Padnięte sprzęgło - wcześniej nie do końca odbijało

14 Wrz 2021, 08:50

Witam. Wczoraj akumulator dziś jak na złość padło mi sprzęgło. Objawy były wcześniej bo nie do końca odbijało. Dziś doczplapalem się do warsztatu mechanik wsiadł nacisnął sprzęgło i powiedział że docisk poszedł. Powiedział że pewnie trzeba wymienić sprzęgło docisk i wysprzeglik chociaż nie zaglądał pod maskę. Mówił że to się wymienia wszystko razem. Chciałem was zapytać czy rzeczywiście tak się robi czy to po prostu próba naciągnięcia na koszty? Mówił że może wymienić też jeden element ale to muszę mu podpisać i wziąć to na siebie..Co o tym sądzicie ? Bo ja to się nie znam na tym wogole :-/
Robben1624
Początkujący

Zdjęcia: 1

14 Wrz 2021, 09:17

Robben1624 napisał(a):Chciałem was zapytać czy rzeczywiście tak się robi czy to po prostu próba naciągnięcia na koszty?
To nie próba naciągnięcia ale faktycznie tak się robi żeby uniknąć za chwilę problemów. Chodzi o to że żeby dostać się do sprzęgła to trzeba odpiąć całą skrzynię i sporo jest z tym roboty która generuje koszty. Jak nie wymieniałeś sprzęgła w ostatnim czasie to najlepiej wymienić cały komplet.

Tylko dobrze by było dokładnie sprawdzić co zostało uszkodzone bo tu może być jeszcze np. wysprzęglik, pompa sprzęgła...
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Wrz 2021, 09:28

Ok rozumiem dzięki. Będę w kontakcie. Mechanik na razie mówił o kosztach 2000zl. Miasto Warszawa. Trochę zdębiałem. Wymieniał ktoś z was? Jakie mieliście koszta? I po jakim czasie zazwyczaj sprzęgło siada? Moje auto rocznik 2010, przebieg 137000
Robben1624
Początkujący

14 Wrz 2021, 09:34

Robben1624 napisał(a):Mechanik na razie mówił o kosztach 2000zl.
No ale nie wiemy jaki to dokładnie samochód z jakim silnikiem i skrzynią :wink:

Tu masz na forum podobne tematy do Twojego do których warto zajrzeć:
- Sprzęgło? Pedał sprzęgła czasem nie odbija do końca
- Pedał sprzęgła nie wraca
- Sprzęgło nie odbija!! Co jest ?
Rokiko
Forumowicz VIP

14 Wrz 2021, 09:36

Lancia Delta 1.6 multijet 120 km. Na początku byłem z tego auta bardzo zadowolony a teraz już średnio. No chyba że to norma że takie rzeczy się zdarzają w dziesięcioletnich autach
Robben1624
Początkujący

14 Wrz 2021, 09:46

Przy takim przebiegu w tym samochodzie sprzęgło możesz mieć jeszcze oryginalne. Generalnie wszystko zależy tu od stylu jazdy kierowcy bo na sprzęgle można zrobić nawet i 200tkm ale inny kierowca nie przejedzie np. 100tkm :) więc tu interwały wymiany są bardzo zróżnicowane.

Robben1624 napisał(a):Lancia Delta 1.6 multijet 120 km
Zapytaj Mechanika czy to cen za kompletny zestaw bo w tym samochodzie masz dwumasę i z tego co widzę zestaw kompletny takiego sprzęgła (tarcza i docisk, koło dwumasowe, wysprzęglik, śruby) VALEO 837456 to koszt około 1700zł + wymiana.

Robben1624 napisał(a):Na początku byłem z tego auta bardzo zadowolony a teraz już średnio. No chyba że to norma że takie rzeczy się zdarzają w dziesięcioletnich autach
No to są części z wymianą których prędzej czy później trzeba się liczyć. W tym przypadku akurat przydarzyło się to Tobie ale po takiej wymianie i normalnej jeździe powinno wytrzymać kolejne 150tkm.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

14 Wrz 2021, 10:24

O dwumasie nie było rozmowy. Myślałem że dwumasa to inny temat.. Teraz każdy diesel ma dwumase i co przy padniętym sprzęgle wymienia się dwumase ? Chyba nie za każdym razem.. Mechanik będzie do mnie dzwonił jak zajrzy i powie co tam jest dokładnie do zmiany. Właśnie założyłem ten temat żeby nie dać się zrobić w bambuko bo warsztaty tak lubią panie jeszcze to trzeba i tak dalej a nie zawsze jest konieczność ;-) Żebyście mi coś podpowiedzieli. Ale w tym wypadku chyba będzie trzeba dać 2 koła to trudno..
Robben1624
Początkujący

14 Wrz 2021, 11:42

Najlepiej wymienić cały zestaw, sprzegło, docisk, wysprzęglik, koło dwumasowe, dla spokoju. Zestaw możesz kupić sam nawet od 1300 zł w górę. Wymiana ok 400 zł.
Gość114260

14 Wrz 2021, 11:56

Ok. Ale jak to jest z tym dwumasem , jak jeździłem to nie dawał żadnych objawów.
Robben1624
Początkujący

14 Wrz 2021, 12:22

Nie dawał, a za dwa miesiące będzie. Mechanik chce mieć spokój od roszczeniowego klienta i wymienia całość, skoro już skrzynia będzie na wierzchu.
galakty
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

14 Wrz 2021, 17:51

Dokładnie jak koledzy napisali wymień komplet i nie oszczędzaj tu bo koszt wymiany z dwumasą czy bez będzie praktycznie taki sam więc lepiej kupić i wymienić komplet.

Ja Ci podałem cenę za komplet z wyższej półki ale można pewnie kupić jakiejś innej firmy taniej. Pozostaje pytanie czy warto... no chyba że biędzie to jakaś sprawdzona marka.
Rokiko
Forumowicz VIP

15 Wrz 2021, 08:23

Dziś otrzymał telefon, okazało się że poszedł też dwumas, jest pęknięty. Koszt całego zestawu u mechanika 2200 zł. Za dwumas trzeba dać tysiąc więcej. Wiecie co widzę tu na allegro nawet zestawy sprzęgła z kołem po 1500-1700zl. Czemu jest tak duża różnica w cenie.? I czy to jest tak że do jednej Delty 1.6multijet może pasować a do innej nie ? Może jestem zbyt podejrzliwy ale wcześniej nie było żadnych objawów ze strony dwumasy.. Jedyne co to podczas gwałtownego przyspieszania np. zmiana biegu z 2 na 3 i gaz czasami było lekkie szarpanie..Ale czy to ma związek z dwumasa nie wiem
Robben1624
Początkujący

15 Wrz 2021, 10:33

Przede wszystkim mechanicy nie utrzymują się z "robocizny" tylko z zakupu części. Jak mam możliwość to kupuje sam części, ale często mechanicy nie chcą przyjąć komponentów klienta. Ciekawe dlaczego :D
Cały komplet idzie kupić za 1300-1800 zł(Valeo, Luk, Sachs), więc dopytaj co to za komplet.
Problem jest taki, że często trzeba zdemontować te graty, żeby kupić odpowiednie zamienniki(po prostu może nie pasować)
Gość114260

15 Wrz 2021, 10:46

Zarabiają lub nie to jeszcze zależy od Mechanika. Często na wyższą cenę ma wpływ to że część jest zamawiana na już. Czyli w kilka godzin od zamówienia jest u Mechanika.
quel napisał(a):Problem jest taki, że często trzeba zdemontować te graty, żeby kupić odpowiednie zamienniki(po prostu może nie pasować)
No właśnie... Tu Mechanik zamawiając taką część bierze na siebie odpowiedzialność i ewentualny zwrot z wymianą jak nie będzie ona pasowała.
Rokiko
Forumowicz VIP

15 Wrz 2021, 11:34

Cóż dostałem odpowiedź że taniej tego wszystkiego żeby pasowało nie znajdę. No może że 100zl taniej jedynie. I że auto stoi na podnośniku a części bym miał za 2,3 dni więc zablokuje im warsztat.. Ech.. chyba już nie ma co kombinować.:-/
Robben1624
Początkujący