienia) jest 20-30 razy droższy od bardzo profesjonalnego lakierowania. Śmiech na sali aby kilka metrów kwadratowych folii było droższe wielokrotnie od pełnego zestawu lakierniczego z wysokiej sfery i to z bazowym lakierem perłowym. Właśnie teraz, dziś, stoję przed dylematem bo dostalem zadanie odnowienia lakieru każdym możliwym (ale najtańszym) sposobem. I co? Koszt materiału na jednego Punto to zestaw do lakierowania trzydziestu Punto?
To obłęd jest. Zabawa z oklejaniem traci na popularności, ze zwykłego naklejania folii zrobili zabieg dosłownie ortopedyczny.
Gdyby folia na małe auto była w cenie powiedzmy max. 300 talarów - spoko lecz naszym kraju taka folia często przewyższa wartość większości wioskowych aut.
Od dnia 2025.11.06 13:43 poza forum wszak zbędny tu jestem. Zapytania do mojej osoby w wątkch w których się udzielałem pozostaną bez odpowiedzi.
Gargamel
Początkujący

Zdjęcia: 1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobrać felgi do auta? Poradnik krok po kroku
    Opony i obręcze stanowią kluczowy element układu jezdnego każdego pojazdu mechanicznego. Ich odpowiednie skonfigurowanie wpływa nie tylko na estetykę maszyny, ale przede wszystkim na fizyczne zachowanie pojazdu na drodze ...
    Renault Type B - 120 lat modelu
    Sztywny dach nadawał samochodowi zaskakujący wygląd jak na dzisiejsze normy. Był prawie równie wysoki co długi. Nadwozie miało długość 1,9 metra (czyli o 50 cm mniej niż nowoczesne Renault Twizy) i imponującą wysokość ...