Opony całoroczne

18 Lip 2025, 20:44

Hej, muszę wymienić opony bo są już zużyte. Aktualne mają oznaczenie 215/45r18 89w. Nie znam się na tym kompletnie ale chciałbym raczej z tych lepszych/pewniejszych/sprawdzonych. Wolałbym także cichsze niż głośniejsze o ile ma to jakiekolwiek znaczenie.

Co polecicie?
mazdabuyer
Nowicjusz

19 Lip 2025, 06:17

Opony wielosezonowe też mają swoje preferencje klimatyczne, jedne są lepsze na śniegu inne na mokrym, a jeszcze inne na suchym. Nie podałeś jakie warunki zimowe są w twoim rejonie. Nie podałeś też budżetu na te opony.
No i jak tu coś doradzić :?:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

19 Lip 2025, 13:55

yeti65 napisał(a):Nie podałeś jakie warunki zimowe są w twoim rejonie. Nie podałeś też budżetu na te opony.

Warunki takie że śniegu nie ma, a nawet jak jest to 1 dzień. Co do budżetu to.. nie wiem.. 200-400 zł na oponę? Jak za mało mogę dać więcej. Generalnie chce kupić raz i mieć kilka lat spokoju.
mazdabuyer
Nowicjusz

19 Lip 2025, 19:26

To dosyć drogi rozmiar, poniżej 4 stówek, to jedynie chinole.
W miarę dobre i trwałe są Nexeny, ewentualnie trochę droższe Yokohamy.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Lip 2025, 19:53

yeti65 napisał(a):W miarę dobre i trwałe są Nexeny, ewentualnie trochę droższe Yokohamy.

a jakieś dokładniejsze info? model?

Np. takie byłyby ok? Inna firma niż podałeś. Biorąc z rocznika 2024 oszczędzamy 20 zł na oponie, a pewnie niczym się nie różnią.
[link do Oponeo wygasł]

Raczej preferowałbym cichsze opony niż głośniejsze, ale nie wiem na co patrzeć.
mazdabuyer
Nowicjusz

20 Lip 2025, 16:55

Vredesteiny to bardzo dobre opony, ja patrzyłem na opony w podanym budżecie.
[link do oferty na Allegro wygasł]
W budżecie do 600zł wybierałbym miedzy tymi modelami, ze wskazaniem na Yokohamy, ale to z racji bardzo dobrych doświadczeń z innymi oponami tej firmy i bardzo dobrego stosunku jakości do ceny.
Na wskaźnik hałasu na etykiecie nie ma co patrzeć, miałem głośne opony z 68dB na etykiecie i bardzo ciche z 71dB :lol:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobrać felgi do auta? Poradnik krok po kroku
    Opony i obręcze stanowią kluczowy element układu jezdnego każdego pojazdu mechanicznego. Ich odpowiednie skonfigurowanie wpływa nie tylko na estetykę maszyny, ale przede wszystkim na fizyczne zachowanie pojazdu na drodze ...
    Bez kichania, kaszlu i łzawienia oczu w samochodzie
    Przez kilka chłodniejszych miesięcy w przewodach i zakamarkach układu klimatyzacji zdążyły zebrać się szkodliwe dla naszego organizmu zanieczyszczenia, grzyby i pleśnie. U wielu ludzi wywołują one takie nieprzyjemne reakcje ...

20 Lip 2025, 17:21

ok dzięki, więc chyba zainteresuje się tymi z yokohamy. Cenowo wypadają najlepiej.
mazdabuyer
Nowicjusz

09 Wrz 2025, 16:17

Mam Yokohamy 3 komplety zjeżdżone- Trwałe i ...nie ma co patrzeć na etykietkę, bo sa lepsze niż na etykietce.
Mam też 1 komplet wielosezonu z 2024 Nexen N'blue 4Season 2 . Zwracam uwagę na to że to "2" , bo są tez w sprzedaży "1" o bardziej zimowym bieżniku. Auto przejechało na nich od zeszłego roku około 12 tys.km. Są ciche i nigdy nie wpadło w nerwowe zachowanie do 140 km/h przetestowane na deszczu. Klon jak Michelin z warstwami ścieralnymi odsłaniające kolejne rowki w trakcie zużycia. Tylko cenowo to 60% Michelina. kupił bym ponownie. U mnie też śniegu nie ma i jest płasko.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 44
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback

15 Sie 2026, 10:44

Spokojnie można rozważyć Sailun Atrezzo 4 Seasons. Zgadzam się, że przepłacanie za samą metkę często nie ma sensu. Da się znaleźć opony w dobrej jakości, które spełniają swoje zadanie, bez konieczności brania najwyższej półki, a Sailun właśnie w tę lukę wchodzi :ok:
januszwit
Nowicjusz