PEUGEOT 206 - PROBLEM Z CENTRALNYM ZAMKIEM i nie tylko.

24 Lut 2011, 11:25

Witam, ostatnio mam problem z centralnym zamkiem w 206 3-drzwiowym, dokladnie chodzi o to ze jak zamknę auto centralnym to juz go tym samym sposobem nie moge otworzyc albo nie moge zamknac, a otworze po pewnym czasie itd. dodam ze diodka ktora jest na pilocie mruga czasami gdy juz nie trzymam przycisku. Baterie w pilocie wymienialam 8 miesiecy temu. Myslicie, ze to moze byc bateria? Zauwazylam rowniez gdy zostawie swiatla włączone i wychodze z samochodu nie zawsze piszczy ta "piszczalka" ;d nie wiem jak to nazwac. Nie wiem czy to moze miec cos wspolnego z tym ale zauwazylam ze cos drży tak jakby w drzwiach albo podszybiu, moze cos w liczniku nie wiem w kazdym razie od strony kierowcy. Slysze podczas jazdy samochodem, co staje sie juz bardziej denerwujace ;/ z tego co pamietam to najpierw zaczelo cos drżec gdzies, pozniej problem z "piszczalka" a teraz problem z centralnym ;/

Bardzo zalezy mi abyscie pomogli rozwiazac problem z centralnym, bo znowu nie moge otwierac samochodu przez drzwi, zamek od strony kierowcy ;/ najpierw gdy otwieralam kluczykiem to przy wyciąganiu kluczyka wyczuwałam opór, a teraz w ogole nie moge przekrecic zamka, sprawne zostaly gdzwi od strony pasazera, a jesli one sie popsuja to bede w kropce! Moj tata powiedzial, ze zamek od strony kierowcy nie dziala przez mroz tzn, ze cos w nim zamarzlo, bo samochod obecnie nie jest garzowany.

Prosze o jakiekolwiek porady i z gory dziekuje! :)
Maja
MarzenkaMaja
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

24 Lut 2011, 11:48

Możliwe że to jednak bateria, Chociaz niedawno wymieniana może ze przez te mrozy straciła swoje właściwości. to najtańsza i najprostsza rzecz do wymiany więc zacznij od tego.
"piszczałka" raz działa a raz nie , a czy działa oświetlenie w środku auta.? Być może zaśniedział lub uległ uszkodzeniu" włącznik drzwiowy". Co do drgania to może być to np uszkodzona poduszka silnika lub skrzyni, skrzywione lub niewyważone koło, tarcza hamulcowa, wybite zawieszenie ,krzywa półoś napędowa, przegub, bez dalszych wskazówek kiedy drży a kiedy nie ciężko coś odpowiedzieć.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

24 Lut 2011, 12:18

Oswitlenie dziala jesli otworzymy drzwi od strony pasazera - lamka swieci, przy otwarciu drzwi od strony kierowcy - lamka nie swieci.

Gdzie znajduje sie ten "wlacznik drzwiowy"?

Drgania pojawiaja sie przy predkosci powyzej 40 km na dwojce gdy zmieniam na trojke one znikaja pojawiaja sie znowu przy 60 km na trojce itd. tata sugerowal mi ze moze drzec wiazka kabli, drgania nie sa glosne, wydaje mi sie ze dochodza z wnetrza samochodu.
Maja
MarzenkaMaja
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

24 Lut 2011, 16:33

MarzenkaMaja napisał(a):przy otwarciu drzwi od strony kierowcy - lamka nie swieci.

To jest powodem tego, że jak otworzysz drzwi przy wyłączonym silniku ale zaświeconych światłach to nie włącza się bimbaj. Jak masz alarm, to nawet przy włączonym alarmie jak otworzysz drzwi kierowcy, to on się nie włączy. Musisz doprowadzić do sprawności włącznik w dzwiach kierowcy. Nie kojarzę gdzie on jest w twoim samochodzie, ale jak nie ma go w otworze drzwi ( powinien być na dole ), to będzie w zamku drzwi - i tu żeby się do niego dostać to jest więcej roboty, bo trzeba zdemontować tapicerkę drzwi.
Co do działania pilota - zastanowiło mnie to -
dodam ze diodka ktora jest na pilocie mruga czasami gdy juz nie trzymam przycisku.
. Wyglądałoby to na jakieś zwarcie w pilocie, które róznocześnie może powodować szybsze rozładowanie baterii.
Próbowałaś otworzyć drzwi z drugiego pilota?
Co do tego zamka w drzwiach kierowcy - teraz, jak jest zima, to normalka, że nie daje się wkładać kluczyka do zamka - poprostu zamek zamarza. Zaopatrz się w odmrażacz do zamków, psiknij nim do dziurki w zamku, poczekaj kilka sekund i spróbuj włożyć kluczyk. Bardzo duże znaczenie ma ta zapadka w zamku, która "zamyka" dostęp do zamka jak wyciągnie się kluczyk - zwróć na nią uwagę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koncepcyjne modele Lexusa
    Prezentowane na wystawach motoryzacyjnych koncepty Lexusa, zapowiadają kierunki rozwoju stylistyki i technologii samochodów seryjnych. Wielokrotnie zdarzało się jednak, że trafiający na rynek nowy model był niemal ...