Oświadczenie o stłuczce

15 Kwi 2025, 16:07

Witam
Dalszy ,,znajomy,,z pobliskiej miejscowości
Na parkingu zarysował mi zderzak z jednej strony. Zostawił kartkę z nr.zdzwonilimy się ,koniecznie chce to uregulować z ubezpieczenia.
Nie miałem wcześniej z tym do czynienia i oto moje kilka pytań
Co powinno zawierać takie ubezpieczenie ?
Gdzie zgłaszam taka szkodę,do ubezpieczalni jego czy mojej?
Co dalej ? Ile czekam na odzew? Czy do tego momentu nic nie mogę z autem robić?
Jak oni mogą to wyliczyć,zderzak jest cały wystarczy dać go do pomalowania?
I co w przypadku jeżeli zaproponowana ich kwota nie starczy mi na naprawę,czy wtedy się odwołuje czy mogę naprawić bezgotówkowo jak to się odbywa.
KingCar
Początkujący

07 Lip 2025, 20:27

Zawsze warto spisać oświadczenie sprawcy kolizji drogowej. Na papierze (gotowym formularzu) albo online - tu wszystkie niezbędne daje są podane jak na dłoni: kolizja.info.Wystarczy smartfon.
yogin
Nowicjusz

03 Gru 2025, 17:00

Podczas kolizji zawsze należy spisać oświadczenie, albo wezwać policję. Każdy ubezpieczyciel ma swój dział "Likwidacji szkód", prowadzi sprawę.
kravm9a9
Nowicjusz

03 Gru 2025, 19:07

Wystarczy spisać takie oświadczenie od sprawcy kolizji .Wzór znajdziesz w internecie lub na stronie twojego ubezpieczyciela. Następnie wypełniasz je czytelnie i robisz zdjęcie tego oświadczenia oraz ,,rysy na zderzaku " i i innych uszkodzeń. Następnie ze strony internetowej twojego ubezpieczyciela zgłaszasz ,,szkodę" wskazując że chcesz ją pokryć z ubezpieczenia OC sprawcy kolizji .Na tej stronie są odpowiednie ,,linki i zakładki " gdzie dodajesz odpowiednie dokumenty : oświadczenie sprawcy, zdjęcie szkody i opisujesz to zdarzenie .Po zakończonej procedurze klikasz wyślij i czekasz na potwierdzenie przyjęcia zgłoszenia (sms). Wszystko załatwisz przez internet.Do czasu decyzji nie maluj zderzaka bo zatrzesz ślad kolizji i powiedą że ich ,,naciągasz" .Procedura zgłoszenia trwa ok.15 minut i jest bezpieczna .Będą ci potrzebne wszystkie dane Twoje i kolegi , zdjęcia w tym chyba dowodu rejestracyjnego i dow.os..jak wejdziesz na stronę i klikiesz zgłoszenie szkody to na początku zgłoszenia jest szczegółowe pouczenie jakie dokumenty ( skany ,zdjęcia będą ci potrzebne).Powodzenia Zapewniam że to banalnie proste chyba że twój ubezpieczyciel ma siedzibę w Kongo,Boliwi lub Peru gdzie funkcjonują jeszcze ..tam-tamy. :)
Acer66
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna