Opony zimowe a bieżnik

04 Lut 2016, 11:51

Witam.

Wyczytałem w internecie że minimalny bieżnik dla opon zimowych to około 4mm.
Czy ta informacja tyczy się niezależnie od pory roku czy używania ich w okresie zimowym?

Najprościej mówiąc bieżnik mam po 4mm na każdej oponie więc teoretycznie muszę je wymienić. A jeśli chciałbym na nich pojeździć założmy wiosną gdzie nie ma mrozów i śniegu to można?
Brumm
TomTomek
Początkujący

Zdjęcia: 5
Miejscowość: Inowrocław
Prawo jazdy: 06 05 2009
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Renault Megane II
Silnik: 1.6 16V
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

04 Lut 2016, 15:07

To są zalecenia, bo 4mm bieżnik na śniegu ma już niewielką siłę ciągu, a i błoto pośniegowe słabo odprowadza. Na suchym jest ok. Prawnie musisz mieć bieżnik minimum 1,6mm.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

03 Mar 2016, 14:23

yeti65 napisał(a):Na suchym jest ok. Prawnie musisz mieć bieżnik minimum 1,6mm.
Zresztą na oponie masz tzw. bezpieczniki zużycia bieżnika których nie powinno się przekraczać. Opona na suchym tak jak pisze kolega nawet z niskim bieżnikiem będzie zachowywała się dobrze, ale już przy sporych opadach deszczu czasem nawet 3mm to mało do odprowadzenia nadmiaru wody.

Możesz pojeździć na nich jeszcze w sezonie wiosennym, a na przyszły rok proponuję zaopatrzyć się w nowe.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Duster Blackshadow nowa seria limitowana
    Wszechstronny SUV marki Dacia przybiera nową szatę miejskiego stylu. Dzięki starannie dobranym elementom wystroju zewnętrznego Duster Blackshadow nie pozostanie niezauważony. Wyróżnia go między innymi krata wlotu powietrza ...